Θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου θέτει εκ νέου η Άγκυρα, με το υπουργείο Άμυνας να εμμένει στην προκλητική ρητορική και να αναφέρει πως η Ελλάδα έστειλε και επιθετικά σκάφη στο Καστελλόριζο. Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το Τουρκικό υπουργείο αναφέρει πως «η Ελλάδα έχει πολεμικά πλοία στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έχει στείλει επιθετικά σκάφη στο Καστελλόριζο, κοντά στην Τουρκία».

Η Άγκυρα είχε βάλει ξανά στο στόχαστρο το Καστελλόριζο το περασμένη καλοκαίρι, όταν φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου στάθηκαν αφορμή για απειλές κατά της Αθήνας. Ο λόγος για την αποβίβαση στρατιωτών από πλοίο της γραμμής στο Καστελλόριζο. Η Τουρκία βρήκε αφορμή για κατηγορήσει την Ελλάδα πως παραβιάζει τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 σχετικά με το Καστελλόριζο. Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας διευκρίνιζε τότε πως πρόκειται για εναλλαγή της φρουράς που πηγαίνει από τη Ρόδο στο Καστελλόριζο. Σε παλαιότερο χρόνο πάντως, ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε ξεκαθαρίσει πως ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται.

Το Σάββατο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνοτγάν, μιλώντας σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετέχουν στη ναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 2021», τόνισε πως «έχουν γίνει προσπάθειες να σφετεριστούν τα δικαιώματα του τουρκικού έθνους, και των Τουρκοκυπρίων, στην Ανατολική Μεσόγειο». «Έχουν γίνει προσπάθειες να σφετεριστούν τα δικαιώματα του Τουρκικού έθνους, και των Τουρκοκυπρίων, στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, ενώ πρόσθεσε πως «η Τουρκία δεν έχει βάλει στο μάτι, τη θάλασσα ή την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας, στοχεύει μόνο στην προστασία της επικράτειάς της, των δικαιωμάτων της».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.