Αφιέρωμα του δημοφιλούς ταξιδιωτικού περιοδικού Condé Nast Traveler προτείνει στους αναγνώστες του 13 υπέροχους «car-free» προορισμούς για τις επόμενες διακοπές τους. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και η Υδρα.

Πρόκειται για προορισμούς στους οποίους οι ταξιδιώτες μπορούν να ξεφύγουν – πέραν των άλλων – και από τον ενοχλητικό θόρυβο των αυτοκινήτων, να περπατήσουν, να κάνουν ποδήλατο και να «σαλπάρουν» με κάποιο καΐκι – με λίγα λόγια, να «ενωθούν» με τη φύση.

Tangier Island, Βιρτζίνια

Tangier Island

Το Tangier Island στη Βιρτζίνια υπήρξε μια μικρή αλιευτική κοινότητα εδώ και αιώνες, από τότε που την ανακάλυψε για πρώτη φορά ο Τζον Σμιθ στις αρχές του 1600. Το νερό εξακολουθεί να είναι ο βασικός «πρωταγωνιστής», με τους επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν καγιάκ μέσα από φυσικές διαδρομές ή να απολαύσουν μια βόλτα με ένα αλιευτικό σκάφος.

Τα τοπικά εστιατόρια σερβίρουν εξαιρετικά πιάτα με καβούρια που ψαρεύονται στην περιοχή, με το Fisherman’s Corner restaraunt να είναι μία από τις καλύτερες επιλογές.

Mackinac Island, Μίσιγκαν

Αφιέρωμα του Condé Nast Traveler προτείνει στους αναγνώστες του 13 υπέροχους «car-free» προορισμούς

Το Mackinac Island της λίμνης Χουρόν λαμβάνει σοβαρά υπόψη την περιβαλλοντική προστασία – τόσο πολύ που το 80% του νησιού βρίσκεται μέσα σε ένα προστατευμένο εθνικό πάρκο, διάσημο για τους ασβεστολιθικούς βράχους του. Ομως, δεν είναι μόνο το φυσικό περιβάλλον που διατηρείται με μεγάλη προσοχή.

Η ιστορία είναι επίσης υψίστης σημασίας, όπως φαίνεται στο Fort Mackinac, ένα πρώην στρατιωτικό φυλάκιο στο οποίο στεγάζεται το παλαιότερο κτίριο στο Μίσιγκαν.

Μετά από μια κουραστική μέρα γεμάτη εξερεύνηση, δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή για τους επισκέπτες από το Grand Hotel, ένα ξενοδοχείο γνωστό για την τεράστια μπροστινή του βεράντα μήκους 200 μέτρων με θέα στο νερό.

Fire Island, Νέα Υόρκη

Αφιέρωμα του Condé Nast Traveler προτείνει στους αναγνώστες του 13 υπέροχους «car-free» προορισμούς

Μπορεί το Fire island να είναι απλά μία νησίδα στα ανοικτά των ακτών του Long Island της Νέας Υόρκης, αλλά αποτελείται από δώδεκα διαφορετικές πόλεις, παραλίες και κοινότητες. Η κάθε μία έχει το δικό της χαρακτήρα με διαφορετικό βαθμό ιδιωτικότητας, ανέσεων για τουρίστες και φιλικότητας για οικογένειες.

Το Kismet, για παράδειγμα, είναι γνωστό για τα άγρια ​​πάρτι του, το Cherry Grove είναι ο παραδοσιακός θύλακας της ΛΟΑΤ+ κοινότητας και το Ocean Beach είναι ιδανικό για ημερήσιες εκδρομές με πολλά μπαρ, εστιατόρια και έναν κινηματογράφο. Η είσοδος στο νησί γίνεται από το Robert Moses State Park όπου βρίσκεται ο ιστορικός φάρος του Fire Island, που χρονολογείται από το 1858.

Monhegan Island, Μέιν

Αφιέρωμα του Condé Nast Traveler προτείνει στους αναγνώστες του 13 υπέροχους «car-free» προορισμούς

Μόλις 12 μίλια μακριά από την ακτή του Μέιν, το νησί Monhegan ήταν πάντα ένα καταφύγιο για καλλιτέχνες που θέλουν να ξεφύγουν από τον σύγχρονο τρόπο ζωής τα καλοκαίρια. Σήμερα, υπάρχουν ακόμη τα πρωτότυπα έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν από ντόπιους και είναι εμπνευσμένα από το νησί στα καταστήματα και τις γκαλερί του Monhegan.

Φυσικά, ήταν η μαγεία του φυσικού περιβάλλοντος που προσέλκυσε τους καλλιτέχνες εξ ‘αρχής. Τα 17 μίλια δασικών μονοπατιών που διασχίζουν το νησί και τις βραχώδεις ακτές του είναι ιδανικά για τους λάτρεις της φύσης.

Rottnest Island, Αυστραλία

Rottnest Island

Λίγο περισσότερο από 11 μίλια δυτικά του Περθ, το Rottnest Island είναι ένα καταφύγιο για τους λάτρεις του ήλιου, με παραλίες και κόλπους ιδανικούς για σέρφερ, κολυμβητές και δύτες.

Η καλύτερη θέα προσφέρεται κάτω από το νερό. Υπάρχουν περισσότερα από 100 είδη τροπικών ψαριών και πολλά ναυάγια για εξερεύνηση στα ανοικτά της θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον τριών που μπορούν να προσεγγιστούν από κολυμβητές χωρίς σκάφος. Ο προορισμός είναι δημοφιλής για μαθητές που γιορτάζουν το τέλος των εξαμήνων τους.

Herm Island, Ηνωμένο Βασίλειο

Herm Island

Το νησί Herm είναι το μικρότερο από τα Channel Islands του Ηνωμένου Βασιλείου και – όντας ιδιόκτητο με μόλις 62 κατοίκους όλο το χρόνο – είναι επίσης ένα από τα πιο ήρεμα. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι είναι «αναχρονιστικό», καθώς το μόνο ξενοδοχείο του νησιού – το White House Hotel – δεν διαθέτει τηλεοράσεις, τηλέφωνα ή ακόμη και ρολόγια.

Οι επισκέπτες έρχονται στο νησί για να «αφεθούν» στη μαγεία της φύσης βλέποντας φρατερκούλες και φώκιες, θαυμάζοντας τα αγριολούλουδα και απολαμβάνοντας τις παραλίες με λευκή άμμο στο Shell Beach. Και, παρόλο που το νησί είναι μικροσκοπικό, υπάρχουν αρκετά άλλα αξιοθέατα. Σε αυτά περιλαμβάνονται ένα παρεκκλήσι του 11ου αιώνα, ένας νεολιθικός τάφος και μια φυλακή που θεωρείται μια από τις μικρότερες στον κόσμο.

Υδρα

Αφιέρωμα του Condé Nast Traveler προτείνει στους αναγνώστες του 13 υπέροχους «car-free» προορισμούς

Η Υδρα, ή αλλιώς «αρχόντισσα» του Αργοσαρωνικού, είναι γνωστή για τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της με πολλά παραθαλάσσια σνακ μπαρ, καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια και μπιτς μπαρ που λειτουργούν όλες τις ώρες τη ημέρας.

Υπάρχουν πολλές παραλίες με υπέροχα καταγάλανα νερά – αν και μόνο μία, το Μανδράκι, είναι αμμώδης – καθώς και ιστορικές τοποθεσίες όπως παλιά μοναστήρια, πέτρινοι ανεμόμυλοι και μεγάλα αρχοντικά που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα.

Το Condé Nast Traveler «προτείνει» στους αναγνώστες του μια επίσκεψη στην ιστορική οικία του Λαζάρου Κουντουριώτη, η οποία είναι από το 2001 ανοιχτή για το κοινό και λειτουργεί ως παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Lamu Island, Κένυα

Αφιέρωμα του Condé Nast Traveler προτείνει στους αναγνώστες του 13 υπέροχους «car-free» προορισμούς

Το Lamu Island δεν είναι απλώς ένα νησί – είναι ένα αρχιπέλαγος, μια «συλλογή» από νησιά στα βορειοανατολικά παράλια της Κένυας. Ο οικισμός στο λιμάνι αυτού του νησιού υπάρχει από τον 12ο αιώνα και εξακολουθεί να είναι μια πολυσύχναστη αγορά με καταστήματα και εστιατόρια. Η παλιά πόλη του Lamu περιλαμβάνεται στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ως ένας από τα παλαιότερους και καλύτερα διατηρημένους οικισμός των Σουαχίλι στην Ανατολική Αφρική.

Η ιστορία της μπορεί να εξερευνηθεί καλύτερα στο Μουσείο Lamu, το οποίο βρίσκεται σε ένα φρούριο που χρονολογείται από το 1821. Αλλά για όσους επιζητούν την απομόνωση, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από μια σειρά παραλιών με λευκή άμμο μήκους σχεδόν 7,5 μιλίων που εξυπηρετεί τους πιο εύπορους τουρίστες.

Little Corn Island, Νικαράγουα

Αφιέρωμα του Condé Nast Traveler προτείνει στους αναγνώστες του 13 υπέροχους «car-free» προορισμούς

Στην Καραϊβική, 45 μίλια μακριά από την ακτή της Νικαράγουας, το Little Corn Island είναι ιδανικό για όσους θέλουν να ξεφύγουν πλήρως από την καθημερινότητα, καθώς ακόμη και η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας εδώ είναι σπάνια. Αλλά ποιος τη χρειάζεται, όταν υπάρχουν παραλίες και ζούγκλες για εξερεύνηση, ποτά που μπορούν οι επισκέπτες να απολαύσουν πάνω σε αχυρένιες σκεπές και υπαίθρια καφέ;

To να ζεις πρωτόγονα έχει τα πλεονεκτήματά του, ειδικά όταν έρθει η ώρα για την εξόφληση του λογαριασμού – το Little Corn Island είναι πιο προσιτό σε σχέση με τα άλλα νησιά στην Καραϊβική.

Île de Porquerolles, Γαλλία

Αφιέρωμα του Condé Nast Traveler προτείνει στους αναγνώστες του 13 υπέροχους «car-free» προορισμούς

Στο πρώτο τεύχος του Condé Nast Traveler (τον Σεπτέμβριο του 1987), υπήρχε μια αναφορά για αυτό το μικρό νησί νότια του Σαιν-Τροπέ, το οποίο παρουσιάστηκε ως «το τελευταίο καταφύγιο στη Γαλλική Ριβιέρα». Σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα, το περιοδικό «επιστρέφει» για να διαπιστώσει ότι παραμένει έτσι – σε μεγάλο βαθμό, χάρη στην απαγόρευση των αυτοκινήτων στο νησί.

Με εξαίρεση τα οχήματα παροχής υπηρεσιών, δεν υπάρχουν αυτοκίνητα στο νησί. Το μόνο που θα βρείτε είναι αψεγάδιαστες, άδειες παραλίες, πυκνά δάση και μια μικροσκοπική, αξιαγάπητη πόλη.

La Digue Island, Σεϋχέλλες

La Digue Island

Το La Digue είναι το τέταρτο μεγαλύτερο κατοικημένο νησί στις Σεϋχέλλες, και αναμφισβήτητα το πιο όμορφο. Η παραλία Anse Source D’Argent στη δυτική ακτή του νησιού είναι μια από τις πιο πολύ-φωτογραφημένες παραλίες στον κόσμο, με ροζ άμμο και λίθους από γρανίτη.

Εκτός από τις εξαιρετικές παραλίες του, υπάρχει το υπέροχο κτήμα L’Union, όπου οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν μερικές από τις παραδοσιακές τοπικές βιομηχανίες του παρελθόντος, όπως η καλλιέργεια βανίλιας, καθώς και η παραγωγή ψίχας και λαδιού καρύδας. Υπάρχουν μερικά εστιατόρια και ξενοδοχεία στο νησί, αλλά κατά τ’ άλλα, το La Digue παραμένει αρκετά ήσυχο.

Caye Caulker, Μπελίζ

Caye Caulker

Αυτό το μικρό κοραλλιογενές νησί με ασβεστόλιθους στα παράλια του είναι γνωστό για τις υποβρύχιες σπηλιές του, τους υφάλους και τις όμορφες παραλίες του. Το σκηνικό του είναι βγαλμένο από τους «Πειρατές της Καραϊβικής»: γαλανά νερά, δύσβατες ακτές με λευκή άμμο, πυκνές τροπικές ζούγκλες και ερείπια των Μάγια.

Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει ένας δημοφιλής προορισμός για «backpackers», ενώ τώρα υπάρχουν περίπου 30 μικρά ξενοδοχεία και μερικά καταστήματα και εστιατόρια.

Marettimo Island, Ιταλία

Marettimo Island

Το Marettimo είναι το πιο απομακρυσμένο από τα τρία νησιά των Αιγάδων Νήσων στα δυτικά παράλια της Σικελίας, φημισμένο για τις παρθένες παραλίες και τις εξαιρετικές περιοχές για κολύμβηση με αναπνευστήρα και καταδύσεις.

Εκτός αυτού, υπάρχει ένα μικρό λιμάνι και ένα ψαροχώρι – είναι ένα γοητευτικό σύμπλεγμα ανοιχτόχρωμων, τετραγωνικών κτιρίων και στενών δρόμων – και τίποτα παραπάνω… «γι ‘αυτό ακριβώς πρέπει να πάτε».