Στην προκαταβολή σύνταξης που θα ανέρχεται μέχρι 384 ευρώ, αναφέρθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης. Όπως είπε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, αναπτύσσοντας σχετική τροπολογία του στο νομοσχέδιο για το μισθολόγιο της ΑΑΔΕ, εντός δύο μηνών θα μπορεί να χορηγηθεί.

«Δεν ισχυριζόμαστε ότι λύνεται το θέμα των εκκρεμών συντάξεων με την προκαταβολή της σύνταξης, αλλά παράλληλα με τα μέτρα που έχουμε ήδη ανακοινώσει επιδιώκουμε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, τόσο για την προσωρινή όσο και για την οριστική σύνταξη», είπε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος μετέφερε τις εκτιμήσεις του ΕΦΚΑ ότι μπορεί σε δύο μήνες να χορηγηθεί η προκαταβολή αυτή.

Η προκαταβολή της σύνταξης, συνιστά ένα «αντίδωρο φτώχειας» και παραδοχή αποτυχίας και αδυναμίας της κυβέρνησης να λύσει το δραματικό κοινωνικό πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, που η ίδια δημιούργησε, υποστήριξε στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Εκτίμησε επίσης ότι η προκαταβολή αφορά έναν στους τέσσερις, εν αναμονή συνταξιούχους, δηλαδή περίπου 50.000 ανθρώπους.

Οι εκκρεμείς συντάξεις είναι 155.000 χιλιάδες σήμερα, (από 190.000 το 2019) απάντησε ο κ. Χατζηδάκης σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επίσης, σημείωσε ότι από αυτούς, οι 50.000 έχουν ήδη πάρει προσωρινή σύνταξη, άρα τίθεται θέμα για 100.000 με 105.000 ανθρώπους που μπορούν να καλυφθούν, και εφόσον το θέλουν, να υποβάλλουν σχετική δήλωση.

Σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, είπε ότι η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει, αλλά δεν έχει προβλέψει νομοθετικά την μετάθεση των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών από την εκκαθάριση των ετών 2017-19, οι οποίοι «καλούνται εν μέσω πανδημίας να την πληρώσουν μέσα σε ένα μήνα».

Απαντώντας, ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι η μετάθεση δεν είναι αναγκαίο να περάσει με διάταξη νόμου, αλλά με υπουργική απόφαση που θα δώσει τρίμηνη παράταση.