Άνοιξε την Πέμπτη το απόγευμα η πλατφόρμα, ώστε να μπορούν πλέον και οι έφηβοι ηλικίας 15 έως 17 ετών να κλείσουν το ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, από όταν άνοιξε η πλατφόρμα, ήδη πάνω από 10.500 έφηβοι έχουν κλείσει το ραντεβού τους για να εμβολιαστούν και να θωρακιστούν κατά του κορωνοϊού.

Οι έφηβοι μπορούν να εμβολιαστούν αποκλειστικά και μόνο με το εμβόλιο της Pfizer, που είναι και το μόνο εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ο προγραμματισμός θα γίνεται μέσω του emvolio.gov.gr, και με τους κωδικούς taxisnet οποιουδήποτε από τους γονείς ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί, ενώ το ραντεβού θα μπορεί να κλειστεί τόσο ηλεκτρονικά όσο και μέσω ΚΕΠ ή φαρμακείων.

Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους. Το άνοιγμα της πλατφόρμας αφορά τα παιδιά που είναι γεννημένα έως και 31/12/2005.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας ότι ο κίνδυνος νόσησης για του εφήβους 15-17 ετών είναι μικρός αλλά υπαρκτός, ενώ υπενθύμισε ότι και σε αυτές τις ηλικίες υπάρχουν άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, κύριο χαρακτηριστικό είναι η διασπορά του κορωνοϊού στο περιβάλλον, όπου μπορεί να υπάρχουν ευάλωτοι ή ανεμβολίαστοι πολίτες. Την ίδια ώρα, η διαφαινόμενη επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα έχει στρέψει το ενδιαφέρον στις μικρότερες ηλικίες, απ’ όπου και αναμένεται να εξαρτηθούν τα επόμενα πανδημικά κύματα που αναμένεται να πλήξουν κυρίως τους ανεμβολίαστους.