Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού σε όρους μεταβολής του κύκλου εργασιών, στις επιδόσεις συνολικά των επιχειρήσεων της οικονομίας καθώς και των επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή, ήδη καταγράφονται ιδιαιτέρως σημαντικές.
Και το μεγάλο στοίχημα είναι πλέον πως θα συνέλθει ο επιχειρηματικός τομέας από αυτό τον όγκο των ζημιών.
Σύμφωνα με σχετική ανάλυση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, πάνω από 41,5 δισ. ευρώ είναι οι απώλειες που μετρά η ελληνική οικονομία στο σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της κατά την διάρκεια της πανδημίας.
Στις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή τον Μάρτιο του 2020 οι απώλειες ανέρχονται στα 10,8 δισ. ευρώ αναλογώντας λίγο πάνω από το 1/4 των συνολικών απωλειών.
Οι απώλειες για τις επιχειρήσεις που δεν τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας ανέρχονται στα 30,8 δισ. ευρώ.
Πάνω από το 80,0% των συνολικών απωλειών αναλογεί στις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία με το 18,0% να αναλογεί στις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας (απώλειες 33,5 δισ. ευρώ και 7,4 δισ. ευρώ αντίστοιχα).
Είναι σημαντικό ότι τους μήνες Μάρτιο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020 οι ποσοστιαίες μεταβολές των εν λόγω επιχειρήσεων με αναστολή λειτουργίας ήταν 4 πλάσιοι, 6 πλάσιοι και 7 πλάσιοι αντίστοιχα, έναντι των αντίστοιχων ποσοστιαίων μεταβολών του συνόλου της οικονομίας, ενώ κυμαίνεται κατά μέσο όρο σε 2,3 φορές μεγαλύτερες στο διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου.
Επίσης οι ποσοστιαίες μεταβολές των εν λόγω επιχειρήσεων με αναστολή λειτουργίας σε σχέση με τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους, τους μήνες Μάρτιο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020 οι ρυθμοί μεταβολής ήταν 5, 9 & 12 φορές μεγαλύτεροι αντίστοιχα, ενώ στο διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου κατά μέσο όρο κυμάνθηκε σε 2,6 φορές μεγαλύτερες.
Σχεδόν το 1/5 των συνολικών απωλειών αναλογεί στις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία με το 8,0% να αναλογεί στις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας (απώλειες 8,1 δισ. ευρώ και 3,4 δισ. ευρώ αντίστοιχα).
Για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία και τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή τον Μάρτιο του 2020 οι απώλειες είναι σημαντικές καθώς αναλογούν στο 41,0% των απωλειών των εν λόγω επιχειρήσεων και στο 31,0% των συνολικών απωλειών των επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας.
Η επόμενη μέρα κυρίως για τις εν λόγω επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία (σε αναστολή λειτουργίας) είναι πιο αβέβαιη σε σχέση με τις υπόλοιπες ίδιου τύπου επιχειρήσεις, επειδή στους κλάδους που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας η συμμετοχή τους στον ετήσιο κύκλο εργασιών υπερβαίνει το 35,0% έναντι συμμετοχής 17,0% στον ετήσιο κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων στους κλάδους που δεν τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις στους κλάδους όπου τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ διαπιστώνει ότι: Στους κλάδους όπου οι επιχειρήσεις με αναστολή λειτουργίας αντιστοιχούν πάνω από το 80,0% και το 75,0% αντίστοιχα των επιχειρήσεων των εν λόγω κλάδων οι μεταβολές του κύκλου εργασιών αφορούν εξ ολοκλήρου τις επιχειρήσεις αυτές.
Επίσης οι μεταβολές του κύκλου εργασιών αφορούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας παρόλο που αυτές αναλογούσαν στο 26,4%, στο 21,8% και στο 10,2% αντίστοιχα των συνολικών επιχειρήσεων στους εν λόγω κλάδους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.