Ένα μοναδικής αισθητικής κτήριο, χαρακτηρισμένο μνημείο του τέλους του 19ουαιώνα, που αποτυπώνει τις πλέον όψιμες τάσεις στον αθηναϊκό νεοκλασσικισμό με εξελιγμένα χαρακτηριστικά δομής και εξαίρετα διακοσμητικά στοιχεία, μας υποδέχεται στο κέντρο της Αθήνας.

Πρόκειται για το κτήριο της κατοικίας του λόγιου – φιλοσόφου Θεμιστοκλή Μιχαλόπουλου, που άφησε σημαντικό στίγμα νεωτερισμών στην Παιδεία της χώρας μεταξύ των οποίων και το έργο του «Νέον Ελληνικόν Αλφαβητάριον – 1892». Το κτήριο μελετήθηκε και αποκαταστάθηκε (2017-2020), για να στεγάσει το «Athens 1890 – boutique hotel & spa και το Omnivore allday bar-restaurant».

Στον ισόγειο και τον ημιόροφο χώρο του κτηρίου, όπου και εκτυλίσσεται σήμερα το lobby του ξενοδοχείου και το restaurant, φιλοξενήθηκε το κατάστημα υφασμάτων «Συμεωνίδης», την περίοδο της ακμής του εμπορικού κέντρου των Αθηνών, με τα κτήρια της πλατείας Αγίας Ειρήνης και των παράπλευρων οδών να στεγάζουν καταστήματα εμπόρων υφασμάτων και κλωστοϋφαντουργίας. Η περιοχή εκτός απο τα «υφασματάδικα», χαρακτηρίζεται και απο την διαχρονική παρουσία ξενοδοχείων, με την υπογραφή σημαντικών αρχιτεκτόνων της εποχής, ενώ ταυτόχρονα στέγασε το 80% των ανωτάτων στρωμάτων της Αθηναϊκής κοινωνίας του 20ού αιώνα.

Μία νέα αισθητική ταυτότητα

Η αρχιτεκτονική και το interior design δίνει μία νέα αισθητική ταυτότητα σε όλους τους χώρους, όπου η κλασική κομψότητα σε διάλογο με τις εκλεπτυσμένες γραμμές του νέου σχεδιασμού, και οι ευφάνταστες επιλογές υλικών, χρωμάτων και μορφών, τόσο στα σταθερά όσο και στα κινητά στοιχεία, δημιουργούν έναν ελκυστικό χώρο με μνήμες art deco και έναν ιδιαίτερο, ατμοσφαιρικό χαρακτήρα avant garde, στο τελικό αποτέλεσμα.

Ιδιαίτερης αισθητικής είναι ο ζωγραφικός διάκοσμος – οροφογραφία των οροφών του ημιορόφου που αναδεικνύεται μέσω του εσωτερικού αίθριου και από τον ισόγειο χώρο του restaurant και τα γύψινα διακοσμητικά μοτίβα και η ζωφόρος των οροφών του Α’ και Β’ ορόφου. Το δάπεδο του ισογείου είναι μία σύνθεση νεοκλασικών μοτίβων, που συντηρήθηκαν και επανατοποθετήθηκαν μετά την αποκατάσταση των δομικών στοιχείων του χώρου, όπως και στον προθάλαμο του Α’ ορόφου. Η ξύλινη φέρουσα κατασκευή δαπέδου του ημιορόφου διατηρήθηκε, αποκαταστάθηκε και συμπληρώθηκε με νέα στοιχεία σχεδιασμού, όπως οι κρυστάλλινες επιφάνειες των μεταλλικών γεφυρών, που διευρύνουν την οπτική του διώροφου χώρου και το δρύινο διάτρητο πέτασμα – στηθαίο, που δανείζεται στον σχεδιασμό τον ρόδακα της φρίζας του ζωγραφικού διάκοσμου της οροφής, όπως και άλλα στοιχεία και γραμμές του χώρου που μεταλλάσσονται σε νέες μορφές και χρήσεις.

Οικία Θεμιστοκλή Μιχαλόπουλου:Ένα κτίριο με βαριά ιστορία αποκτά λαμπρό μέλλον….

Το μαντεμένιο μαγειρείο

Στοιχείο ιδιαίτερης αξίας όπως το μαντεμένιο μαγειρείο που βρέθηκε στην κουζίνα της κατοικίας του 2ου ορόφου, συντηρήθηκε και διαμορφώθηκε ανάλογα, για την εξυπηρέτηση του service του εστιατορίου. Ο παλαιός πάγκος κοπής υφασμάτων του καταστήματος του Συμεωνίδη, μετατράπηκε σε τράπεζα εστίασης και τοποθετήθηκε στον ημιόροφο.

Η όψη του κτηρίου διατηρήθηκε αυτούσια και αποκαταστάθηκε ο ζωγραφικός διάκοσμος απομίμησης μαρμάρου. Οι διώροφες χυτοσίδηρες κολώνες και το μεταλλικό περίτεχνο στέγαστρο, παραπέμπουν σε αντίστοιχες κατασκευές της belleépoque.

Ο πάγκος του Bar, σε minimal γραμμή εκτείνεται κατά μήκος του restaurant, ενώ το δρύινο έπιπλο του back bar αναπτύσσεται κατακόρυφα σε όλο το ύψος του αίθριου και δεσπόζει στον χώρο.

Νέες minimal δρύινες επενδύσεις σε χρώμα καρυδιάς στους τοίχους και διάτρητο μεταλλικό δίχτυ – rideaux διαχωρίζει ατμοσφαιρικά χώρους και χρήσεις. Αrtistiques καναπέδες σε βελούδο και καρέκλες thonet και art deco με χειροποίητη ψάθα, μοντέρνες δρύινες ροτόντες και επιλεγμένα φωτιστικά στοιχεία σε μία ενιαία σύνθεση συμπληρώνουν τον «ζεστό» και ιδιαίτερο χώρο του lobby. Η παρουσία του φυτικού στοιχείου και η επιλογή του stabilized moss στο φόντο του βάθους, υπογραμμίζει την σύγχρονη τάση, biophilic design, μελετητών και ιδιοκτητών σε έναν αμιγώς αστικό χώρο.

Η τυπολογία της κάτοψης των υπερκείμενων ορόφων ακολουθεί τα πρότυπα των αστικών κατοικιών της εποχής, με κεντρικό διάδρομο – hallκαι κατανομή των χώρων εκατέρωθεν και διατηρείται από την αρχιτεκτονική μελέτη της νέας δομής του κτηρίου. Έτσι, στον Α’ και Β’ όροφο, αναπτύσσονται οι χώροι φιλοξενίας εκατέρωθεν του κεντρικού hall.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των επεμβάσεων για την λειτουργική εξυπηρέτηση των νέων χρήσεων έγινε στο πλαίσιο της διατήρησης της προσωπικότητας του κτηρίου και της ανάδειξης τόσο των διακοσμητικών όσο και των δομικών του στοιχείων.

Με σεβασμό στην ιστορικότητα

Ξύλινες κατασκευές σχεδιασμένες σε καθαρές γεωμετρικές φόρμες, πλαισιώνουν και οριοθετούν τούς νέους χώρους λειτουργιών εντός των χώρων φιλοξενίας. Ο σχεδιασμός δανείζεται με σεβασμό στην ιστορικότητα του κτηρίου, διακοσμητικά μοτίβα των ζωγραφικών παραστάσεων και τα μεταπλάθει σε νέες φόρμες διαχρονικής αισθητικής.

Στον υπόγειο χώρο του κτηρίου δημιουργήθηκε από τους μελετητές, ατμοσφαιρικός χώρος wellness- spa, με εσωτερική πισίνα και χώρους ειδικά διαμορφωμένους για sauna και hammam.

Η αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης του κτηρίου και ένταξης των νέων λειτουργιών σε αυτό (Athens 1890 -boutique hotel & spa και Omnivorerestaurant), καθώς και το interior design, υπογράφεται από τους αρχιτέκτονες Γιώργο Κονδύλη και Ντιάνα Γιαννοπούλου – MicroTeamArchitects.

Αρχιτεκτονική μελέτη, interior design, επίβλεψη: ΜicroTeam Architects, Γιώργος Κονδύλης, Ντιάνα Γιαννοπούλου

Στατικά: Χρήστος Δρακόπουλος

Η/Μ: ΗΜ Eng A.E.

Συντηρητές: Βασίλης Μαρκάκης, Ανδρέας Μπέκος.

Κατασκευή: ΕΝΚΑ Α.Ε. – ΔΟΜΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ε.Π.Ε

Φωτογράφηση: Πάνος Κονδύλης, Δαμιανός Αρωνίδης.