Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους επιβραδύνουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα απ΄ ό,τι αναμενόταν, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ επανέλαβε το μήνυμα ότι είναι απίθανο η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια το 2022.

Η ΕΚΤ ανέμενε ταχύτερη μείωση του πληθωρισμού το επόμενο έτος, αλλά οι αξιωματούχοι της παραδέχονται τώρα ανοικτά ότι οι προβλέψεις τους, οι οποίες έχουν αναθεωρηθεί ήδη ανοδικά αρκετές φορές, είναι ακόμη πολύ χαμηλές, καθώς η πίεση στην παγκόσμια οικονομία έχει τον αντίκτυπό της, σημειώνει το Reuters. Επιμένουν ωστόσο ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι παροδική.

Απίθανη η αύξηση επιτοκίων το 2022

Η Λαγκάρντ συνέχισε να αντικρούει τις εκκλήσεις και τα στοιχήματα στην αγορά για μεγαλύτερη σύσφιξη της πολιτικής της, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα της ΕΚΤ ότι είναι απίθανο να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις για την αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος καθώς εξακολουθεί να υπάρχει η πρόβλεψη για πληθωρισμό κάτω από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.

«Οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες, εξοπλισμό και εργατικό δυναμικό επιβαρύνουν τη μεταποιητική παραγωγή, εξασθενώντας τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές», τόνισε.

Πότε θα μειωθεί ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 4,1% τον Οκτώβριο και μπορεί να πλησιάσει επίπεδα κοντά στο 4,5% έως το τέλος του έτους, για να αρχίσει μετά μία αργή μείωση που θα τον επαναφέρει κάτω από το 2% μόνο προς το τέλος του 2022, σύμφωνα με τις προβλέψεις οικονομολόγων.

Η Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, είναι πιθανόν να μειωθούν το επόμενο έτος και ότι οι προθεσμιακές τιμές ενέργειας δείχνουν αξιοσημείωτη πτώση τους το 2022, υποδηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί, έστω και αν η εξομάλυνση των τιμών θα χρειασθεί περισσότερο χρόνο. «Εξακολουθούμε να βλέπουμε τον πληθωρισμό να περιορίζεται το επόμενο έτος, αλλά θα πάρει περισσότερο χρόνο να μειωθεί σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ προβλέπει ότι το 2022 ο μέσος πληθωρισμός θα μειωθεί κάτω από το 2%, μία πρόβλεψη που είναι πιθανότατα ξεπερασμένη καθώς ιδιωτικές εκτιμήσεις, όπως και οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δείχνουν αύξηση των τιμών πάνω από 2%.

Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξει προσαρμογή των μισθών στον πληθωρισμό, αλλά επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν βλέπει ακόμη να επίκεινται αυξήσεις τιμών λόγω μισθολογικών αυξήσεων. «Βλέπουμε πιθανή μία κάπως μεγαλύτερη αύξηση των μισθών τον επόμενο χρόνο σε σχέση με φέτος, αλλά ο κίνδυνος δευτερογενών επιπτώσεις παραμένει περιορισμένος», είπε.