Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από χθες ένας νέος κύκλος ερευνών γύρω από την δράση του 35χρονου υπαλλήλου του Τουρκικού προξενείου στην Ρόδο και του 54χρονου μάγειρα του πλοίου «Ε/Γ Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ» της εταιρείας ΣΑΟΣ που διενεργεί δρομολόγιο στην άγονη γραμμή Ρόδος – Καστελλόριζο, ο οποίος και στρατολογήθηκε για να κατασκοπεύει.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», εν αναμονή της υποβολής των έγγραφων εξηγήσεων του 35χρονου την Παρασκευή (εκπνέει τότε η πενθήμερη προθεσμία που έλαβε) και προ της υποβολής της δικογραφίας για αξιολόγηση ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου για τα περαιτέρω, χθες το πρωί ξεκίνησε η διαδικασία ελέγχου των 4 ηλεκτρονικών υπολογιστών, 8 κινητών (δεν είναι όλα λειτουργικά) και δύο σκληρών δίσκων, που κατασχέθηκαν από την οικία του 35χρονου αλλά και των δύο κινητών τηλεφώνων που κατασχέθηκαν από τον 54χρονο.
Ο έλεγχός τους θα γίνει ειδικότερα από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, που θα διενεργήσει ταυτόχρονα έρευνες σε όλους τους λογαριασμούς των social media που χρησιμοποιούν αμφότεροι όσο και σε λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εφαρμογές τηλεπικοινωνιών όπως viber, what’s up κλπ.
Εχει επίσης κινηθεί η διαδικασία πλήρους ελέγχου των τηλεφωνικών τους συνδιαλέξεων με την άρση κινητών και σταθερών τηλεφώνων καθώς και τον εντοπισμό του στίγματος αυτών στις μεταξύ τους συνομιλίες αλλά και αλλού και την καταγραφή των μηνυμάτων sms και mms.
Η όλη έρευνα της υπόθεσης έγινε σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π..Στο μεταξύ υπήρξαν επικριτικά σχόλια και δημοσιεύσεις εις βάρος των αρχών για το ό,τι οι δύο εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κατασκοπείας, αφέθηκαν ελεύθεροι. Σημειώνεται ωστόσο ότι δεν συνελήφθησαν στο πλαίσιο αυτοφώρου αδικήματος αλλά προσήχθησαν. Εξηγήσεις έχει δώσει μόνο ο 54χρονος, που παραιτήθηκε του δικαιώματός του για την παρουσία δικηγόρου, ενώ ο 35χρονος έλαβε, όπως προβλέπει η δικονομία, προθεσμία. Η δικογραφία εις βάρος τους, δεν έχει περαιωθεί και δεν έχει υποβληθεί στην Εισαγγελία ακόμη για την άσκηση δίωξης. Δεν υφίσταται δηλαδή δικονομικά δυνατότητα για την κράτησή τους, αν και τους αποδίδονται οι κατηγορίες της παράβασης του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία.

Οπως απεκάλυψε η «δημοκρατική», προκαλώντας πανελλήνιο σάλο, η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020. Πρώτοι επιλήφθηκαν της υποθέσεως οι αστυνομικοί της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου που διαπίστωσαν ότι ο 54χρονος εκινείτο ύποπτα στο Καστελλόριζο, εθεάθη να μιλάει στο κινητό του τηλέφωνο δίπλα σε πολεμικά πλοία, οχήματα και εξοπλισμό και τέθηκε σε παρακολούθηση για να διαπιστωθεί ότι συναντήθηκε τον Οκτώβριο του 2020 σε κεντρική καφετέρια της Ρόδου με τον 35χρονο γραμματέα του Τουρκικού προξενείου, ενώ οι πληροφορίες τον θέλουν να επισκέφθηκε έκτοτε 4 τουλάχιστον φορές το προξενείο της Τουρκίας στην Ρόδο!!
Από την παρακολούθηση φέρεται να προέκυψε ότι τόσο στη Ρόδο όσο και στην Κω κατά τον κατάπλου του πλοίου στο οποίο εργαζόταν είχε επαφές με μουσουλμάνους.
Σημειώνεται ότι είχε εργαστεί ως μάγειρας στα πλοία της εταιρείας πριν ακόμα αυτή αναλάβει δρομολόγια στα Δωδεκάνησα και όταν εξυπηρετούσε τη γραμμή Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη.
Ο 54χρονος μάγειρας έχει ήδη εξεταστεί και έχει ομολογήσει τα όσα του αποδίδονται. Περιέγραψε στους επιτελείς της ΕΛΑΣ που διενήργησαν την έρευνα, πως είχε γνωρίσει τον 35χρονο σε κοινωνική εκδήλωση στην Ρόδο με άλλα άτομα από την Κομοτηνή και πως στην πορεία τον «στρατολόγησε» για να του παρέχει πληροφορίες και να φωτογραφίζει κατά την διάρκεια της τρέχουσας κρίσης στο Αιγαίο με την Τουρκία τις κινήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως οχυρωματικές θέσεις όσο και κινήσεις πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού οι οποίες κατέληγαν στους ενδιαφερόμενους της αντίπερα όχθης.
Ο 54χρονος μάλιστα δηλώνει «αφελής», τονίζοντας ότι δεν είχε αντιληφθεί την βαρύτητα και την σοβαρότητα των «εξυπηρετήσεων» του, ισχυρίζεται ότι δεν είχε λάβει αμοιβή για τις «υπηρεσίες» του αυτές και ότι όταν ο 35χρονος έγινε πιεστικός απέναντι του ξεκίνησε να απομακρύνεται από αυτόν και να τον αποφεύγει.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δείχνει με την κατάθεσή του την αποστροφή του έναντι του 35χρονου ενώ τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί ισχυρισμού του ότι ενήργησε για την… «μητέρα πατρίδα» διαψεύδονται.

Μια από τις κινήσεις του που έχουν καταγραφεί είναι και αυτή της συνάντησής του με τον 35χρονο στο Ενυδρείο. Εκεί όπως και ο ίδιος αναφέρει ο 35χρονος άρχισε να τον ρωτάει για τα πολεμικά πλοία που έβλεπε στο Καστελλόριζο ενώ στην επόμενη συνάντησή τους τον παρέλαβε στην Ρόδο από το καράβι και τον πήγε σε οικία συγγενούς του στην Ιαλυσό.
Εκεί του ζήτησε για πρώτη φορά όταν βρίσκεται στο Καστελλόριζο να του δίνει τις θέσεις των πολεμικών πλοίων στο νησί και τους αριθμούς που έφεραν, λέγοντάς του μάλιστα ότι τις πληροφορίες αυτές θα τις μετέφερε μέσω της εφαρμογής what’s up.
Σε δύο ταξίδια που ακολούθησαν πράγματι ο 54χρονος του απέστειλε πληροφορίες για τις ακριβείς θέσεις πολεμικών πλοίων καθώς και τον αριθμό των στρατιωτών που μετέφερε η ναυτιλιακή εταιρεία στην οποία εργαζόταν.
Ο 54χρονος διατείνεται ότι την τελευταία φορά που συναντήθηκαν ο 35χρονος του ζήτησε να μιλάνε μόνο μέσω της εφαρμογής what’s up αλλά και να διαγράψει από το κινητό του τηλέφωνο όλα τα μηνύματά τους.
Ο 54χρονος μάλιστα ισχυρίζεται ότι τότε άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι ήταν επικίνδυνος και του είπε ότι δεν θέλει να ξαναβρεθούν!
Ο 54χρονος θρασύτατος κατάσκοπος σέρβιρε μάλιστα τους κατοίκους του Καστελλόριζου την 13 Σεπτεμβρίου στη δεξίωση που παρέθεσε στο πλοίο η ναυτιλιακή εταιρεία για την επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού!!
Σε ό,τι αφορά τον 35χρονο, έχει απασχολήσει την επικαιρότητα και στο παρελθόν. Τονίζεται ότι ο 35χρονος δεν «απολαμβάνει» διπλωματικής ασυλίας. Το συγκεκριμένο άτομο συνόδευε μάλιστα τον Τούρκο Πρόξενο στη Ρόδο σε όλες του τις εκδηλώσεις.
Τον Σεπτέμβριο του 2019 η «δημοκρατική» είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ, που δεν διαψεύστηκε, αναφερόμενο στον θόρυβο, που είχε ξεσπάσει στους κόλπους των Μουσουλμάνων της Ρόδου από πληροφορίες που έφεραν τον συγκεκριμένο υπάλληλο του τουρκικού προξενείου της Ρόδου να είναι υποψήφιος για την προεδρία του Σωματείου Αδελφοσύνη του πολιτιστικού συλλόγου Μουσουλμάνων της Ρόδου.
Το ζήτημα αποτελούσε τότε το πρώτο θέμα συζήτησης μεταξύ των Μουσουλμάνων του νησιού καθώς για την δραστηριότητα του συγκεκριμένου ατόμου είχε ανακύψει σοβαρό θέμα τον Φεβρουάριο του 2017 που έφτασε μέχρι και στην Βουλή των Ελλήνων.