Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, αφού ξεπέρασαν την αρχική νευρικότητα που προκάλεσαν τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας, καθώς επιστρέφει η αισιοδοξία των επενδυτών για μειώσεις των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, ενώ η ισπανική αμυντική εταιρεία Indra σημείωσε άλμα μετά τα ισχυρά κέρδη του πρώτου τριμήνου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,4% με τον ασφαλιστικό κλάδο να ηγείται των κερδών με άνοδο 1,6%. Ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,95% στις 18.171 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,49% στις 7.996 μονάδες. Το βρετανικό χρηματιστήριο ήταν κλειστό λόγω τραπεζικής αργίας.

Υποστηρίζοντας το κλίμα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Philip Lane, Gediminas Simkus και Boris Vujcic δήλωσαν ξεχωριστά ότι τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη εδραίωσαν την πεποίθησή τους ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν χάσει μέρος της λάμψης τους από την αρχή του έτους λόγω αβεβαιοτήτων, όπως η υγεία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και οι προοπτικές πολιτικής της ΕΚΤ μετά τον Ιούνιο.

«Η ανησυχία της ΕΚΤ είναι ότι αν τα διαπραγματευόμενα μισθολογικά επιτόκια συνεχίσουν την απότομη άνοδό τους, τότε θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός», ανέφεραν οι αναλυτές της Scotiabank.

Ο STOXX 600 σημειώνει άνοδο περίπου 6% από την αρχή του έτους, υπολειπόμενος από την άνοδο άνω του 8,1% του αμερικανικού S&P 500, του οποίου το ράλι έχει επίσης σταματήσει λόγω των αμφιβολιών για τον χρόνο της πρώτης μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve.

Η Goldman Sachs αύξησε την πρόβλεψή της για την αύξηση των κερδών το 2024 για τις εταιρείες του STOXX 600 στο 6% από 3%, επικαλούμενη τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων, τον πιο σταθερό πληθωρισμό, το ασθενέστερο νόμισμα και την ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο ενεργειακός δείκτης του Όσλο υπεραπέδωσε έναντι της ευρύτερης περιοχής με άνοδο 1,4%, ακολουθώντας τις υψηλότερες τιμές του αργού μετά την αύξηση των τιμών του αργού τον Ιούνιο από τη Σαουδική Αραβία για τις περισσότερες περιοχές και καθώς οι προοπτικές μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα εμφανίζονταν ισχνές.

Μεταξύ των επιμέρους ευρωπαϊκών μετοχών, η ισπανική Indra σημείωσε άλμα 8,8%, αφού η εταιρεία άμυνας και τεχνολογίας ανακοίνωσε αύξηση 40% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου, υποστηριζόμενη από τις ισχυρές παραγγελίες, καθώς οι παγκόσμιες εντάσεις ενισχύουν τη ζήτηση για αεράμυνα.

Η Maurel et Prom σημείωσε άνοδο 7,3% αφού ο γαλλικός πετρελαϊκός όμιλος έλαβε ειδική άδεια για τις δραστηριότητές του στη Βενεζουέλα.

Από την άλλη πλευρά, η Atos υποχώρησε κατά 4,4% αφού η χρεωμένη γαλλική εταιρεία πληροφορικής ανακοίνωσε τέσσερις προσφορές επενδυτών για αναδιάρθρωση χρέους και εισροή μετρητών, λέγοντας ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση θα οδηγούσε πιθανότατα «σε μαζική αραίωση των υφιστάμενων μετόχων».

Η ολλανδική ταχυδρομική εταιρεία PostNL σημείωσε πτώση σχεδόν 4% μετά από μια ευρύτερη από την αναμενόμενη ζημία στα εταιρικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Οι πωλήσεις της Volvo Cars αυξήθηκαν κατά 27% τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενισχυμένες από τη ζήτηση για ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα, στέλνοντας τις μετοχές του ομίλου με έδρα τη Σουηδία 1% υψηλότερα.

Διαβάστε ακόμη: