Σήμερα Δευτέρα 17 Ιανουαρίου του 2022, δεν είναι μια απλή Δευτέρα, σαν όλες τις άλλες που πέρασαν κι αυτές που θα έρθουν, αλλά είναι Blue Monday και θεωρείται η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου.

Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου έχει χαρακτηριστεί ως «Blue Monday», καθώς θεωρείται ότι τη μέρα αυτή οι άνθρωποι κατακλύζονται από δυσάρεστα συναισθήματα.

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή που ανήκει στον Cliff Arnall, ο συνδυασμός του άσχημου, ψυχρού καιρού, του άγχους, τα έξοδα των Χριστουγέννων και άλλων παραγόντων σήμαινε ότι η μέρα αυτή ήταν αρνητικά φορτισμένη και μελαγχολική, με ορισμένους να ισχυρίζονται ότι είναι και εξαιρετικά… επιζήμια.

Ειδικά φέτος, λόγω της κατάστασης που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, θα μπορούσε η θεωρία να αληθεύει. Παρόλα αυτά όλο το άγχος και η ψυχολογική πίεση που προκαλεί ο κορωνοϊός δυστυχώς θα μας απασχολεί καθημερινά κι όχι μόνο σήμερα λόγω Blue Monday.

Η ιδέα αυτή, πάντως, θεωρείται ψευδοεπιστήμη και η συγκεκριμένη φόρμουλα δεν γίνεται δεκτή από τους μαθηματικούς, ενώ χλευάζεται από τους επιστήμονες ως παράλογη.

Το γεγονός πάντως είναι ότι αρκετές έρευνες κατά το παρελθόν έχουν δείξει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων βάζουν αυτή την συγκεκριμένη ημέρα ως την χειρότερη τους, με δεύτερη εκείνη μετά την Πρωτοχρονιά.

Σήμερα δεν είναι απλά μια Δευτέρα, είναι Blue Monday

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον Cliff Arnall, η πιο χαρούμενη ημέρα του χρόνου υπολογίζεται κάπου ανάμεσα στις 21 και 24 Ιουνίου.

Πώς προέκυψε η θεωρία της «Blue Monday»

Η θεωρία αυτή άρχισε να διαδίδεται τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας, όταν μια διαφημιστική εταιρεία στη Μεγάλη Βρετανία ετοίμαζε μια καμπάνια για λογαριασμό του ταξιδιωτικού γραφείου Sky Travel.

Το σκεπτικό του διαφημιστικού ήταν να ορίσουν μια ημερομηνία ως την πιο μελαγχολική του χρόνου και η απάντηση στη μελαγχολία να είναι ένα ταξίδι.

Πάντως ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Cliff Arnall, επιχείρησε να δώσει κι ένα επιστημονικό υπόβαθρο στη θεωρία αυτή, ανακοινώνοντας το 2005 έναν μαθηματικό τύπο, ο οποίος αποδεικνύει ότι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι όντως η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου.

Συνδύασε λοιπόν τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου στη Βρετανία, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και πρέπει να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν.

 

Blue Monday μαθηματικός τύπος
Ο μαθηματικός τύπος περιλαμβάνει έξι παράγοντες, όπως ο καιρός (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (d), ο χρόνος των Χριστουγέννων (Τ), ο χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (M) και την ανάγκη για δράση (Na).