Τα γαστρεντερικά προβλήματα είναι συνηθισμένα τις ημέρες του Πάσχα, καθώς έπειτα από νηστεία καταναλώνονται υπερβολικά μεγάλες ποσότητες τροφίμων πλούσιες σε ζωικά λίπη. Η απότομη μετάβαση από τη νηστεία στην υπερφαγία έχει ως επακόλουθο να συσσωρεύεται η τροφή στο στομάχι και τα έντερα, προκαλώντας προβλήματα όπως δυσπεψία, «φουσκώματα», μετεωρισμός (αέρια), πόνος στην κοιλιά και δυσκοιλιότητα.

Πόσο θα κοστίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι- Οι τιμές προϊόντων που  κατέγραψε το ΙΕΛΚΑ | LiFO

Το πολύ αλκοόλ εξάλλου (από τρία ποτηράκια και πάνω) μπορεί να επιβαρύνει προϋπάρχοντα προβλήματα, όπως η χολοκυστοπάθεια («πέτρες» ή «λάσπη» στη χολή), η γαστρίτιδα, το έλκος, η οισοφαγίτιδα και τα εκκολπώματα με τις κολίτιδες στο παχύ έντερο.

Τα γεύματα πρέπει να είναι μικρά και συχνά (συνιστώνται τρία κύρια γεύματα και δύο σνακ, τόσο το Μεγάλο Σάββατο όσο και την Κυριακή του Πάσχα), το κρέας να καταναλώνεται χωρίς πέτσα, να περιλαμβάνονται οπωσδήποτε σαλάτες λαχανικών στο μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα (καλό είναι να καταναλώνονται πριν από τα άλλα φαγητά και να προτιμώνται τα ψητά κρέατα στη σούβλα από αυτά στον φούρνο, στη γάστρα κ.τ.λ.

Προσοχή στο αλάτι και στα γλυκά

Ειδικά οι καρδιοπαθείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ως προς την ποσότητα του φαγητού, του αλατιού και του αλκοόλ που θα καταναλώσουν.

Για να αποφύγετε αυτές τις δυσάρεστες εκπλήξεις, δεν έχετε παρά να συμμορφωθείτε στις παρακάτω υποδείξεις.

Δεν πλησιάζουν την αγορά για το πασχαλινό τραπέζι οι νοικοκυρές - Όλα για  την τελευταία στιγμή | ΕΙΔΗΣΕΙΣ - D NEWS

Αποφύγετε το «τσιμπολόγημα», πάνω από το αρνί. Αν θέλετε να φάτε, καθίστε στο τραπέζι.
Προτιμήστε το κατσίκι αντί για το αρνί, διότι έχει λιγότερο λίπος.
Να συνοδεύσετε το κρέας με άφθονη σαλάτα. Οι σαλάτες διεγείρουν το αίσθημα κορεσμού της πείνας, είναι υγιεινές λόγω του πλούτου τους σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, δεν έχουν πολλές θερμίδες (εφ’ όσον βεβαίως είναι απλές χωρίς σως και ντρέσιγκς).
Αποφύγετε το ψωμί. Πρόκειται για έξτρα θερμίδες χωρίς νόημα, από τη στιγμή που στις μέρες της νηστείας μάλλον το έχετε τιμήσει αρκετά.

Να τρώτε αργά, για να διευκολύνετε την πέψη, αλλά και για να χορτάσετε πιο γρήγορα.
Να πίνετε άφθονο νερό (8-10 ποτήρια). Σε μέρες εκτός ρουτίνας συνήθως η λήψη του νερού υποβαθμίζεται, όμως είναι ακόμα πιο κρίσιμη γιατί βοηθά στην καλύτερη πέψη, αλλά και στη δημιουργία του αισθήματος κορεσμού της πείνας.

ΠΑΣΧΑ 2016: Πασχαλινό τραπέζι χωρίς επιπλέον...κιλά | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ |  thepressroom.gr

Μην αλατίζετε το φαγητό σας. Το αρνί και τα άλλα πασχαλινά εδέσματα, είναι συνήθως ήδη «υπεραλατισμένα».
Επειδή τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν θερμίδες χωρίς θρεπτική αξία καλό είναι να προσέξετε την κατανάλωσή τους.
Αν έχετε φάει πολύ στο πασχαλινό τραπέζι, καλό είναι να αποφύγετε τα γλυκά ή αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, φροντίστε τουλάχιστον να φάτε γλυκά με λίγες θερμίδες.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο   Radar.gr.