Συνταγές με νηστίσιμα φαγητά. Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι μια περίοδος ιδιαίτερης σημασίας για τους Χριστιανούς και σηματοδοτεί την προετοιμασία για το Πάσχα, τη μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή της Χριστιανοσύνης. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, οι πιστοί ακολουθούν τη νηστεία και προσπαθούν να αγιάσουν το σώμα και το πνεύμα τους.

Η νηστεία στη Μεγάλη Εβδομάδα περιλαμβάνει την αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως κρέας, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά νόστιμα και θρεπτικά φαγητά που μπορούν να ετοιμαστούν στη διάρκεια αυτής της περιόδου και να διατηρήσουν το σώμα μας υγιές και δυνατό.

Συνταγές με νηστίσιμα φαγητά- θαλασσινά

Μια νηστίσιμη συνταγή με καλαμάρια είναι τα καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι και αρωματικά βότανα. Ακολουθεί η συνταγή:

Υλικά:

10 καλαμαράκια καθαρισμένα και κομμένα σε κύκλους
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1/2 φλ. ρύζι
1 φλ. ζωμός λαχανικών
1/2 κ.γ. κύμινο
1/2 κ.γ. πάπρικα
1/4 κ.γ. μπαχάρι καρύδας
αλάτι και πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

Εκτέλεση:

Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε καλά για 2-3 λεπτά.
Προσθέστε τον ζωμό λαχανικών, το κύμινο, την πάπρικα, το μπαχάρι καρύδας, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε καλά.
Αφήστε το μείγμα να βράσει και μειώστε τη φωτιά. Αφήστε να σιγοβράσει μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και να απορροφήσει το νερό, περίπου 20-25 λεπτά.
Αφαιρέστε  από τη φωτιά και αφήστε το μείγμα να κρυώσει λίγο.
Γεμίστε κάθε καλαμαράκι με το μείγμα ρυζιού και αρωματικών βοτάνων και κλείστε το καλαμάρι με οδοντογλυφίδες.
Τοποθετήστε τα καλαμαράκια σε ένα ταψί και προσθέστε 1 φλ. ζωμό λαχανικών στον πάτο του ταψιού.
Ψήστε τα καλαμαράκια στο προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρετε τα καλαμαράκια γεμιστά στο ταψί.

Συνταγές με νηστίσιμα φαγητά- όσπρια

Μια νηστίσιμη συνταγή με οσπρία που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι η λαδερή φακή. Η συνταγή αυτή περιλαμβάνει φακές, κρεμμύδια, ντομάτες και άλλα υλικά, και μπορεί να σερβιριστεί μόνη της ή ως συνοδευτικό για κυρίως πιάτα.

Υλικά:

500γρ. φακές
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. πάπρικα
1 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Εκτελεση:

Βράστε τις φακές σε ζεστό νερό για περίπου 20 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν.
Σε μια κατσαρόλα, σοτάρετε τα κρεμμύδια σε ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, την πράσινη πιπεριά και το ντοματοπελτέ στην κατσαρόλα. Ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε τις φακές στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε το κύμινο, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι στη γεύση και ανακατέψτε και προσθέστε ζεστό νερό στην κατσαρόλα, μέχρι να καλύψει τα υλικά.
Βράστε τη φακή σε μέτρια φωτιά για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί καλά και να μαλακώσει το νερό.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε τη φακή να κρυώσει λίγο πριν τη σερβίρετε.
Σερβίρετε τη λαδερή φακή σε μια μεγάλη πιατέλα και προσθέστε λίγο παρθένο ελαιόλαδο στην κορυφή για περισσότερη γεύση και αρώματα.
Απολαύστε τη φακή ως κυρίως πιάτο ή ως συνοδευτικό για άλλα πιάτα.
Η λαδερή φακή είναι μια υγιεινή και νόστιμη επιλογή για όσους ακολουθούν μια νηστίσιμη διατροφή ή γενικά προτιμούν πιο υγιεινά και φυτικά φαγητά.

Συνταγές με νηστίσιμα φαγητά- Σαλάτες

Σαλάτα με αβοκάντο και φασόλια: Ανακατέψτε σε ένα μπολ ψιλοκομμένο αβοκάντο, φασόλια και κρεμμυδάκι. Προσθέστε λίγο λάδι ελιάς, λεμόνι και αλάτι για γεύση.

Πικάντικα φασόλια: Βράστε φασόλια μέχρι να μαλακώσουν. Σε μια κατσαρόλα, σοτάρετε κρεμμύδι και σκόρδο. Προσθέστε τα φασόλια στην κατσαρόλα και προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού πάπρικα και κόκκινο πιπέρι για γεύση.

Κουνουπίδι με φακές: Σοτάρετε κρεμμύδι και σκόρδο σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε τα φακές και κουνουπίδι και συνεχίστε να μαγειρεύετε μέχρι το κουνουπίδι να μαλακώσει. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι για γεύση.

Χωριάτικη σαλάτα: Ανακατέψτε σε ένα μπολ ψιλοκομμένα αγγουράκια, ντομάτες, πράσινη πιπεριά, κρεμμύδι και ελιές. Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και ξίδι για γεύση.

Διαβάστε περισσότερα