Από αυτό το μήνα, οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης θα έχουν άλλον ένα δημόσιο χώρο πρασίνου για να ξεσκάσουν και οι ταξιδιώτες άλλο ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο για την check list τους. Το νεότερο πάρκο της πόλης, που ονομάζεται «Little Island» και «επιπλέει» στον ποταμό Hudson, άνοιξε για το κοινό την Παρασκευή 21 Μαΐου.

Little Island: Η Νέα Υόρκη μόλις απέκτησε ένα νέο τρομερό πάρκο -Πλωτό, μια όαση πρασίνου που αναδύεται από τον ποταμό Χάντσον [εικόνες] | DESIGN | iefimerida.gr

Αυτό το φουτουριστικό πάρκο κοντά στην 13th Street στο Hudson River Park ήταν για περισσότερο από μία δεκαετία υπό κατασκευή. Ο δισεκατομμυριούχος Barry Diller και η σύζυγός του Diane von Furstenberg χρηματοδότησαν με 235 εκατομμύρια δολάρια το έργο, το οποίο κόστισε συνολικά 265 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τους New York Times, το οικογενειακό ίδρυμα Diller-von Furstenberg θα πληρώσει για τη συντήρηση του πάρκου τα επόμενα 20 χρόνια.

132 κολόνες σε σχήμα τουλίπας

Το Little Island στηρίζεται σε 132 κολόνες σε σχήμα τουλίπας που βγαίνουν από το ποτάμι και σχεδιάστηκε από τον Βρετανό Thomas Heatherwick, ιδρυτή του Heatherwick Studio. Το πάρκο χτίστηκε πάνω στους πυλώνες της πρώην προβλήτας 54 στο West Side του Μανχάταν. Πρόκειται για την προβλήτα όπου το R.M.S. Carpathia αποβίβασε τους επιζώντες του Τιτανικού το 1912, η οποία έκλεισε μετά από δεκαετίες για να μεταμορφωθεί σε χώρο για υπαίθριες συναυλίες.

Little Island park and theatre by Thomas Heatherwick opens in New York

Το πάρκο των 10 περίπου στρεμμάτων περιλαμβάνει 114 δέντρα 35 ειδών, 65 είδη θάμνων, 66.000 βολβούς και 290 είδη χλόης. Υπάρχουν λοφάκια, μονοπάτια και ξέφωτα, μια κεντρική plaza με επιλογές για φαγητό και ποτό, ένα αμφιθέατρο 687 θέσεων και μια μικρότερη σκηνή για παραστάσεις. Όλα αυτά ισορροπημένα πάνω στις στήλες, προσφέροντας υπέροχη θέα στον ορίζοντα του Μανχάταν.

Ένας εκθαμβωτικός χώρος

«Αυτό που είχα στο μυαλό μου ήταν να φτιάξω κάτι για τους κατοίκους της Νέας Υόρκης και για όσους επισκέπτονται την πόλη – έναν χώρο που να δείχνει εκθαμβωτικός με την πρώτη ματιά και να κάνει χαρούμενους όσους τον χρησιμοποιούν», δηλώνει ο Barry Diller στην επίσημη ιστοσελίδα του Little Island.

New York City Has a Brand-New “Floating Park” on Its Hudson River | Architectural Digest

Το Little Island ανοίγει στις 6 το πρωί καθημερινά για όσους θέλουν να κάνουν τις βόλτες τους με το πρώτο φως του ήλιου και κλείνει στις 1 π.μ. Όπως αναφέρουν οι New York Times, εκατοντάδες δωρεάν συναυλίες, χορευτικές παραστάσεις αλλά και δραστηριότητες για παιδιά έχουν ήδη προγραμματιστεί για αυτό το καλοκαίρι στους χώρους του νέου εντυπωσιακού πάρκου.