Μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια η οικογένεια Wessels που κατέχει τον ομώνυμο διεθνή κατασκευαστικό κολοσσό κατέστη κυρίαρχη στην Ελλάδα. Ξεκινώντας από την ΓΕΚ Τέρνα το 2017, όπου κατέχει ποσοστό ελέγχου, στην οποία διατήρησε τον επίσης μεγαλομέτοχο Γ. Περιστέρη ως επικεφαλής χωρίς να διαταράξει ισορροπίες και πυραμίδα εξουσίας, μέχρι και τον Ελλάκτορα που πιθανολογείται ότι εντέλει θα αποκτήσει καθώς ελέγχει ποσοστά που υπερβαίνουν το 40%, οι Ολλανδοί μέσα από το fund Reggeborgh αναδεικνύονται οι ισχυρότεροι παίκτες την ώρα τούτη στη χώρα στους κρίσιμους τομείς των οδικών αξόνων, τις παραχωρήσεις, τις υποδομές, την ενέργεια! Αδιαμφισβήτητα με την εξαγορά του Ελλάκτορα αποκτούν Δεσπόζουσα Θέση, με ό,τι τούτο συνεπάγεται και σηματοδοτεί ως προς τα εγχώρια επιχειρηματικά δρώμενα αλλά και τον κλάδο των κατασκευών, ο οποίος προέρχεται από το καρτέλ που συγκλόνισε τη χώρα και τις ποινές που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού!

– Όλους τους οδικούς άξονες, όλες τις παραχωρήσεις!

Δεν είναι υπερβολή να σημειωθεί ότι πέραν του αμιγώς κατασκευαστικού αντικειμένου οι Ολλανδοί θα έχουν στα χέρια τους όλους τους οδικούς άξονες και όλες τις παραχωρήσεις. Από την Αττική Οδό μέχρι τον ΠΑΘΕ, την Ιονία Οδό, την Ολυμπία Οδό, το Αθήνα – Τρίπολη – Καλαμάτα – Σπάρτη, τη γέφυρα Ρίου – Αντίρριου, τον Ε65, κομμάτια της Εγνατίας, ενδεχομένως και όλη την παραχώρηση της Εγνατίας μετά την μία και μόνη πρόταση από την ΓΕΚ-Τέρνα!

Παράλληλα, κατέχοντας Τέρνα Ενεργειακή και Άνεμο αναδεικνύονται σε κορυφαία ενεργειακή δύναμη στη χώρα, αλλάζοντας τα δεδομένα. Και ασφαλώς υπάρχει και το κατασκευαστικό κομμάτι, όπου με τον Άκτορα και την ΓΕΚ-Τέρνα αποκτούν υπεροπλία και πολλά όπλα -και μερίδια- στις γνωστές στον κλάδο των κατασκευών μοιρασιές!
Ταυτόχρονα μπαίνουν δυνατά και στο κομμάτι των καζίνων, όπου ήδη στο Ελληνικό η πρόταση Mohegan – ΓΕΚ-Τέρνα έχει κερδίσει τον σχετικό διαγωνισμό!

– Η διαπλοκή και τα αυτόνομα συστήματα εξουσίας!

Άρχοντες των Δαχτυλιδιών πέραν πάσης αμφιβολίας οι Ολλανδοί, που μοιραία θα αμφισβητήσουν παραδοσιακές επιχειρηματικές δυνάμεις και θα διαμορφώσουν το δικό τους αυτόνομο σύστημα εξουσίας στην νέα ελληνική πραγματικότητα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στο νέο Δ.Σ. που προτείνουν για τον Ελλάκτορα περιλαμβάνονται στενά πρόσωπα τόσο του πρώην όσο και του νυν πρωθυπουργού! Μυλωνογιάννης και Τούντουρος αποτελούν την απόδειξη στην πράξη των ειδικών σχέσεων με τα υψηλά πατώματα της διαχρονικής εξουσίας. Και παράλληλα διαφημιστικοί μηχανισμοί κοντά στο Μαξίμου που θα μοιράσουν και τα λεφτά του κράτους για τον εμβολιασμό, τα 18 εκατ. δηλαδή, άρα θα υποβοηθήσουν στην καλή αντιμετώπιση των Ολλανδών από το σύνολο σχεδόν των καλοταϊσμένων ΜΜΕ!!!

Και δεν χρειάζεται να ειπωθεί τίποτε παραπάνω για τον ενεργό ρόλο του Ν. Δένδια, του υπ. Εξωτερικών, το νομικό γραφείο του οποίου εκπροσωπεί αντί παχυλής αμοιβής τους Ολλανδούς.

– Η περατζάδα των Ολλανδών και οι παθογένειες των Ελλήνων επιχειρηματιών

Όμως για να είμαστε ειλικρινείς, το ότι οι Ολλανδοί έγιναν σήμερα πανίσχυροι δεν οφείλεται αποκλειστικά ούτε στην διαπλοκή ούτε μόνο στα λεφτά τους. Οφείλεται στον τρόπο διακυβέρνησης των Ελλήνων επιχειρηματιών και όλων όσοι άφησαν τους Ολλανδούς να εισβάλουν!

Κακά τα ψέματα, οι Καλλιτσάντσηδες προσπάθησαν όσο μπορούσαν τον τελευταίο χρόνο να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Και σε μεγάλο βαθμό κατάφεραν να νοικοκυρέψουν τον όμιλο! Όμως το ότι οι Ολλανδοί κάνουν περατζάδα στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή είναι αποτέλεσμα μιας λογικής που επικράτησε τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα. Και δεν αναφέρομαι στενά στον Ελλάκτορα αλλά στην πλειονότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος!

– Οι προνομιακές σχέσεις, οι φίλοι τραπεζίτες, οι μηχανισμοί, οι επιτροπές, οι σύμβουλοι, οι διαιτησίες, οι μεσολαβήσεις χωρίς ρίσκο!

Επιχειρηματίες χωρίς ρίσκο, με όπλο το νταραβέρι, τις προνομιακές σχέσεις με την πολιτική εξουσία, τις τράπεζες, τα Μέσα Ενημέρωσης! Επιχειρηματίες με μόνη προσέγγιση τη διαπλοκή, το παιχνίδι, ιδίως του Χρηματιστηρίου, τις σχέσεις με πρόσωπα-κλειδιά σε συστήματα, κρατικούς οργανισμούς, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Νταραβέρια με τις αρμόδιες επιτροπές, με τα μέλη των Δ.Σ. των αρχών ανάθεσης, σχέσεις με μελετητές, συμβούλους, νομικούς και μελετητές, προσβάσεις σε δικαιοσύνη, διαιτησίες! Μεσολαβήσεις, εξυπηρετήσεις, ρουσφέτια με το αζημίωτο. Με ανταλλάγματα!

– Απροετοίμαστοι στην λαίλαπα

Σε όλη αυτή λοιπόν την επιθετική λαίλαπα των Ολλανδών το ελληνικό επιχειρηματικό λόμπι βρέθηκε ανέτοιμο, απροετοίμαστο, ζαβλακωμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ και την πανδημία! Και παρατηρούν πλέον όλοι εξ αποστάσεως με προβληματισμό όχι την έκβαση της υπόθεσης Ελλάκτορα που θεωρείται τελειωμένη, αλλά πόσο επιδραστικοί θα γίνουν οι Ολλανδοί και πόσο θα συνεχίσουν την επεκτατική τους πολιτική στο εγχώριο επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Γιατί κακά τα ψέματα, οι Ολλανδοί αν δεν σκέφτονται πως θα φύγουν με μεγάλες υπεραξίες και ήρθαν για να μείνουν, τότε ήδη έχουν βάλει στο σύστημα δύσκολα!!!