Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς αναφέρθηκε, μιλώντας στο MEGA, στα νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων λόγω του νέου αυστηρού lockdown, για τις αναστολές εργασίας, την άδεια ειδικού σκοπού αλλά και τις απολύσεις. Σημείωσε πως «δεν είναι το πρώτο lockdown, οπότε γνωρίζουμε που θα κινηθούμε».

Ο κ. Τσουκαλάς τόνισε ότι «θα υπάρξει σίγουρα παράταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας, του προγράμματος «ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ» και της υποχρεωτικής τηλεργασίας του 50% του προσωπικού τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο», προσθέτοντας ότι θα υπάρξει και νέα δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας που θα λήξουν τον Μάρτιο.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», σημείωσε ότι οι δηλώσεις στην ΕΡΓΑΝΗ ξεκίνησαν από εχτές, και θα μπορούν να γίνονται μέχρι τις 21/02. «Οι επιχειρήσεις πληρώνουν το μισθό και τις εισφορές για το μισό μήνα, που παρέχεται εργασία, ενώ το κράτος πληρώνει το 60% του μισθού και το 100% των εισφορών για το διάστημα που δεν παρέχεται εργασία», υπογράμμισε.

Παράλληλα, θα μπορούν να γίνουν ορθές επαναλήψεις στις δηλώσεις του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τους μήνες: Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο & Δεκέμβριο, ενώ οι μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού θα μπορούν να γίνουν από 9/2/2021 έως 14/2/2021.

Τι θα ισχύσει για την άδεια ειδικού σκοπού

Για την άδεια ειδικού σκοπού, στον ιδιωτικό τομέα οι εργαζόμενοι δικαιούνται συνολικά 4 ημέρες, εκ των οποίων 2 ημέρες καλύπτει ο εργοδότης, μία ημέρα το κράτος και μία ημέρα από την κανονική άδεια. Στο δημόσιο τομέα, για 4 ημέρες συνολικά, τρεις ημέρες καλύπτει το κράτος και μια ημέρα ο εργαζόμενος μέσα από την κανονική άδεια.

Τι θα ισχύσει με τις απολύσεις

Σχετικά με τις απολύσεις, οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή έχουν απαγόρευση απολύσεων για όσο διάστημα είναι κλειστές. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις ισχύει απαγόρευση απολύσεων μετά το πέρας των αναστολών για διάστημα ισόχρονο, ενώ μια επιχείρηση που είναι κλειστή και ανοίγει, θεωρείται πλέον πληττόμενη και απαγορεύονται οι απολύσεις για ισόχρονο διάστημα με εκείνο που διήρκεσαν οι αναστολές που εφάρμοσε ως πληττόμενη -από το άνοιγμα της και μετά.