Ξεκινά στις 20 Ιανουαρίου, σε επίπεδο επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, η 13η αξιολόγηση της οικονομίας και εάν όλα κυλήσουν ομαλά, θα σημάνει και την αρχή του τέλους της ενισχυμένης εποπτείας της χώρας. Υπό την αίρεση ότι η Αθήνα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, θα απομένει μία τελευταία αξιολόγηση την άνοιξη για την απαγκίστρωση από το ασφυκτικό καθεστώς της εποπτείας.

Απώτερος στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να επέλθει το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας τον προσεχή Ιούνιο, υπό την προϋπόθεση ότι η διπλή κρίση- υγειονομική και ενεργειακή- που αποτελεί έναν μεγάλο παράγοντα αβεβαιότητας δεν ανατρέψει τον σχεδιασμό τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων. Έτσι, στην κυβέρνηση επιχειρούν να κλείσουν τις μεγάλες εκκρεμότητες, δρομολογώντας μια σειρά από παρεμβάσεις που θα δώσουν το «πράσινο φως» για μια θετική έκθεση από τους θεσμούς τον προσεχή Μάρτιο.

Η ατζέντα της 13ης αξιολόγησης και τα χρονικά ορόσημα που έχουν τεθεί προβλέπουν:

Εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και των εκκρεμών συντάξεων

Πρόκειται για το μεγαλύτερο «αγκάθι» που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, με τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να έχουν σημάνει συναγερμό ώστε να υπάρξει άμεσα απτό αποτέλεσμα. Άλλωστε, η παρακολούθηση της προόδου έχει αποφασιστεί να γίνεται σε μηνιαία βάση για την αποφυγή περαιτέρω καθυστερήσεων. Το πρόβλημα είναι μέσα στον κατάλογο με τις εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να ολοκληρώσει η Ελλάδα για να εξέλθει από την ενισχυμένη εποπτεία.

Οι νέες κυβερνητικές δεσμεύσεις προβλέπουν ότι οι μη συνταξιοδοτικές οφειλές του Δημοσίου θα αποπληρωθούν έως το τέλος του Δεκεμβρίου, ενώ το στοκ των εκκρεμών συντάξεων θα εκκαθαριστεί έως τα μέσα του 2022.

Πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη

Ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου έως τον Φεβρουάριο εφέτος, μαζί με τις εφαρμοστικές διατάξεις. Για το clawback πρέπει να υπάρξει αναστροφή των σημαντικών καθυστερήσεων για τα ποσά που πρέπει να εισπραχθούν για το 2020. Όσον αφορά στο νέο νομοθετικό πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων υγείας, το ορόσημο είναι να επιτευχθεί μερίδιο 40% των κεντρικών δημοσίων συμβάσεων των συνολικών νοσοκομειακών δαπανών για τα μέσα του 2022.

ΕΝΦΙΑ

Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του νέου ΕΝΦΙΑ, ώστε οι πληρωμές να ξεκινήσουν τον Μάρτιο. Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στην τελική φάση των αλλαγών που θα διέπουν τον νέο φόρο ακινήτων, ενώ ειλημμένη απόφαση είναι και η έναρξη των πληρωμών τον προσεχή Μάρτιο ώστε οι φορολογούμενοι να πληρώσουν 10 ή 12 δόσεις.

Επικύρωση των δασικών χαρτών

Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου. Στόχος είναι να επικυρωθούν έως τα μέσα του 2022. Τον περασμένο Οκτώβριο, το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε τετράμηνη παράταση προκειμένου να υπάρξουν εσωτερικές διορθώσεις στο περιεχόμενο των δασικών χαρτών, αλλά και για να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο στους πολίτες για να ασκήσουν αντιρρήσεις.

Μεταρρύθμιση του λογιστικού σχεδίου

Έχει ολοκληρωθεί το λογιστικό σχέδιο για την Κεντρική Διοίκηση. Η ανάπτυξη του δεύτερου επιπέδου της λειτουργικής ταξινόμησης, αποτελεί ειδική δέσμευση για τα μέσα του 2022.

Απλούστευση της νομοθεσίας για την αδειοδότηση επενδύσεων

Η παράγωγη νομοθεσία για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης των οικονομικών δραστηριοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης, προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τον Ιανουάριο εφέτος.

Χρηματοπιστωτικό σύστημα

Η μεγάλη εκκρεμότητα έχει να κάνει με την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη». Όσον αφορά στις εγγυήσεις, παρά την επιτάχυνση κατά το γ’ 3μηνο του 2021 των πληρωμών από την πλευρά του Δημοσίου προς τις τράπεζες για τις εγγυήσεις των δανείων που έχουν καταπέσει, ο ρυθμός εκκαθάρισης εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος των προσδοκιών.

Για τους πλειστηριασμούς, οι θεσμοί ζητούν την υιοθέτηση μιας εκτενούς αναθεώρησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που θα επιταχύνει την απόδοση της δικαιοσύνης και θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών εκτέλεσης, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

ΑΑΔΕ

Τίθεται ως στόχος να λειτουργήσει τον προσεχή Απρίλιο το νέο πληροφοριακό σύστημα, αντί για το τέλος του έτους.

Δικαιοσύνη

Αυτήν τη στιγμή καταγράφονται καθυστερήσεις στη διαγωνιστική διαδικασία για το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης υποθέσεων και εκτιμάται πως δεν είναι εύκολη υπόθεση η ανάθεση το α’ τρίμηνο του 2022.

Ιδιωτικοποιήσεις

Θα συνεχιστούν με βάση το επικαιροποιημένο για το 2022 σχέδιο αξιοποίησης. Το αναθεωρημένο αυτό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ δίνει προτεραιότητα στην προώθηση των διαγωνισμών για τα περιφερειακά λιμάνια.