Υπ΄αριθμόν 1 επικριτής και αντίπαλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ακούραστος διώκτης της διαφθοράς των ρωσικών ελίτ, ο Αλεξέι Ναβάλνι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να αψηφά το Κρεμλίνο, αφού επέζησε της δηλητηρίασης με τον νευροτοξικό παράγοντα Novitchok και ανάρρωσε σε γερμανικό νοσοκομείο, αποφάσισε τώρα να επιστρέψει στην Ρωσία, παρά την απειλή νέας φυλάκισής του και παρά τους φόβους για την ασφάλειά του.
«Ελάτε να με υποδεχθείτε» είπε απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του σε βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Instagram και στο οποίο ανακοίνωσε ότι έχει εισιτήριο για Μόσχα για την Κυριακή 17 Ιανουαρίου, δηλώνοντας ότι έχει αναρρώσει πλήρως.
Ο 44χρονος πρώην δικηγόρος είχε μεταφερθεί τον Αύγουστο ημιθανής στο Βερολίνο προερχόμενος από το Ομσκ της Σιβηρίας.
Απών από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, απών και από το κοινοβούλιο λόγω στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι εξαιτίας μίας καταδίκης για φορολογική απάτη, για την οποία ο ίδιος λέει ότι ήταν πολιτικά στημένη, ο Αλεξέι Ναβάλνι είναι πλέον η μοναδική φωνή της ρωσικής αντιπολίτευσης, μετά και την δολοφονία του Μπορίς Νεμτσόφ το 2015.
Κύριος στόχος του εδώ και χρόνια είναι το κόμμα του Κρεμλίνου “Ενιαία Ρωσία”, το οποίο αποκαλεί «κόμμα των κλεφτών και των απατεώνων». Οι εκπομπές του που μεταδίδονται στο YouTube, όπου έχει 4,8 εκατομμύρια συνδρομητές, είναι πολύ δημοφιλείς και οι έρευνές του για την διαφθορά των ελίτ συγκεντρώνουν δεκάδες εκατομμύρια views.
Ο Αλεξέι Ναβάλνι, το Ταμείο του Αγώνα κατά της Διαφθοράς που ιδρύθηκε το 2012, καθώς και οι υποστηρικτές του είναι συστηματικά στόχοι επιβολής προστίμων, ερευνών, απειλών και επιθέσεων.