Σε πορεία που οδηγεί στη διάλυση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής καθώς στο ήδη διασπασμένο κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη δεν υπάρχει κοινή στρατηγική συνεργασίας και έχει ξεκινήσει ντόμινο εξελίξεων και συγκρούσεων.

Σε μία συνάντηση ενός λεπτού μεταξύ Φώφης Γεννηματά και Ανδρέα Λοβέρδου, η πρώτη του ανακοίνωσε ότι εφόσον θέλει να κατέλθει για αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής. δεν μπορεί να είναι πια κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Το ανακοίνωσε, άνοιξε την πόρτα και αποχώρησε. Η πράξη της δρομολογεί ένα ντόμινο εξελίξεων που θα αρχίσουν τις επόμενες ημέρες και θα κορυφωθούν όταν αποφασιστεί η ημερομηνία για τις εσωκομματικές εκλογές, οι οποίες υπολογίζονται το φθινόπωρο του 2021.

Οι λόγοι του διωγμού Λοβέρδου

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, η Φώφη Γεννηματά πήρε δραστικά μέτρα κατά του Ανδρέα Λοβέρδου για 3 λόγους:

  1. Διότι στην Βουλή θα έρθουν πάρα πολλά νομοσχέδια και δεν θέλει να έχει σε μία κρίσιμη θέση στην Βουλή ένα στέλεχος που δεν είναι αποκλειστικά της εμπιστοσύνης της και της ίδιας αντιπολιτευτικής τακτικής.
  2. Δεν μπορεί να αφήσει σε μία τέτοια θέση –τον καθρέπτη του Κινήματος Αλλαγής. στην Βουλή– ένα πρόσωπο που διαρκώς τονίζει την ανάγκη για σύμπραξη με τη Νέα Δημοκρατία.
  3. Την ενόχλησε ιδιαίτερα η χθεσινή δημοσκόπηση της Opinion Poll η οποία στα βασικά της εξαγόμενα συμπεράσματα δήλωνε ότι υπάρχει μεγάλη μερίδα του κόσμου που ψήφισε ΚΙΝ.ΑΛΛ. (πάνω από 70%) που βρίσκει σωστή τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη ως τώρα αλλά και ότι οι ψηφοφόροι επιζητούν μία συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ. παρά μία συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Διασπασμένο το Κίνημα Αλλαγής

Ποια στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι υπέρ της προοδευτικής διακυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ; Αρχικά, να τονίσουμε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου με τα συνεχή φλερτ με τον Αλέξη Τσίπρα είναι υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής, και ακολουθούν υπό προϋποθέσεις ο Γιώργος Καμίνης, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Χάρης Καστανίδης, ο Γιώργος Αρβανιτίδης, ο Μιχάλης Κατρίνης και ο Παύλος Χρηστίδης, ενώ από αυτούς που είναι ιδιαίτερα κατά μιας τέτοιας σύμπραξης είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, η Εύα Καϊλή, η Χαρά Κεφαλίδου, ο Σπύρος Καρανικόλας κ.ά. Θα έλεγε κανείς ότι το κόμμα είναι διασπασμένο για το ποια θα πρέπει να είναι η στρατηγική συνεργασιών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Η κόντρα Φώφης – Λοβέρδου στο Κίνημα Αλλαγής επηρεάζει τα σχέδια Μητσοτάκη

Από εκεί και πέρα, οι χθεσινές εξελίξεις έχουν πολύ μεγάλη σημασία και για τη Νέα Δημοκρατία και την στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού η στροφή που θα πάρει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και αν οδεύει σε διάλυση τον αφορά άμεσα. Ο μεγαλύτερος φόβος του πρωθυπουργού είναι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η Φώφη, μέσα από πιέσεις διάφορων κομματικών, να κάνει προγραμματική συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ και να κατέλθουν μαζί (ή και χώρια) στην εκλογική διαδικασία με απλή αναλογική. Η Ν.Δ. αποκλείεται να πάρει 45+% που χρειάζεται για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και ούτε θα συναινούσε να συμπράξει με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. μετεκλογικά.

Η δεύτερη εντολή που θα πάρει το δεύτερο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) μπορεί να φέρει κυβέρνηση σχετικής πλειοψηφίας με το Κίνημα Αλλαγής. με ανοχή των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων (ΜΕΡΑ 25, ΕΛ. ΛΥΣΗ) και με αυτόν τον τρόπο να ανακόψει τα σχέδια του Κ. Μητσοτάκη για την εξουσία μέσα από διπλές εκλογές. Πώς θα μπορούσε να ανακοπεί μία τέτοια πορεία; Με το να προηγηθούν εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. και να επικρατήσει ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος αποτελεί τον αντι-ΣΥΡΙΖΑ πυλώνα στη Χαριλάου Τρικούπη.

Η συνεννόηση του Μαξίμου μαζί του θα ήταν πιο εύκολη. Αμέσως μετά την απόφαση της Φώφης Γεννηματά τα στελέχη που εντάχθηκαν σχετικά πρόσφατα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Μπίστης, ο Αντώνης Λιάκος, ο Σπύρος Δανέλλης και ο Παναγιώτης Παναγιώτου τάχθηκαν για ακόμα μία φορά υπέρ της αναγκαιότητας συνεργασίας της Κουμουνδούρου με τη Χαριλάου Τρικούπη.

Θέλουν μέτωπο εναντίον του Μητσοτάκη

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν μεγάλο κεκτημένο την κοινή δήλωση των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ 25 για τις εκδηλώσεις στο Πολυτεχνείο πριν λίγο καιρό –απέναντι στην στάση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη– που ένωσε μετά από πολύ καιρό –έστω και τυπικά– τα κόμματα της Κεντροαριστεράς. Σε αυτή τη συνομοταξία στελεχών έχουν προστεθεί και αυτοί της «ομάδας των 53», της ΡΕΝΕ του Αντώνη Κοτσακά που στα κείμενά τους μιλούν για σύμπραξη των κομμάτων της Κεντροαριστεράς και τη δημιουργία ενός αντιδεξιού μετώπου.

Υπέρ της «προοδευτικής διακυβέρνησης», η οποία συμπεριλαμβάνει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, έχουν ταχθεί δημόσια οι Νίκος Παππάς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Μπίστης. Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του διαλόγου των κομμάτων. Για μία προεκλογική προγραμματική συμφωνία ίσως; Την ίδια ώρα, το επίσημο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιτίθεται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τονίζει ότι θα διεκδικήσει τη διεύρυνση των κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών, δείχνοντας το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ 25.

Γράφει ο Περικλής Σωτηρίου

Δείτε εδώ ποιο άλλο μέτωπο έχει να αντιμετωπίσει η Φώφη Γεννηματά στο Κίνημα Αλλαγής

https://radar.gr/article/60042/neo-antartiko-sto-kinal-i-ora-tis-nantias-giannakopoyloy