Αυστηροποιείται το πλαίσιο για τις μετακινήσεις των εργαζομένων στην Αττική από τη Δευτέρα 15/2, λόγω του νέου lockdown που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς επικρατεί ανησυχία για την αυξημένη κινητικότητα.
Πλέον οι εργαζόμενοι υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν βεβαίωση από την ΕΡΓΑΝΗ για να κυκλοφορήσουν και όχι βεβαίωση εργοδότη, όπως δήλωσε ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, για τις μετακινήσεις των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του τρίτου lockdown.
Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα είναι απαραίτητη η βεβαίωση από την ΕΡΓΑΝΗ, καθώς και μία δεύτερη βεβαίωση από το Taxisnet, στην οποία αναφέρεται η επαγγελματική ιδιότητα του κατόχου. Στόχος είναι η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων όσων εργάζονται με τηλεργασία, βρίσκονται σε αναστολή εργασίας ή σε άδεια ειδικού σκοπού, αφού και στις τρεις αυτές κατηγορίες, είναι δηλωμένοι στην ΕΡΓΑΝΗ.
Οι τρεις αυτές κατηγορίες εργαζομένων θα μπορούν βέβαια να κυκλοφορήσουν με τους έξι κωδικούς μετακίνησης, που προβλέπονται. Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, όπως τις αγροτικές εργασίες, ισχύουν τα μέτρα που ίσχυαν μέχρι τώρα.
«Σκοπός των μέτρων είναι λιγότερα αυτοκίνητα και λιγότερος κόσμος στο δρόμο», είπε ο Διοικητής της Αρχής Διαφάνειας, αναγνωρίζοντας πως «διορθώθηκαν οι αποτυχίες του μέτρου».

Η ΚΥΑ με τα νέα μέτρα προβλέπει τα εξής:

Δε θα χορηγούνται βεβαιώσεις κίνησης σε εργαζόμενο ή υπάλληλο που δεν προσέρχεται στην εργασία, ιδίως λόγω του ότι τελεί σε καθεστώς τηλεργασίας ή αναστολής σύμβασης εργασίας. Τυχόν μάλιστα ήδη χορηγηθείσες βεβαιώσεις κίνησης σε αυτούς παύουν να ισχύουν από τις 15.2.2021.
Ειδικότερα για τις μετακινήσεις των εργαζομένων από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας και μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη) πρέπει ο πολίτης να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή μέσω ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
Η βεβαίωση κίνησης παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου, από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση αυτοαπασχολούμενου, ελεύθερου επαγγελματία ή επιτηδευματία από τον ίδιο, περιέχει δε το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του, λαμβανομένης υπόψη και τυχόν αναγκαίας υπερωριακής απασχόλησης. Η βεβαίωση μπορεί να αποκτάται με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:
α) Αναφορικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση μέσω εντύπου που συμπληρώνεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.
β) Αναφορικά με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα η βεβαίωση χορηγείται στον εργαζόμενο για τη μετακίνησή του από τον υπόχρεο εργοδότη, κατόπιν υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Κατά την υποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης για τη χορήγηση της εν λόγω βεβαίωσης από τον εργοδότη, διασταυρώνεται αυτόματα και πιστοποιείται από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» η εργασιακή σχέση του εργαζόμενου με τον αιτούντα εργοδότη και κατόπιν παρέχεται η βεβαίωση από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».
Η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του. Εναλλακτικά μπορεί να λαμβάνεται πάγια βεβαίωση κίνησης (τύπου Α) από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr.
Η βεβαίωση της παρούσας περίπτωσης μπορεί να ισχύει για χρονικό διάστημα 14 ημερών.

Tι ισχύει για την τηλεργασία

Το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλε-εργασίας στον ιδιωτικό τομέα διατηρείται στο 50% του προσωπικού που μπορεί να δουλέψει από απόσταση.
Η μη τήρηση του ορίου επιφέρει την επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ.
Στο μέγιστο βαθμό θα εφαρμόζεται η τηλεργασία στο δημόσιο όπου συνάδει με τη φύση των καθηκόντων των υπαλλήλων ενώ εξ αποστάσεως θα συνεχίσουν να εργάζονται τα ευπαθή άτομα. Στις υπηρεσίες θα βρίσκεται μόνο το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και στις περιπτώσεις που δε μπορεί να εφαρμοστεί τηλεργασία, οι υπάλληλοι θα δουλεύουν εκ περιτροπής.

Δείτε τι λένε οι επιστήμονες για το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown στην Αττική

https://radar.gr/article/72704/eksadaktylos-min-proeksofloyme-paratasi-lockdown-ti-eipe-gia-tis-diples-maskes
https://radar.gr/article/72261/axilleas-gkikas-mallon-tha-xreiastei-paratasi-toy-lockdown