Τη γραμμή άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εμβόλιο της AstraZeneca θα ακολουθήσει η Ελλάδα,  καθώς δεν θα χορηγήσει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό σε άτομα των 65 ετών, λόγω αμφίβολης αποτελεσματικότητας.
Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμού, στις 12 Φεβρουαρίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 60-64 ετών.
Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα (8/2/2021), οπότε και αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο παραδόσεων από την εταιρεία.

Όπως τονισε η πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Μαρία Θεοδωρίδου:

-Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca για άτομα ηλικίας 18 έως και 64 ετών.
-Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει διάστημα 12 εβδομάδων μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου.
-Οι συστάσεις αυτές μπορεί να τροποποιηθούν στο προσεχές διάστημα, ανάλογα με τα νεότερα δεδομένα.Δύο παράλληλα συστήματα

Δύο παράλληλα συστήματα

Σύμφωνα με τον γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επιχειρησιακά θα αναπτυχθούν δύο παράλληλα συστήματα.
Το ένα σύστημα είναι αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή και δίπλα σε αυτό θα ανοίξει ακόμα ένα που θα αφορά στη διενέργεια εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, με πρώτη ηλικιακή κατηγορία του 60-64 ετών. Τα δύο συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πολίτης που είναι άνω των 80 ετών θα μπορεί να κλείσει ραντεβού μόνο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ οι πολίτες της κατηγορίας 60-64 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα με εμβόλια AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών.
Οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 12 Φεβρουαρίου.  Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες. Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα, όταν θα έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο παραδόσεων από την εταιρεία.

Δείτε πως το εμβόλιο της AstraZeneca αλλάζει το σχέδιο των εμβολιασμών

https://radar.gr/article/69484/to-emvolio-tis-astrazeneca-allazei-to-sxedio-emvoliasmoy