Σε διάψευση των σεναρίων για την επιβολή καθολικού lockdown προχωρούν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, παρά το γεγονός ότι το μέλος της Επιτροπής Χαράλαμπος Γώγος, δήλωσε ότι αυτό το ενδεχόμενο βρίσκεται στο τραπέζι.
Πλεύρης: Δεν θα υπάρξει γενικό lockdown
Σε μια εβδομάδα θα επαναξιολογηθούν τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σήμερα Δευτέρα 22/11 σε ισχύ διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, ο οποίος επανέλαβε κατηγορηματικά πως δεν θα υπάρξει γενικό lockdown.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Πλεύρης είπε ότι τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν από την επιτροπή των ειδικών την επόμενη εβδομάδα, οι οποίοι και κάνουν τις εισηγήσεις προς την Κυβέρνηση.
Ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε πως όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου αλλά η επιτροπή των ειδικών γνωμοδότησε ότι δεν πρέπει να κάνουν τη δεύτερη για ιατρικούς λόγους, θα θεωρούνται ως πλήρως εμβολιασμένο, ενώ όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό και δεν είχαν πιστοποιητικό από την Ελλάδα, θα θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι όπου και να έχουν εμβολιαστεί, αρκεί ο εμβολιασμός τους να έγινε με εμβόλιο που είναι εγκεκριμένος από τον EMA.
Σκυλακάκης: Δεν είναι στο τραπέζι απαγορευτικό για εμβολιασμένους
Η κυβέρνηση έχει πει σε όλους τους τόνους ότι γενικό απαγορευτικό για εμβολιασμένους δεν είναι στο τραπέζι αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Όπως τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, η εικόνα από την οικονομία είναι ότι λειτουργεί σε κανονικούς ρυθμούς και φαίνεται και στα δημόσια οικονομικά και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Διάψευση και από Βορίδη
Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, απορρίπτοντας εκ νέου κάθε σενάριο γενικευμένου απαγορευτικού είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ πως μέτρο που επηρεάζει τους εμβολιασμένους δεν συζητείται.
«Προφανώς δεν μπορούμε να απαντήσουμε αν αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα. Θα κριθεί από το αποτέλεσμα των μέτρων πόσο καλά θα πάνε», διευκρίνισε ο υπουργός. Ο κ. Βορίδης δήλωσε επίσης πως είναι πρόωρο να γίνει συζήτηση για περαιτέρω μέτρα στην εστίαση και τα σουπερμάρκετ.
«Υπάρχει ρητορική που ακούω στο δημόσιο λόγο εν μέρει το λέει ότι υπάρχει και στοχοποίηση των εμβολιασμένων, δεν υπάρχει στοχοποίηση, αλλά αγωνία για την υγεία τους. Διότι τα στοιχεία είναι συντριπτικά από τους ανθρώπους που μπαίνουν ΜΕΘ και διασωληνώνονται, είναι 80 με 85% ανεμβολίαστοι», τόνισε.
Γεωργιάδης: Στόχος να μείνουμε ανοιχτοί στις γιορτές
Στόχος της κυβέρνησης είναι να μείνουμε ανοιχτοί στις γιορτές είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος με αφορμή τα νέα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από σήμερα Δευτέρα 22/11 υποστήριξε πως αυτά δεν είναι τιμωρητικά για τους ανεμβολίαστους αλλά αποσκοπούν στη μείωση της πίεσης του ΕΣΥ.
Σε δηλώσεις του στο Παραπολιτικά Fm, ο κ. Γεωριγάδης απέρριψε το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown, αναφέροντας πως σήμερα ξεκίνησε η εφαρμογή των νέων μέτρων και μέχρι τότε δεν υπάρχουν σκέψεις για κάτι περαιτέρω.
«Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους δεν είναι τιμωρητικά και αποσκοπούν στη μείωση της πίεσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας» υπογράμμισε ο κ.Γεωργιάδης, ο οποίος εκτίμησε ότι το 10% των αρνητών δεν πρόκειται να πειστεί να εμβολιαστεί.
Τι δήλωσε ο Χ. Γώγος για πιθανό lockdown
Ότι είναι στο τραπέζι το θέμα της επιβολής του lockdown δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος πάντως εκτίμησε πως δεν θα φτάσουμε εκεί.
«Για να αποφασίσει κανείς το περίφημο lockdown, που έχει διάφορα επίπεδα, πρέπει να λάβει υπόψη διάφορες παραμέτρους.
Με καθαρά επιστημονικά κριτήρια είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στην φαρέτρα μας.
Σε περίπτωση μεγαλύτερης διασποράς που πιέζει το σύστημα υγείας και είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι, φυσικά είναι όλα στο τραπέζι» είπε μιλώντας στην ΕΡΑ ο κ.Γώγος.
«Πέραν των υγειονομικών μέτρων το lockdown έχει να κάνει και με άλλες παραμέτρους τις οποίες λαμβάνει υπόψη της η πολιτεία και έχει να κάνει και με τα οικονομικά, κοινωνικά ακόμα και ανθρωπιστικά δεδομένα.
Ξέρουμε πολύ καλά πόσο στοίχισε το lockdown στο θέμα της εκπαίδευσης, πόσο καθυστέρησαν τα παιδιά να πάνε στους χώρους που χρειάζεται για να αλληλεπιδράσουν, οι φοιτητές να μπορέσουν να πάνε στα εργαστήρια.
Είναι πολύπλοκο θέμα και δεν μπορούμε να το απαντήσουμε με μια κουβέντα» είπε ο κ.Γώγος.