Ο Έντσο Φεράρι μόλις αντίκρυσε την Jaguar E-Type δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του σχολιάζοντας αυθόρμητα «το ωραιότερο αυτοκίνητο του κόσμου».

Αυτή λοιπόν η όμορφη Βρετανίδα στις 15 Μαρτίου γιόρτασε τα 60 χρόνια της. Ήταν 15 Μαρτίου του 1961 όταν η Jaguar παρουσίαζε στην έκθεση της Γενεύης την E-Type και αμέσως κέρδισε τις εντυπώσεις.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, των 60 χρόνων E-Type, η Jaguar έχει δημιουργήσει 12 συλλεκτικά μοντέλα, 6 coupe και 6 roadster με τα αποκλειστικά χρώματα Flat Out Grey (coupe) και Drop Everything Green (roadster).

Αυτές οι χρωματικές παραλλαγές είναι εμπνευσμένες από τα αυθεντικά χρώματα που έφεραν τα δύο E-Type τα οποία παρουσιάστηκαν στην έκθεση της Γενεύης το 1961 και δεν θα χρησιμοποιηθούν σε κανένα άλλο μοντέλο της Jaguar.

Μάλιστα και το εσωτερικό ακολουθεί την εξωτερική χρωματική απόχρωση του κάθε μοντέλου, με δερμάτινες επενδύσεις και το παραδοσιακό ξύλινο τιμόνι από οξιά.

Στη βάση της κεντρικής κονσόλας υπάρχει ο χάρτης της διαδρομής από τον Κόβεντρι της Αγγλίας στην έκθεση της Γενεύης, το 1961. Είναι η διαδρομή που ακολούθησαν οι Bob Berry και Norman Dewis που έφεραν οδικώς τα δύο αυτοκίνητα στην έκθεση της Ελβετίας.

Υπάρχει επίσης εκεί που βρίσκονται οι διακόπτες, στην κεντρική κονσόλα, ειδική ένδειξη “E-Type 1961-2021” υπογραμμίζοντας έτσι τη συλλεκτική έκδοση της E-Type.

Φυσικά δεν απουσιάζει το Jaguar Classic Infotainment System με ενσωματωμένη δορυφορική πλοήγηση, Bluetooth και Hi-Fi, γιατί όπως και να το κάνουμε η τεχνολογία σήμερα μας οδηγεί, έστω και σε ένα αυτοκίνητο με καρδιά 60 χρόνων πριν…

Επίσης για τη roadster Ε-Τype η υφασμάτινη οροφή, που είναι σε χρώμα βαθύ-μπεζ, φέρει σε πράσινο χρώμα το logo Ε-Τype 60 Edition.

To logo 60 φέρει και η μάσκα, ενώ οι ζάντες είναι ακτινωτές 15 ιντσών με ελαστικά Pirelli Cinturato, της εποχής μεν, αλλά νέα σε κατασκευή δε, διαστάσεων 185.

Κάτω από το μακρύ καπό «φιλοξενείται» 6κύλινδρος εν σειρά κινητήρας 3,8 λίτρων 265 ίππων με καρμπυρατέρ SU, με σύγχρονο σύστημα ψύξης και ηλεκτρονική ανάφλεξη , που συνδυάζεται με ένα νέο κιβώτιο 5 σχέσεων μεταδίδοντας την κίνηση στους πίσω τροχούς.

Νέα είναι και η εξάτμιση. Από πλευράς σχεδιασμού είναι ίδια με την εξάτμιση του 1961, αλλά με διαφορετικά υλικά, που παράγει έναν ελαφρώς βαθύτερο τόνο, προσφέροντας ταυτόχρονα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Σε κάθε μια από τι 12 συλλεκτικές E-Type 60 Edition παρέχεται ένα ειδικό κάλυμμα προστασίας, τσάντα με εργαλεία και αποθήκευσης γρύλου.

Το 2022, έξι ιδιοκτήτες και οι συνοδοί τους θα λάβουν μέρος σε μια μοναδική εμπειρία οδήγησης με την ονομασία “Coventry-to-Geneva” ακολουθώντας τη διαδρομή του 1961, διασχίζοντας μοναδικά τοπία και απίθανες διαδρομές στις Άλπεις, που θα συνδυαστεί με αποκλειστικές διαμονές και εκλεκτή κουζίνα καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού με τις συλλεκτικές E-Type, ώστε οι ιδιοκτήτες να δημιουργήσουν τις δικές τους αναμνήσεις τύπου E-Type 60 Edition.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.