Ο Πάουελ έδωσε στις διψασμένες για φθηνό χρήμα αγορές αυτό που ήθελαν, και ο Nasdaq επέστρεψε από τους “νεκρούς”. Μην περιμένετε αύξηση επιτοκίων μέχρι και το 2022, η υπερθέρμανση της οικονομίας θα συνεχιστεί μέχρι όσο πάει…

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Μια ακόμη τρελή μέρα στις διεθνείς αγορές, μια συνεδρίαση ια γερά νεύρα. Νωρίτερα χθες γράφαμε πως η Wall Street έχει αρχίσει να αποτιμά πως τα πράγματα “πάνε καλύτερα” στο μέτωπο της πανδημίας.

Και πως αυτό πρακτικά είναι κακά μαντάτα για τις τσέπες τους, αφού χωρίς βαριά πανδημία δε θα υπάρχει ουσιαστικά λόγος για stimulus, το οποίο και τρέφει τα χρηματιστήρια τον τελευταίο χρόνο.

Πράγματι, έπειτα από πολυήμερο πτωτικό σερί και λίγο πριν μιλήσει ο Πάουελ της Fed, η Wall Street πραγματοποιούσε κάθετη βουτιά, με τον Nasdaq να υποχωρεί έως και 4%!

Ω τι έκπληξη ωστόσο. Ο Πάουελ βγήκε και είπε αυτό ακριβώς που ήθελε (αλλά δεν περίμενε) να ακούσει η Wall St. Διότι ούτε οι ίδιοι δε μπορούν να πιστέψουν πλέον αυτό που συμβαίνει. Ο Πάουελ ουσιαστικά καθησύχασε την αγορά πως η Fed “θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να στηρίξει την οικονομία”.

Και με το “οικονομία” εννοούμε την Wall Street. Και με το “στηρίξει” εννοούμε ατελείωτο, ανεύθυνο τύπωμα πληθωρισμένων δολαρίων και εθιστικές νομισματικές πολιτικές που μακροπρόθεσμα καταστρέφουν την πραγματική οικονομία. Η Fed ουσιαστικά μας λέει πως δεν πρόκειται να σφίξει τα λουριά (όπως θα όφειλε μια σοβαρή κεντρική τράπεζα) ούτε να ανεβάσει επιτόκια, τουλάχιστον μέχρι και το 2022. Ίσως και ποτέ, ποιος ξέρει.

Που θα πάει αυτή η βαλίτσα; Κανείς δε ξέρει

Τώρα το τι σημαίνει αυτό για τον πληθωρισμό, μη ρωτάτε εμάς. Ρίχτε μια ματιά στα commodities και ειδικά στα βασικά βιομηχανικά τύπου χαλκός, ξυλεία, αλουμίνιο κλπ τα οποία αναμένεται να εκτοξεύσουν τις τιμές σχεδόν σε ό,τι παράγουμε και καταναλώνουμε στην καθημερινή μας ζωή.

Κάποιοι βέβαια ζείτε ακόμη στο παραμύθι του “αποπληθωρισμού” (γελάει ο κόσμος). Έτσι μας έλεγαν τα τελευταία δύο χρόνια, για να μας καθησυχάσουν πως δεν τρέχει τίποτα που τυπώνονται $120 δισ. (ή και 250) το μήνα. Όμως κοιτάχτε τις τιμές στα ακίνητα, που έχουν εκτοξευθεί 5 φορές πάνω από τα υποτιθέμενα επίπεδα πληθωρισμού (ΗΠΑ).

Υπερθέρμανση της οικονομίας. Ζούμε το μεγαλύτερο οικονομικό πείραμα που έχει υπάρξει ποτέ, και κανείς δεν έχει ιδέα πως θα τελειώσει. Ωστόσο με βάση την αρχή διατήρησης της ενέργειας από την Φυσική, τίποτα δεν καταστρέφεται ή δημιουργείται από το μηδέν. Και κάθε δράση έχει αντίδραση, όλο το τύπωμα θα σκάσει στα μούτρα (κάποιου). Εδώ κολλάει το “ανεύθυνο” που είπαμε πριν.

Πίσω στην αγορά ωστόσο, μετά και τα λόγια του Πάουελ ο Nasdaq επέστρεψε από τους νεκρούς, κάνοντας το -4% -0,5%. Δεν κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος (αυτό κι αν θα ήταν θαύμα), ωστόσο τα “χειρότερα” αποτράπηκαν. Dow Jones και S&P έκλεισαν ανοδικοί ωστόσο.

Ροντέο οι αγορές: Από -4% γύρισε ο Nasdaq!

Τι δήλωσε ο Πάουελ

Yπάρχουν ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία του κορωνοϊού, σημείωσε ο διοικητής της αμερικανικής Federal Reserve, Jerome Powell στην ακρόασή του στο Κογκρέσο, με τον κεντρικό τραπεζίτη να διαβεβαιώνει ταυτόχρονα ότι η Fed αναμένεται να διατηρήσει τη χαλαρή κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής για αρκετό διάστημα.

Αν και δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι οι προοπτικές βελτιώνονται για αργότερα αυτό το έτος», ανέφερε ο Powell στο πλαίσιο της ακρόασής του στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Για να αντιμετωπίσει την κρίση του της πανδημίας, η Fed έχει οδηγήσει το βασικό της επιτόκιο κοντά στο μηδέν, ενώ πραγματοποιεί αγορές ομολόγων με ρυθμό 120 δισ. δολ. το μήνα και άλλων περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να διατηρήσει ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες για την οικονομία.

Η Fed έχει αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων -ή ποσοτική χαλάρωση- μέχρι να διαπιστώσει ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» στην αγορά εργασίας και ο πληθωρισμός έχει πλησιάσει τον στόχο για ρυθμό κοντά στο 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Οι δηλώσεις του έρχονται ενώ η αμερικανική αγορά γνωρίζει ισχυρούς κλυδωνισμούς με φόντο την ραγδαία άνοδο των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα.

Στο μεταξύ με τις ΗΠΑ να ξεπερνούν το τραγικό ορόσημο των 500.000 θανάτων λόγω της επιδημίας της covid, μετρώντας όπως είπε και ο πρόεδρος Biden, περισσότερους νεκρούς από τους δύο παγκόσμιους πολέμους και το Βιετνάμ μαζί, το ερώτημα του πότε και με ποιον τρόπο αυτός ο εφιάλτης θα τελειώσει, μένει αναπάντητο.

Απώλειες στην Ευρώπη

Με πτώση έκλεισαν οι αγορές της Ευρώπης, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται στα commodities και την ανησυχία για τον πληθωρισμό να βαραίνει το κλίμα. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα εταιρικά αποτελέσματα και το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας που ανακοίνωσε η Βρετανία.

Πτώση -1,3% σημείωσε η μετοχή της βρετανικής τράπεζας HSBC, η οποία εγκατέλειψε τους μακροπρόθεσμους στόχους για την κερδοφορία της. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο τεχνολογικός κλάδος σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς ενισχύονται οι αποδόσεις των ομολόγων. Η ASML υποχώρησε -4% στο Άμστερνταμ, ενώ η γερμανική SAP σημείωσε πτώση -2% στη Φρανκφούρτη. Στον αντίποδα, κέρδη καταγράφουν οι μετοχές του κλάδου αναψυχής και ταξιδιών, στον απόηχο των ανακοινώσεων από τη βρετανική κυβέρνηση.

Ροντέο και στο Bitcoin, που πραγματοποίησε διόρθωση 22% χάνοντας πολλές χιλιάδες δολάρια, προτού ανακάμψει καθώς η Square ανακοίνωσε πως μπαίνει ακόμη πιο δυναμικά στο κορυφαίο κρυπτονόμισμα.

Ροντέο οι αγορές: Από -4% γύρισε ο Nasdaq!

ΜΑΚΡΟ

Wells Fargo: Πουλάει τη μονάδα διαχείρισης assets έναντι 2,1 δισ. δολαρίων

Η Wells Fargo & Co ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να πουλήσει τη μονάδα της Wells Fargo Asset Management στις GTCR και Reverence Capital Partners, έναντι 2,1 δισ. δολαρίων. Η αμερικανική τράπεζα τόνισε πως θα διατηρήσει το 9,9% της μονάδας, η οποία έχει 603 δισ. δολάρια σε assets υπό διαχείριση και περισσότερους από 450 επαγγελματίες επενδύσεων σε 24 γραφεία σε όλο τον κόσμο.

Η Wells Fargo, η οποία διαθέτει 1,9 τρισ. δολάρια σε assets υπό διαχείριση, τόνισε πως η πώληση αποτυπώνει την στρατηγική της για εστίαση σε δραστηριότητες που εξυπηρετούν τους πελάτες της και θα επιτρέψουν στη μονάδα διαχείρισης πλούτου και επενδύσεων να αυξήσει το focus της στις μεσιτικές δραστηριότητες. Δήλωσε δε πως αναμένει η πώληση να ολοκληρωθεί στο β΄ μισό, προσθέτοντας ότι θα παραμείνει πελάτης και συνεργάτης διανομής στη μονάδα.

Home Depot: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα του δ΄ τριμήνου χρήσης

H Home Depot ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις δ΄ τριμήνου χρήσης που ήταν υψηλότερα των προσδοκιών ενώ αύξησε και το μέρισμα κατά 10%. Τα καθαρά κέρδη για το τρίμηνο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου διαμορφώθηκαν στα 2,86 δισ. δολάρια ή 2,65 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των 2,48 δισ. δολαρίων ή 2,28 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 2,63 δολάρια ανά μετοχή.

Οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν 25,1% στα 32,26 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 30,63 δισ. δολάρια. Οι συγκρίσιμες πωλήσεις αυξήθηκαν 24,5%, αρκετά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για αύξηση 19,2%.

Ευρωζώνη: Στο +0,9% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο 2021

Σε θετικό έδαφος μετά από πολλούς μήνες επέστρεψε ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο, καθώς η αύξηση των τιμών των υπηρεσιών και των βιομηχανικών προϊόντων αντιστάθμισε τη μείωση των τιμών της ενέργειας. Η Eurostat επιβεβαίωσε σήμερα την πρώτη εκτίμησή της για την αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού της Ευρωζώνης στο 0,9% από -0,3% τον Δεκέμβριο.

Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 3,8% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, αλλά ήταν 4,2% χαμηλότερες σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των νωπών τροφίμων αυξήθηκαν 1,2% στον μήνα και 2% σε ετήσια βάση. Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός – που δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων – αυξήθηκε στο 1,4% σε ετήσια βάση από 0,4% τον Δεκέμβριο.

Σε υψηλό 5ετίας η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στο 5,1% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Αρχή. Είναι το πιο υψηλό από το 2016, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι θα ήταν χωρίς το κρατικό πρόγραμμα στήριξης θέσεων εργασίας.

Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί αύξηση 0,3 ποσοστιαίων μονάδων από το προηγούμενο τρίμηνο και άνοδο 1,3 ποσοστιαίων μονάδων σε ετήσια βάση. Το ποσοστό απασχόλησης εκτιμήθηκε στο 75%, μειωμένο κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Παράλληλα, υπήρχαν 599.000 κενές θέσεις εργασίας την περίοδο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου, 64.000 περισσότερες από ό, τι το προηγούμενο τρίμηνο.

HSBC: Πτώση 34% στα κέρδη 2020 και στροφή στην Ασία – Εγκατέλειψε τον μακροπρόθεσμο στόχο

Εγκατέλειψε τον μακροπρόθεσμο στόχο η HSBC, μετά την πτώση των κερδών του 2020, ενώ ανακοίνωσε ότι στρέφει πλέον το ενδιαφέρον της στις δραστηριότητες της Ασίας. Tα προ φόρων κέρδη υποχώρησαν 34% στα 8,8 δισ. δολ. το 2020, κυρίως λόγω των επιπτώσεων της covid -19.

Τα έσοδα σημείωσαν πτώση 10% στα 50,4 δισ. δολ. με τη βρετανική τράπεζα να την αποδίδει στο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. H HSBC ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει σχεδόν κατά το ήμισυ τον χώρο των γραφείων της σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιθυμεί να αποσυρθεί από τις επιχειρήσεις λιανικής τραπεζικής στις ΗΠΑ και βρίσκεται σε συνομιλίες για να πουλήσει τη γαλλική μονάδα λιανικής τραπεζικής.