search

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS – Η ιστορία της κόκκινης κορδέλας

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988 - Η ιστορία της κόκκινης κορδέλας που έγινε σύμβολο

1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS - Η ιστορία της κόκκινης κορδέλας

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΥ, από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, περί τα 75 εκατ. άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το ιό HIV και πάνω από 35 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

H HIV λοίμωξη εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας σε παγκόσμια κλίμακα. Η συγκεκριμένη ασθένεια συνοδεύεται επίσης από έντονο κοινωνικό στίγμα.

Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV. Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού.

H σύγχρονη ιατρική έχει πετύχει την καθυστέρηση της εκδήλωσης της ασθένειας και οι νοσούντες μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή χωρίς να κινδυνεύουν με την συστηματική χρήση των φαρμάκων τους.

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι συστήνεται για πρώτη φορά στην χώρα μας Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV λοίμωξη, ενώ εντάσσονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση τα αντιρετροϊκά φάρμακα και τα παραπεμπτικά των εργαστηριακών εξετάσεων!

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS – Η ιστορία της κόκκινης κορδέλας που έγινε σύμβολο κατά του Aids

H διπλωμένη κόκκινη κορδέλα αποτελεί σύμβολο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS.

Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε κορδέλα ως σύμβολο ευαισθητοποίησης, στα τέλη τις δεκαετίας του ’70 από μία αμερικανίδα, την Penney Laingen, της οποίας ο άνδρας ήταν αιχμάλωτος στο Ιράν.

1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS - Η ιστορία της κόκκινης κορδέλας

Η γυναίκα αυτή θέλοντας να δείξει την επιθυμία της να γυρίσει πίσω ο άντρας της κρέμασε στα δέντρα του σπιτιού της κίτρινες κορδέλες, εμπνευσμένη από τους στίχους του τραγουδιού «Tie a Yellow Ribbon Round the Ole Oak Tree».

Έτσι προέκυψε η κόκκινη κορδέλα, ως σύμβολο για το AIDS, ακολούθησε η ροζ για τον καρκίνο του μαστού και έκτοτε κάθε χρώμα συμβολίζει και ένα διαφορετικό μήνυμα.

 

Διαβάστε ακόμη: