Με ισχυρή κερδοφορία, επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης και αυξημένες προσδοκίες για μερίσματα εισέρχονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στην τελική ευθεία του 2026, δημιουργώντας νέα δεδομένα για την επενδυτική ελκυστικότητα του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν σε καθαρά κέρδη άνω των 3,6 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο, με το τρίτο τρίμηνο να συνεισφέρει περίπου 1,25 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι η δυναμική της κερδοφορίας όχι μόνο διατηρείται, αλλά ενισχύεται σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο.

Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται πλέον στις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων, με τη Eurobank να ανοίγει τον κύκλο στις 29 Οκτωβρίου, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς να ακολουθούν στις 30 Οκτωβρίου και την Εθνική Τράπεζα στις 5 Νοεμβρίου.

Για τους επενδυτές, το ζητούμενο δεν περιορίζεται στο ύψος των κερδών, αλλά επεκτείνεται στη διατηρησιμότητά τους, στην πορεία των νέων χρηματοδοτήσεων και κυρίως στις δυνατότητες αυξημένων επιστροφών κεφαλαίου προς τους μετόχους.

Μερίσματα: Ο νέος καταλύτης για τις τραπεζικές μετοχές

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά η προοπτική μεγαλύτερων διανομών κερδών, καθώς οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να αποκτήσουν από την 1η Ιανουαρίου 2027 μεγαλύτερη ευελιξία στη μερισματική τους πολιτική, χωρίς την ανάγκη προηγούμενης έγκρισης από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), υπό την προϋπόθεση τήρησης των εποπτικών απαιτήσεων.

Η αγορά τοποθετεί τον πήχη των διανομών στο 60% των καθαρών κερδών του 2026, ποσοστό που ενισχύει τις προσδοκίες για υψηλές μερισματικές αποδόσεις. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντικό επενδυτικό καταλύτη, καθώς αυξάνει την προβλεψιμότητα των αποδόσεων για τους μετόχους και ενισχύει τη δυνατότητα προσέλκυσης μακροπρόθεσμων θεσμικών κεφαλαίων.

Παράλληλα, η διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής επάρκειας επιτρέπει στις τράπεζες να συνδυάζουν τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης με αυξημένες ανταμοιβές προς τους επενδυτές.

Έσοδα κοντά στα 9 δισ. ευρώ

Στο μέτωπο των λειτουργικών επιδόσεων, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συνολικά έσοδα 3,07 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο, ανεβάζοντας τα έσοδα του εννεαμήνου κοντά στα 9 δισ. ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο, οι τέσσερις τράπεζες είχαν καταγράψει έσοδα 5,89 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4,24 δισ. ευρώ προήλθαν από τόκους.

Η ισχυρή παραγωγή εσόδων συνδέεται με τη συνεχιζόμενη αύξηση των δανείων, ενώ η άνοδος των επιτοκίων ενισχύει τις προσδοκίες για περαιτέρω στήριξη των καθαρών επιτοκιακών εσόδων.

Καθοριστική παραμένει η πιστωτική επέκταση, με τον ετήσιο ρυθμό χρηματοδότησης των επιχειρήσεων να επιταχύνεται στο 9,4% τον Αύγουστο, από 8,9% τον Ιούλιο. Ήδη από το πρώτο εξάμηνο, οι συστημικές τράπεζες είχαν πετύχει καθαρή πιστωτική επέκταση 8,8 δισ. ευρώ, καλύπτοντας περίπου το 70% των ετήσιων στόχων τους.

Στεγαστικά και προμήθειες ενισχύουν τις προοπτικές

Σημαντική είναι και η ανάκαμψη της λιανικής τραπεζικής. Οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 2,185 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο, σημειώνοντας αύξηση 25,5%.

Παράλληλα, τα έσοδα από προμήθειες εξελίσσονται σε δεύτερο ισχυρό πυλώνα κερδοφορίας. Μετά το ρεκόρ των 1,44 δισ. ευρώ στο εξάμηνο, η τουριστική δραστηριότητα, οι τραπεζοασφαλιστικές εργασίες και η διαχείριση περιουσίας αναμένεται να ενισχύουν περαιτέρω τις επιδόσεις.

Οι αναλυτές προβλέπουν μέση ετήσια αύξηση των δανείων τουλάχιστον 8% έως το 2028, έναντι 3%-4% για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες, και αύξηση της κερδοφορίας περίπου 10% ετησίως.

Για το Χρηματιστήριο, το κρίσιμο στοίχημα είναι κατά πόσο αυτή η υπεραπόδοση θα μεταφραστεί σε υψηλότερες αποτιμήσεις. Η πορεία των επιτοκίων, το κόστος πιστωτικού κινδύνου και οι τελικές αποφάσεις για τα μερίσματα θα καθορίσουν εάν οι τραπεζικές μετοχές διαθέτουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου.

Διαβάστε ακόμη: