Το δημόσιο χρέος της Γερμανίας το 2020 εκτοξεύθηκε στα 2,43 τρισεκ. ευρώ ωστόσο διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχικές αρνητικές προβλέψεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου.
Με βάση τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, η Γερμανία δανείστηκε περί τα 130,5 δισ. ευρώ το 2020, στο πλαίσιο των πρωτοφανών δημοσιονομικών μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας της χώρας. Εάν και το ποσό είναι θεαματικά υψηλό, αποδεικνύεται τελικά μικρότερο σε σχέση με αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Το χρέος της Γερμανίας διοχετεύθηκε για τη λήψη έκτακτων μέτρων κατά του κορωνοϊού αλλά και για την κάλυψη του ελλείμματος ως αποτέλεσμα της μείωσης των φορολογικών εσόδων.
Παρότι, λοιπόν, η γερμανική Βουλή είχε εγκρίνει νέο δανεισμό ύψους 217,8 δισ. για την αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, νέα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η οικονομία έχει υποστεί μικρότερο πλήγμα σε σύγκριση με αυτό που αρχικά αναμενόταν.
Ηπιότερη η ύφεση σε σχέση με το 2009
Σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε την προηγούμενη χρονιά κατά 5%. Εάν και η ύφεση ήταν κατά 0,5% υψηλότερη από τις εκτιμήσεις που είχε κάνει η κυβέρνηση, είναι τελικά χαμηλότερη από την περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2009, όταν η γερμανική οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 5,7%.
Όπως σημειώνει και η Deutsche Welle, η Γερμανία έχει επιδείξει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αφού κατά μέσον όρο, το ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε έως 7,8% το 2020. Επιπλέον, η Γερμανία αναμένεται να καταγράψει μικρότερο ποσοστό χρέους μετά την πανδημική κρίση σε σχέση με το χρέος όλων των υπόλοιπων χωρών του G7 πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.
Σημειώνεται ότι η χώρα έβαλε πέρυσι φρένο στο μέτρο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που επέφερε το ξέσπασμα της πανδημίας. Σε μη έκτακτες περιόδους, ο συνταγματικός νόμος απαγορεύει στην κυβέρνηση να λάβει δανεισμό που ξεπερνά το 0,35% του ΑΕΠ της.
Μέλη της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι η πορεία της οικονομίας αποτελεί απόδειξη επιτυχίας για τα μέτρα που έλαβε η χώρα ενάντια στην κρίση του κορωνοϊού.
Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός οικονομικών Olaf Scholz υπεραμύνθηκε του προγράμματος ενισχύσεων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Γερμανία είναι συγκριτικά σε καλή κατάσταση διότι αντέδρασε άμεσα και γρήγορα ενισχύοντας τον προϋπολογισμό της».
«Διοχετεύσαμε κεφάλαια για να προστατεύσουμε τον δημόσια υγεία, να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.
«Αυτό φαίνεται να έχει αποτέλεσμα με πολλούς τρόπους.
Καλύτερη η εικόνα στην αγορά εργασίας
Η οικονομική ανάπτυξη κινείται σε καλύτερα επίπεδα, η απώλεια θέσεων εργασίας είναι μικρότερη, τα φορολογικά έσοδα υψηλότερα, ενώ το νέο χρέος είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με αυτό που αρχικά είχε προβλεφθεί».
Κριτική ενάντια στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση άσκησαν κόμματα της αντιπολίτευσης, με το κόμμα των Πρασίνων να τονίζει πως η οικονομική βοήθεια ήταν αρκετά περίπλοκη και διοχετεύθηκε με πολύ αργούς ρυθμούς στις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους.
Σημειώνεται ότι πριν από περίπου μία εβδομάδα ο υπουργός Οικονομίας Peter Altmeier είχε δηλώσει ότι το 2021 πρέπει να είναι έτος ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας.
Το περασμένο φθινόπωρο ο Altmeier υπολόγιζε ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2021 κατά 4,4% σε σχέση με το 2020.