Τέσσερις σημαντικές εξαγορές ετοιμάζεται να ανακοινώσει εντός των επόμενων τριών ή τεσσάρων εβδομάδων το fund SMERemediumCap (SMERC), το Επενδυτικό Ταμείο που ηγείται ο πρώην τραπεζίτης Νίκος Καραμούζης και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 143 εκατ. ευρώ από 42 θεσμικούς, εταιρικούς και ιδιώτες επενδυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Radar.grοι τρεις εξαγορές θα είναι από το ευρύτερο κλάδο των τροφίμων και του πρωτογενή τομέα και η άλλη από το χώρο της βιομηχανίας. 

Σε ό,τι αφορά τις τρεις εξαγορές στον κλάδο των τροφίμων, επιλέχθηκε να γίνει τριπλό… χτύπημα, ώστε να γίνει και άμεσα «πάντρεμα» και ενοποίηση υπηρεσιών και διαδικασιών, με στόχο τις καθετοποιημένες λειτουργίες, με οικονομίες κλίμακος, αλλά και πιο άρτια προϊόντα.

Η άλλη εξαγορά θα είναι στη βιομηχανία και δεν αποκλείεται να αφορά την αγορά των συναγερμών, ή κάτι που σχετίζεται με τον κλάδο της ασφάλειας, καθώς το fund, μέσω της Cordia, της ηγέτιδας εταιρείας facility management στην Ελλάδα, ετοιμάζει σημαντικές κινήσεις κάνει γερό μπάσιμο στο συγκεκριμένο τομέα. 

Έως τώρα, οι εξαγορές που έχει κάνει το SMERemediumCap κινούνται από 7 έως 20 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ αυτών των μεγεθών θα είναι και οι συγκεκριμένες εξαγωγές, οι οποίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο των υπογραφών.

Χθες τα στελέχη του fund και οι νέοι συνεργάτες της Cordia παρουσίασαν στους δημοσιογράφους τους νέους στόχους της εταιρείας στον τομέα του facility management, ο οποίος παραμένει κατακερματισμένος στην Ελλάδα, ευρισκόμενος σε αρκετά πιο ανώριμο στάδιο συγκριτικά με τα διεθνή δεδομένα.

Αποτελώντας πλέον το μεγαλύτερο – καθετοποιημένο – όμιλο facility management στην Ελλάδα, απασχολώντας πλέον 4.500 εργαζόμενους με κύκλο εργασιών 107 εκατ. ευρώ το 2023 με ένα «βαρύ» πελατολόγιο 250 εταιρειών, όμιλος Cordia διευρύνει τις ενεργειακές της υπηρεσίες, ενώ ετοιμάζεται να κάνει γερό μπάσιμο και στους συναγερμούς.

Η εταιρεία έχει ήδη εγκαταστήσει πάνω από 1.000 φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων στα κτίρια που διαχειρίζεται σε όλη την Ελλάδα, ενώ πλέον επεκτείνει περαιτέρω της δραστηριότητές της στον ενεργειακό τομέα.

Στον τομέα των συναγερμών, η Cordia θα συνεργαστεί με μεγάλο τηλεπικοινωνιακό όμιλο για την καλύτερη πρόσβαση στη λιανική (κατοικίες) αλλά και την αρτιότερη παρακολούθηση δεδομένων, χωρίς ανθρώπινη παρουσία.

Παράλληλα, η εταιρεία θα επεκτείνει τις ενεργειακές της λύσεις, όπως εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, συμβουλευτικές υπηρεσίες για εξοικονόμηση ενέργειας, μελέτες ενεργειακού αποτυπώματος, υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης, διαχείρισης ενεργειακών αποθεμάτων, διαχείριση απορριμμάτων, αποβλήτων κ.λπ.

κλάδος του facility management στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η αγορά του facility management αγγίζει ήδη τα 1,4 δισ. ευρώ με τις υπηρεσίες καθαρισμού, ασφάλειας και τεχνικής συντήρησης να αποτελούν τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες καθαρισμού ανέρχονται στα 650 εκατ. ευρώ, όπου έξι εταιρείες ελέγχουν το 36% της αγοράς, οι υπηρεσίας ασφάλειας είναι 450 εκατ. ευρώ, όπου πέντε εταιρείες κατέχουν το 60% της αγοράς, ενώ οι υπηρεσίες τεχνικής συντήρησης είναι 300 εκατ. ευρώ.

Στο χαρτοφυλάκιο πελατών της Cordia συγκαταλέγονται μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα, όπως το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, η Εθνική Τράπεζα, ο ΟΤΕ, το Hellinikon Experience Center, ο ΟΠΑΠ, η HelleniQ Energy, η Vodafone, η Σκλαβενίτης, η Τιτάν, η Fraport, το υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου, το Ίδρυμα Νιάρχος, τα Attica Πολυκαταστήματα κ.α.

Όπως προαναφέρθηκε ο τζίρος της Cordia το 2023 ανήλθε στα 107 εκατ. ευρώ με το μεγαλύτερο κομμάτι αυτού να προέρχεται από τις υπηρεσίες καθαρισμού, ενώ για φέτος υπάρχει η εκτίμηση ότι ο τζίρος θα ανέλθει στα 150 εκατ. ευρώ, καθώς προ μιας εβδομάδας εξαγοράστηκε και η εταιρεία καθαρισμού επαγγελματικών κτιρίων Imagin.

Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, το EBITDA του ομίλου διαμορφώνεται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη φτάνουν σχεδόν τα 3 εκατ. Αναφορικά με το Χρηματιστήριο, ο κ. Καραμούζηςτόνισε πως είναι μέσα στις 4-5 εναλλακτικές που εξετάζει η διοίκηση για την αναζήτηση χρηματοδότησης, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν είναι άμεση προτεραιότητα, δεδομένου ότι και η εταιρεία πρέπει να ωριμάσει περισσότερο και να «δέσει» τις υπηρεσίες της.

Ποιος είναι ο όμιλος Cordia

Ο όμιλος Cordia ιδρύθηκε το 2021 με στόχο να γίνει η ομπρέλα για τον πρώτο και μεγαλύτερο καθετοποιημένο όμιλο facility management στην Ελλάδα.

Ο επενδυτικός βραχίονας του ομίλου, SMERemediumCap αναγνωρίζοντας τις ευκαιρίες σε αυτή την αναπτυσσόμενη αγορά, προχώρησε σε στρατηγικές επενδύσεις.

Με αφετηρία την εξαγορά της Cordia (πρώην Engie Hellas), ηγέτιδας στον τομέα της τεχνικής συντήρησης και ενεργειακής απόδοσης, ο όμιλος μέσα σε ένα χρόνο προχώρησε διευρύνοντας τις υπηρεσίες του μέσα από την εξαγορά της ESA Security Solutions την μεγαλύτερη πλέον εταιρεία στον κλάδο παροχής Υπηρεσιών Φυσικής Ασφαλείας στην Ελλάδα, τόσο στις επανδρωμένες φυλάξεις όσο και στα προηγμένα ηλεκτρονικά «έξυπνα» συστήματα ασφαλείας.

Λίγο αργότερα τον ίδιο χρόνο προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιο του και υπηρεσίες καθαρισμού μέσα από την εξαγορά της Skymar Cleaning Services, τομέα στον οποίο επένδυσε περαιτέρω με την πρόσφατη εξαγορά της Imagin.

Διαβάστε ακόμη: