Σε πρατήριο καυσίμων στο Σαν Ντιέγκο, όπου το ντίζελ πωλείται προς 9,99 δολάρια το γαλόνι, οι κάτοικοι της Καλιφόρνιας μπορούν να βρουν τουλάχιστον μία μικρή παρηγοριά: θεωρητικά, οι τιμές δεν μπορούν να γίνουν χειρότερες.

Εργαζόμενος στο πρατήριο της Shell, στη συνοικία Serra Mesa της πόλης, επιβεβαίωσε τηλεφωνικά την Παρασκευή ότι η τιμή ανερχόταν στα 9,99 δολάρια και ότι το καύσιμο παρέμενε διαθέσιμο. Αν και κάποια στιγμή η τιμή θα μπορούσε στην πράξη να ξεπεράσει τα 9,99 δολάρια, στις περισσότερες ηλεκτρονικές πινακίδες των πρατηρίων οι τιμές δεν μπορούν να εμφανίσουν πάνω από τρία ψηφία.

Το συγκεκριμένο πρατήριο αποτελεί εξαίρεση σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή του Σαν Ντιέγκο, ωστόσο αποτυπώνει τη σοβαρότητα της ιστορικής κρίσης στην αγορά ντίζελ, η οποία πλήττει τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, οδηγεί τις τιμές στις ΗΠΑ σε επίπεδα-ρεκόρ και επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη ασφυκτική αγορά της Καλιφόρνιας.

Σε επίπεδο πολιτείας, η μέση τιμή του ντίζελ ξεπέρασε την Παρασκευή τα 8 δολάρια το γαλόνι στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με την American Automobile Association (AAA), καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό. Σε εθνικό επίπεδο, η μέση τιμή του ντίζελ στις ΗΠΑ ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 6 δολάρια το γαλόνι αυτή την εβδομάδα, καθώς ο πόλεμος στο Ιράν και η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας προκαλούν αναταράξεις στις ενεργειακές ροές.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από το ντίζελ, ένα καύσιμο αρκετά ευέλικτο ώστε να χρησιμοποιείται σε φορτηγά μεταφορών, βαρέα μηχανήματα αλλά και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η αύξηση του κόστους καυσίμων περιορίζει τα έσοδα και αναγκάζει τους επιχειρηματίες να αυξήσουν τις τιμές τους, μεταφέροντας τον πληθωρισμό που προκαλεί η ενέργεια σε ολόκληρη την οικονομία. Οι καταναλωτές, από την πλευρά τους, έχοντας ήδη επιβαρυνθεί από χρόνια υψηλών τιμών, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι και με την εκτίναξη της βενζίνης λόγω του πολέμου στο Ιράν.

Η QShark Moving, με έδρα την Καλιφόρνια, είδε τον μηνιαίο λογαριασμό καυσίμων για τον στόλο φορτηγών της, που λειτουργεί αποκλειστικά με ντίζελ, να αυξάνεται από περίπου 8.200 δολάρια τον περασμένο Αύγουστο σε 16.000 δολάρια φέτος, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, Vlad Kandybovich.

Παρότι το κόστος σχεδόν διπλασιάστηκε, η εταιρεία αύξησε τις χρεώσεις καυσίμων προς τους πελάτες μόλις κατά περίπου 17%, από 60 σε περίπου 70 δολάρια. Σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά όπως αυτή των μετακομίσεων, η εταιρεία δεν έχει τη δυνατότητα να αυξήσει περαιτέρω τις χρεώσεις, δήλωσε ο Kandybovich.

«Οι πελάτες μας ήδη δυσκολεύονται να πληρώσουν, επειδή η Καλιφόρνια είναι πολύ ακριβή και παράλληλα πληρώνουν και τις υψηλές τιμές της βενζίνης», ανέφερε.

Η Καλιφόρνια έχει σταθερά το υψηλότερο κόστος καυσίμων στις ΗΠΑ, λόγω της περιορισμένης δυνατότητας μεταφοράς καυσίμων μέσω αγωγών προς την πολιτεία, της απώλειας διυλιστικής δυναμικότητας και των υψηλότερων πολιτειακών φόρων στα καύσιμα σε ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα, χρησιμοποιεί περισσότερο ανανεώσιμο ντίζελ – καύσιμο που παράγεται από πετρέλαιο και λίπη – από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία, γεγονός που καθιστά την αγορά πιο ιδιόμορφη και αυξάνει το κόστος για τα διυλιστήρια.

Ωστόσο, η σημερινή κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική και δεν είναι σαφές πότε θα υποχωρήσει η πίεση. Τα αποθέματα ντίζελ στη Δυτική Ακτή βρίσκονται στο χαμηλότερο εποχικό επίπεδο από το 1998, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς διαπραγματεύονται κοντά στα 5 δολάρια το γαλόνι.

Το αυξημένο κόστος έχει ήδη πλήξει επιχειρηματίες όπως ο Jose Bedoya, ιδιοκτήτης της εταιρείας δενδροκομίας Leaf It To Us στο Σαν Ντιέγκο. Τόσο το φορτηγό του όσο και το μηχάνημα τεμαχισμού ξύλων λειτουργούν με ντίζελ. Το ημερήσιο κόστος για να γεμίσει και τα δύο έχει αυξηθεί περίπου στα 150 δολάρια, ανέφερε. Και αυτό έρχεται να προστεθεί στο κόστος της βενζίνης που απαιτείται για τον υπόλοιπο εξοπλισμό του, μεταξύ άλλων περίπου 10 αλυσοπρίονα.

«Σίγουρα δεν βγάζω πλέον τα χρήματα που έβγαζα παλαιότερα», είπε.

Ως αποτέλεσμα, η Leaf It To Us έχει αρχίσει να αυξάνει τις τιμές της, ιδιαίτερα στις προσφορές προς νέους πελάτες. Ωστόσο, ο Bedoya ανέφερε ότι ακόμη και ορισμένοι παλιοί πελάτες έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν την εταιρεία για τη συντήρηση των δέντρων τους, καθώς το ετήσιο κόστος έχει αυξηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις κατά 300 δολάρια.

«Δεν μπορούν να το δικαιολογήσουν και δεν τους κατηγορώ», ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη: