Ένας υπόγειος, αλλά σκληρός και αδυσώπητος, πόλεμος διεξάγεται αυτές τις μέρες για τον έλεγχο του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου των χρηματιστών.

Η ώρα πού η συσταθείσα από τον αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό, νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναμόρφωση του καθεστώτος λειτουργίας του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου των χρηματιστών, φτάνει στο τέλος των εργασιών της, μαίνεται ο … πόλεμος της καρέκλας!

Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα η όλη διαδικασία, από τις συνεχείς πιέσεις των μελών του ΣΜΕΧΑ, κυρίως των παλαιών χρηματιστών, προς το Υπουργείο Οικονομικών, να μην αλλάξει σχεδόν τίποτα στο αναχρονιστικό και αδιαφανές καθεστώς λειτουργίας του, προκειμένου μια παρέα παλαιών χρηματιστών, πού μεθοδευμένα διοικούν τον φορέα πολλά χρόνια, να συνεχίσουν την αδιέξοδη πορεία τους.

Στην ίδια πλευρά η εκπρόσωπος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει αφήσει τις χειρότερες εντυπώσεις, λόγω της εκβιαστικής τακτικής της να απαιτεί η προεδρία του φορέα να συνεχίσει να ασκείται από την Πρόεδρο της Ε.Κ. Βασιλική Λαζαράκου.

Η συμβιβαστική πρόταση των περισσότερων μελών της νομοπαρασκευαστικής κινείται στα πρότυπα διοίκησης του ΤΕΚΕ της Τραπέζης της Ελλάδος και  είναι η διοίκηση να ασκείται από ένα επταμελές Δ.Σ. αποτελούμενο από έναν εκ των Αντιπροέδρων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς  (ως Πρόεδρο), έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών και τα υπόλοιπα πέντε μέλη να προέρχονται από τις τάξεις των μελών του.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν υγιείς παράγοντες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πού προκρίνουν δραστικές αλλαγές στις καταστροφικές τακτικές του παρελθόντος, οι οποίες έκαναν το Συνεγγυητικό ελλειμματικό.

Αυτοί προτείνουν τη μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή της Πολιτείας (μέσω Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Υπουργείου Οικονομικών) στη διαχείριση και εξυγίανση της διοίκησης του Ταμείου, την υιοθέτηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων στην απεικόνιση των οικονομικών καταστάσεων, την απλοποίηση του συστήματος καταβολής των αναλογούντων ποσών από τα μέλη, τη δραστική μείωση των λειτουργικών εξόδων και την ενθάρρυνση των τραπεζικών εταιρειών για περαιτέρω ενεργοποίηση στη λειτουργία του.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιός ή ποιά τελικά θα επικρατήσει στον … πόλεμο της καρέκλας και των προνομίων γύρω από το ταλαιπωρημένο Συνεγγυητικό: Η παλιά φρουρά των απαξιωμένων χρηματιστών με σύμμαχο την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ή όσοι ενστερνίζονται τις σύγχρονες διεθνείς πρακτικές με συμπαραστάτη τον Υφυπουργό Γ. Ζαββό και τους συνεργάτες του;

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.