Τέσσερα νέα μουσεία, πρωταγωνιστούν, όχι μόνο για το περιεχόμενο των συλλογών και των εκθέσεων που φιλοξενούν αλλά και για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους.
H.C. Andersen Hus
Ο Κένγκο Κούμα «συναντά» τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Το νέο H.C. Andersen Hus στο Odense της Δανίας είναι αφιερωμένο στον συγγραφέα παιδικών βιβλίων Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και εκτός από το μουσείο περιλαμβάνει επίσης πολιτιστικό κέντρο με εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά. Μέρος του έργου αποτελεί και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, τον οποίον σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες τοπίου MASU Planning δημιουργώντας έναν καταπράσινο κήπο με ελικοειδή μονοπάτια, ο οποίος δεν προσθέτει μόνο μία εντυπωσιακή έκταση πρασίνου στο κέντρο της πόλης αλλά αποτελεί και συνέχεια της μουσειακής εμπειρίας: προσκαλεί τον επισκέπτη να περιηγηθεί μέσα σε αυτή μεταφέροντας τον φανταστικό κόσμο του μεγάλου παραμυθά από το εσωτερικό του μουσείου έξω στη φύση.
Το concept του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού υπογράφει ο Kengo Kuma αντλώντας την έμπνευσή του από τον τρόπο που ο Άντερσεν ξεδίπλωνε τις ιστορίες του – από έναν μικρό κόσμο ξαφνικά ανοίγεται μπροστά μας ένα μεγαλύτερο σύμπαν –, όπως επίσης από το στοιχείο της δυαδικότητας που χαρακτηρίζει τις ιστορίες του (φως-σκοτάδι, πραγματικό-φανταστικό, φύση-άνθρωπος, κ.ά). Ο βραβευμένος Ιάπωνας αρχιτέκτονας καλύπτοντας συνολική έκταση 5.600 τ.μ. σχεδίασε μια σειρά από κτίρια με καμπύλες επιφάνειες, φτιαγμένα από ξύλο και γυαλί, τα οποία εφάπτονται μεταξύ τους, αλλά δεν συνδέονται απαραίτητα νοηματικά, καθώς η περιήγηση δεν ακολουθεί συγκεκριμένη δομή.
Μια ράμπα μήκους 110 μέτρων μεταφέρει στο εσωτερικό του μουσείου τον επισκέπτη, ο οποίος ξεκινά την περιήγησή του στα διάφορα επίπεδά του ακολουθώντας το ένστικτό του. Οι ειδικά διαμορφωμένοι εκθεσιακοί χώροι βρίσκονται κάτω από τη γη και είναι εξοπλισμένοι με τεχνολογία αιχμής, που βοηθά τη φαντασία του κοινού να ζωντανέψει το μαγικό σύμπαν του Άντερσεν. Ο υπόγειος κόσμος συνδέεται με τον κήπο μέσα από ανοίγματα που μοιάζουν με τρύπες στο έδαφος και συνδέουν τον παραμυθένιο κάτω κόσμο με τον αληθινό επάνω κόσμο.
hcandersenshus.dk
Μunch Museum
O Έντβαρντ Μουνκ στο «σπίτι» του στο Όσλο
Διάσημη για τα φιόρδ και τη φυσική ομορφιά των τοπίων της, η Νορβηγία τα τελευταία χρόνια επενδύει σοβαρά και στον πολιτισμό. Δίπλα στη διάσημη Όπερα, που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta, και σε κοντινή απόσταση από το Εθνικό Μουσείο Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και Σχεδίου, το διάσημο Μουσείο Munch προκαλεί το ενδιαφέρον και όχι μόνο εξάπτει τη φαντασία αλλά και πυροδοτεί συζητήσεις με την εκκεντρική εμφάνισή του.
Ο σχεδιασμός του προτείνει μια νέα μουσειακή εμπειρία που συνδέει τη σύγχρονη λειτουργία της πόλης με την ιστορία της. Ολοκληρώθηκε από το ισπανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Εstudio Herreros και φιλοξενεί μια σημαντική συλλογή έργων τέχνης και πολιτιστικών αντικειμένων από τη Νορβηγία και χιλιάδες έργα τέχνης του Edvard Munch.
Το μουσείο χρειάστηκε 12 χρόνια για να ολοκληρωθεί, καθώς υπήρξαν πολλές αντιδράσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις σχετικά με την τοποθεσία και την «εμφάνισή» του. Παρότι ο σχεδιασμός του ήταν αυτός προκρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί, ο συμπαγής όγκος του κτιρίου, το επικλινές επάνω μέρος του αλλά και η κεντρική θέση του στη νέα διαμόρφωση του λιμανιού δίχαζε για πολλά χρόνια την πόλη. Προκειμένου να μην καταλάβει μεγάλη έκταση δημόσιου χώρου, η κατασκευή εκτείνεται σε ύψος 60 μέτρων και αποτελείται από 13 ορόφους, ενώ η θεμελίωσή της έχει γίνει μέσα στο νερό.
Το ισόγειο στεγάζει εστιατόριο, καφέ, γραφεία, ερευνητική βιβλιοθήκη, τμήμα εκπαίδευσης κ.λπ., ενώ οι εκθεσιακοί χώροι ξεδιπλώνονται σταδιακά, καθώς οι επισκέπτες ανεβαίνουν προς το εστιατόριο και το παρατηρητήριο στον τελευταίο όροφο.
Με μεγάλη εμπειρία στην έρευνα και τις νέες τεχνολογίες, το Εstudio Herreros ανέπτυξε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση βιωσιμότητας με τον σκελετό, τα συστήματα εξαερισμού και ολόκληρη την κατασκευή να εφαρμόζουν τα πιο σύγχρονα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης. Μεταξύ άλλων, οι όψεις καλύπτονται με διάτρητο αλουμίνιο σε μια σειρά από αδιαφάνειες που, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Juan Herreros, «δημιουργούν αινιγματικές πτυχές της δομής του κτιρίου». Ωστόσο, εκτός από το οπτικό παιχνίδι, τα πάνελ ρυθμίζουν τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στη διάρκεια της ημέρας.
munchmuseet.no
Μuseum of the Future
Το Ντουμπάι μάς ταξιδεύει στο μέλλον
Ακόμη και σε μια πόλη με εντυπωσιακά αρχιτεκτονήματα, όπως είναι το Ντουμπάι, το νέο Museum of the Future ξεχωρίζει. Εξάλλου, δεν σχεδιάστηκε για να είναι διακριτικό, αλλά για να επιδεικνύει τα ανθρώπινα επιτεύγματα και τις καινοτομίες που οδηγούν την ανθρωπότητα στο μέλλον. Στεγάζεται σε ένα αστραφτερό ωοειδές κτίριο, κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα και οι όψεις τους είναι διακοσμημένες με αραβικές καλλιγραφικές επιγραφές που δημιούργησε ο καλλιτέχνης Mattar bin Lahej. Στόχος του είναι να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού ανατρέποντας την κλασική αντίληψη που έχουμε ως επισκέπτες για ένα μουσείο.
Αντί να συλλέγει και να στεγάζει αντικείμενα του παρελθόντος, είναι ένας χώρος με πειραματικές δράσεις. Διαθέτει μια μόνιμη συλλογή με εκθέματα τεχνολογίας, διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και -το σημαντικότερο- αποτελεί κόμβο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών με θέμα την εξέλιξη της τεχνολογίας.
Το μουσείο αποτελεί μέλος του Dubai Future Foundation και το εμπνεύστηκε ο αρχιτέκτονας Shaun Killa της Killa Design με την επιθυμία να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα κοιτάζει στο μέλλον. Αποτελεί πρότυπο βιωσιμότητας, καθώς τροφοδοτείται από παθητική ηλιακή τεχνολογία και χρησιμοποιεί λύσεις χαμηλής κατανάλωσης νερού και ενέργειας. Είναι μάλιστα το πρώτο πράσινο κτίριο στη Μέση Ανατολή που θα λάβει την πιστοποίηση LEED Platinum.
museumofthefuture.ae
Shanghai Astronomy Μuseum
Μετρώντας τ’ άστρα στη Σαγκάη
Οι αρχιτέκτονες του γραφείου Ennead Architects είχαν δείξει το ενδιαφέρον τους για τον κόσμο της αστρονομίας ήδη από το 2000, όταν τοποθέτησαν το πλανητάριο Heyden της Νέας Υόρκης μέσα σε μια συμπαγή λευκή σφαίρα, την οποία στη συνέχεια έβαλαν μέσα σε έναν γυάλινο κύβο. Τώρα επιστρέφουν με το Shanghai Astronomy Museum, το οποίο καταλαμβάνει έκταση 128.016 τ.μ. και είναι το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο στην αστρονομία.
Τρία είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία που κάνουν το κτίριο μοναδικό: το «Μάτι» (Oculus) με τη χρυσή επένδυση εσωτερικά, η Σφαίρα και ο Ανεστραμμένος Θόλος. Δεν πρόκειται απλώς για εντυπωσιακούς αρχιτεκτονικούς μετασχηματισμούς των σωμάτων του σύμπαντος αλλά για πραγματικά όργανα, που επιτρέπουν στον επισκέπτη να παρατηρήσει τον ουρανό με έναν απροσδόκητο τρόπο. Από ψηλά, ο σχεδιασμός του κτιρίου μοιάζει σαν να βλέπουμε την πορεία του Ήλιου γύρω από τη Γη. Οι δύο βασικές κατασκευές από χάλυβα έχουν ακανόνιστα σχήματα δημιουργώντας μια φουτουριστική εντύπωση σε αυτόν που τις αντικρίζει, ενώ σχεδιαστικά έχουν εφαρμοστεί επίσης αρκετές καινοτομίες, όπως η σπειροειδής σκάλα μήκους 200 μέτρων χωρίς εμφανή στηρίγματα.
Με στόχο να γίνει ένα πλανητάριο παγκόσμιας κλάσης, που μπορεί να δεχτεί περισσότερους από 6.000 επισκέπτες την ημέρα, προσφέρει πρωτοποριακές μουσειακές εμπειρίες, οι οποίες υποστηρίζονται από διαδραστικές τεχνολογίες αιχμής. «Είναι κάτι περισσότερο από ένα κτίριο», εξηγεί ο Lin Qing, διευθυντής του Κέντρου Αστρονομικών Ερευνών του μουσείου. «Είναι ένα εξαιρετικό αστρονομικό όργανο». Τέλος, το μουσείο θεωρείται σημαντικό πολιτιστικό αξιοθέατο, που θα προσελκύσει νέο κοινό στην περιοχή Lingang της κινεζικής μητρόπολης.
en.sstm.org.cn
Διαβάστε ακόμη:
- Νέος Γενικός Νταραβεριτζής του Μαξίμου ο Γιώργος Γεραπετρίτης
- Η φωτογράφηση Μητσοτάκη στη διάβαση αλά Beatles και Abbey road – Όταν τα νέα φωτεινά μυαλά του Μαξίμου γράφουν ξανά την ιστορία
- Τα αγόρια της Εθνικής Τράπεζας από το Costa Navarino παριστάνουν τους ιδιοκτήτες και κάνουν υποδείξεις με τα λεφτά των άλλων!
- Οργίαζαν οι υποκλοπές επί ΣΥΡΙΖΑ από ανεξέλεγκτα συστήματα που σχετίζονται με ιδιωτικά συμφέροντα