100 εκατομμύρια εμβολιασμοί  σε 100 ημέρες” λειτουργεί μια χαρά ως σύνθημα, αλλά  κάποια στιγμή το 2021 θα απαιτήσει πιθανώς ένα ακόμη ταχύτερο πρόγραμμα.

Η υπόσχεση του εκλεγέντος Προέδρου Joe Bidenγια την καταπολέμηση της πανδημίας χρονολογείται από τον Δεκέμβριο, μια εποχή που αισθάνθηκε τολμηρή και ίσως ακόμη και λίγο θρασύς δεδομένου ότι τα εμβόλια COVID-19 δεν είχαν την ομοσπονδιακή έγκριση ακόμα. Περισσότερο από ένα μήνα αργότερα, ο στόχος εξακολουθεί να φαίνεται ευγενής, δεδομένων   της σύγχυσης,  και των καθυστερήσεων από όλη τη χώρα.
Αλλά ο ρυθμός του εμβολιασμού στις ΗΠΑ έχει πάρει  τα πάνω του από την αρχή του νέου έτους. Όταν ο Δρ Anthony Fauci, κορυφαίος εμπειρογνώμονας μολυσματικών ασθενειών των ΗΠΑ , διαβεβαίωσε το κοινό αυτό το Σαββατοκύριακο ότι ο στόχος του Biden είναι “απολύτως ένα εφικτό πράγμα,”μπορεί να έχει πραγματικά υποτιμήσει την υπόθεση.
Κανείς δεν θεωρεί δεδομένο τον στόχο του Biden και κανείς δεν πρέπει. Θα εξακολουθούσε να αντιπροσωπεύει την  πρόοδο. Αλλά να πάρει το έθνος πίσω σε κάτι που μοιάζει με την κανονικότητα κατά το επόμενο έτος θα απαιτήσει ένα ακόμη ταχύτερο ρυθμό του εμβολιασμού. Και αυτό δεν θα είναι εύκολο.
Τα μαθηματικά είναι αρκετά απλά. Εκατό εκατομμύρια εμβολιασμοί  τις επόμενες εκατό ημέρες, όπως υποσχέθηκε ο Biden, θα  αντιστοιχούν σε 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς  την ημέρα. Αυτό είναι υψηλότερο από το σημερινό ποσοστό, αν και το χάσμα είναι πολύ μικρότερο από ό, τι ήταν στο παρελθόν.
Από την Τρίτη, ο μέσος όρος επτά ημερών για τα εμβόλια που χορηγήθηκαν ήταν 807.000, σύμφωνα με το  Bloomberg News. Αυτός ο μέσος όρος  ως επί το πλείστον αυξάνεται από το Δεκέμβριο, όταν τα δύο εμβόλια που χρησιμοποιούνται τώρα, ένα από Moderna και ένα από την Pfizer-BioNTech, πήραν  για πρώτη φορά ομοσπονδιακή έγκριση.
Το σχέδιο για την καταπολέμηση του  COVID-19 που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα δείχνει ότι σκέφτεται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση. Καλεί την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης να διευθύνει κλινικές μαζικού εμβολιασμού, για παράδειγμα, και προβλέπει τη δημιουργία ενός εργατικού δυναμικού δημόσιας υγείας 100.000 ατόμων που θα ενισχύσει το προσωπικό σε κρατικές και τοπικές υπηρεσίες υγείας.
Υπό τον Τραμπ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρέδωσε σε μεγάλο βαθμό τη διοίκηση στα κράτη χωρίς να παράσχει τους πόρους που χρειάζονταν για να κάνουν τη δουλειά. Υπό τον Biden, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα εμπλακεί πιο άμεσα στον σχεδιασμό και, όπου είναι απαραίτητο, στη διανομή ― και θα διασφαλίσει ότι οι κυβερνήσεις σε όλα τα επίπεδα θα έχουν τα χρήματα που χρειάζονται.
“Κάτι που πολλοί από εμάς πίστευαν ότι ήταν φιλόδοξο τώρα φαίνεται πολύ πιο πιθανό να συμβεί,” Amesh Adalja, ανώτερος μελετητής στο Johns Hopkins University Center for Health Security, είπε . “Αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε εκεί.”