Κάτω από το 70% ως προς τον γενικό πληθυσμό, βρίσκεται η εμβολιαστική κάλυψη σε 68 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, την ώρα που έχει ξεκινήσει νέα επιχείρηση πειθούς για την τρίτη δόση.

Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να αλλάξουν το επόμενο διάστημα διότι τις τελευταίες 30 ημέρες έχουν κλειστεί πάνω από ένα εκατομμύριο ραντεβού για την πρώτη και την τρίτη δόση, ωστόσο ακόμη υπάρχουν περιοχές με αρκετά χαμηλό το μέσο όρος στον εμβολιασμό την ώρα που το τέταρτο κύμα σαρώνει τη χώρα.

Τελευταία από όλους η Ευρυτανία

Αν και η εικόνα είναι καλύτερη στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών, 24 Περιφερειακές Ενότητες βρίσκονται κάτω από το φράγμα του 70%, με την Ευρυτανία να είναι καθηλωμένη στο 37%.

Ακολουθούν η Φωκίδα με 52% και η Αρκαδία με 59%, ενώ στο «κόκκινο» του εμβολιαστικού χάρτη βρίσκονται πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Κιλκίς, Δράμα, Σέρρες, Χαλκιδική, Πέλλα, Πιερία, Φλώρινα, Αρτα, Καβάλα, Γρεβενά).

Η πρωτιά στον εμβολιασμό ανήκει στα νησιά

Σε 30 περιοχές της χώρας, η ηλικιακή κατηγορία των 60 ετών και άνω έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό από 70% έως 78% και μόλις σε 19 Περιφερειακές Ενότητες ξεπερνούν το 80%.

Στην πλειονότητά τους πρόκειται για νησιωτικές περιοχές, οι οποίες φαίνεται ότι συμμετείχαν μαζικά στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία», ενώ ένας από τους λόγους των υψηλών ποσοστών που καταγράφουν, ιδιαίτερα κάποια νησιά, όπως για παράδειγμα η Ικαρία (102%), η Κάρπαθος (103%) και η Μήλος (109%), είναι το γεγονός ότι πολλοί τουρίστες ή ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών επέλεξαν να εμβολιαστούν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τους.

Η εικόνα στην πρωτεύουσα

Τέλος, στην πρωτεύουσα, αρνητική πρωτιά στους εμβολιασμούς έχει η Δυτική Αττική με 45%, ακολουθούν η Ανατολική Αττική με 55%, ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με 62%, ο Κεντρικός και Νότιος Τομέας με 66% και 67% αντίστοιχα, ενώ την κούρσα σέρνει ο Βόρειος Τομέας με 72%.

Πάνω από ένα εκατομμύριο ραντεβού κλείστηκαν μέσα σε ένα μήνα

Θετική τουλάχιστον είναι η εικόνα στο κλείσιμο των ραντεβού τον τελευταίο μήνα.

Συγκεκριμένα, το Σαββατοκύριακο κλειστήκαν 187.000 ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού γνωστοποίησε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ωστόσο, αν και η εικόνα είναι καλύτερη στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών, 24 Περιφερειακές Ενότητες βρίσκονται κάτω από το φράγμα του 70%

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε ότι τις τελευταίες 30 ημέρες κλειστήκαν 1,2 εκατ. ραντεβού για τρίτη δόση, ενώ 444.000 συμπολίτες μας έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση.