Πριν από λίγο οι μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας ενέκριναν κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC.
Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς μιλώντας στη συνέλευση υπογράμμισε πως η αποεπένδυση ήταν μονόδρομος προκειμένου να βγει από το σχέδιο αναδιάρθρωσης η τράπεζα, που περιορίζει την ελευθερία κινήσεων έναντι του ανταγωνισμού, καθως οι ΄άλλες τρεις συστημικές τράπεζες έχουν ήδη ολοκληρώσει τα δικά τους σχέδια.
Ενώ ο πρόεδρος της ΕΤΕ κ. Κώστας Μιχαηλίδης χαρακτήρισε «δύσκολη συναλλαγή» την πώληση της ασφαλιστικής. «Ηταν η πιο δύσκολη συναλλαγή. Με λυπεί αλλά και με ικανοποιεί ταυτόχρονα. Με λυπεί διότι χάνουμε μία θυγατρική που δημιούργησε η ΕΤΕ πριν από 130 χρόνια.Με ικανοποιεί διότι με την πώληση της ασφαλιστικής η Εθνική Τράπεζα κλείνει το μεγάλο κεφάλαιο προς την ΕΕ και ολοκληρώνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι αντίθετος στην πώληση της εταιρείας και κάνει λόγο για ξεπούλημα.
Ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ακόμα πως δεν υπήρχε χρόνος, διότι κάθε καθυστέρηση στην αποεπένδυση ειχε δυσχερείς επιπτώσεις για την τράπεζα καθώς μέρος της κρατικής βοήθειας που έλαβε στο παρελθόν μπορεί να θεωρηθεί παράνομη από την ΕΕ και να ζητηθεί η επιστροφή του. Και τόνισε πως είχε παρέλθει ο χρόνος και των παρατάσεων για την πώληση της εταιρείας.
Όπως είπε: Ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί επενδυτής που να διαθέτει κεφάλαια, σεβασμό στην εταιρεία και εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Υπενθύμισε πως το CVC, ήταν ο μοναδικός επενδυτής –από τους 45 που προσέγγισαν οι σύμβουλοι της Εθνικής-, που επανήλθε το περασμένο φθινόπωρο με ανανεωμένη προσφορά για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Αναφέρθηκε και στο σενάριο που έπεσε στο τραπέζι ως εναλλακτική λύση όπως η εισαγωγή στο ΧΑ, ωστόσο αυτό θα είχε αμφίβολη έκβαση και ίσως δυσμενέστερο αποτέλεσμα για την τράπεζα, τόνισε.
Υπογράμμισε πως το ΤΧΣ, έδωσε εγγράφως τη συγκατάθεση του για να προχωρήσει η πώληση, τονίζοντας πως το CVC, έχει σημαντική εμπειρία επενδύσεων σε ασφλαιστικές εταιρείες.
Όπως είναι γνωστό το τίμημα έκλεισε στα 454 εκατ ευρώ για το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής –καθώς η εταιρεία αποτιμήθηκε στα 505 εκατ ευρώ. Ενώ μέρος του τιμήματος, μέχρι και 120 εκατ ευρώ, συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026, καθώς στη συμφωνία περιλαμβάνεται και 15ετής σύμβαση για τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων της Εθνικής Ασφαλιστικής από την ΕΤΕ σε αποκλειστική βάση.
Ακόμα η σύμβαση περιλαμβάνει και ρήτρες για αποζημιώσεις για ορισμένα μακροπρόθεσμα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας (παλιά συμβόλαια υγείας), για τα οποία η δυνατότητα αύξησης των ασφαλίστρων είναι μικρή ή ανύπαρκτη. Ενώ η Εθνική Τράπεζα δεσμεύεται να αποζημιώσει το CVC για επιδείνωση των αποθεματικών, δηλαδή για Ευθύνες Βέλτιστης Εκτίμησης από το Παλαιό Χαρτοφυλάκιο Υγείας.
Το ανώτατο όριο της αποζημίωσης για αυτό το παλαιό χαρτοφυλάκιο Υγείας είναι περιορισμένο χρονικά (5 έως 10 χρόνια από την ολοκλήρωση της συναλλαγής).
Σε ότι αφορά τη διάθεση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων από το δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας σύμφωνα με τη σύμβαση αγοραπωλησίας προβλέπεται:
–Διορισμός της ΕΤΕ ως ασφαλιστικού εκπροσὠπου της Εθνικής Ασφαλιστικής για χρονική διάρκεια 15 ετών με δυνατότητα 5ετούς παράτασης, υπό την προϋπόθεση της επαναδιαπραγμάτευσης και συμφωνίας αμοιβαία αποδεκτών όρων και προϋποθέσεων.
–Αμοιβαία αποκλειστικότητα τόσο για την ΕΤΕ όσο και την Εθνική Ασφαλιστική μέσα σε τυπικά όρια, με την επιφύλαξη ορισμένων εξαιρέσεων (π.χ. για μη προσφερόμενα προϊόντα κ.λπ.)
-Δημιουργία κατάλληλης δομής διακυβέρνησης για την αποτελεσματική και αποδοτική συνεργασία μεταξύ των στελεχών των δύο μερών
–Οι προμήθειες, που θα καταβάλλονται στην ΕΤΕ σε τριμηνιαία βάση για την πώληση των προϊόντων της Εθνικής Ασφαλιστικής, θα βασίζονται στα τεχνικά κέρδη των ασφαλιστικών προϊόντων που θα πωλούνται, και όχι στο ύψος των ασφαλίστρων. Τα σχετικά τεχνικά κέρδη θα προκύπτουν κατόπιν ετήσιας συμφωνίας λογαριασμών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.