Μπορεί το χρηματιστήριο να έχει αποφέρει μέχρι τώρα πολύ υψηλές αποδόσεις και ταυτόχρονα να έχει αυξήσει έως πολλαπλασιάσει τη χρηματιστηριακή αξία πολλών εισηγμένων επιχειρήσεων, αλλά αυτό το άλμα αξιών, δεν μεταφράζεται βεβαίως και σε ενίσχυση του ταμείου τους, ακόμα και αν οι αγορές ιδίων μετοχών τους μεταφραστούν σε κεφάλαιο που θα ενισχύσει τη ρευστότητά τους.

Το σημαντικότερο, όμως, όφελος της αύξησης των κεφαλαιοποίησεων θα προέλθει μόνο από την έκδοση εταιρικών ομολόγων, καθώς η αναβαθμισμένη θέση της κάθε εταιρείας, της δίνει άλλο πρεστίζ και εγκυρότητα στο χώρο των επενδυτών, ξένων κυρίως αλλά και ορισμένων εγχώριων κεφαλαίων.

Γενικώς, η ελληνική αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων παραμένει ανθεκτική, επωφελούμενη από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ξεπερνώντας τους φόβους και τις αβεβαιότητες που προκαλούν οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, αλλά και την εν γένει αναταραχή που επικρατεί κατά περιόδους στις διεθνείς αγορές.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο δείκτης κρατικών ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε σημαντική ανοδική κίνηση, ενισχυμένος κατά 4,7% στις 600 μονάδες κατά το δεύτερο τρίμηνο (Απρίλιος-Ιούνιος) του 2023.

Στην αγορά εταιρικών ομολόγων τώρα, ανοδικά κινήθηκε ο σχετικός δείκτης, σημειώνοντας τριμηνιαία άνοδο της τάξης του 1,9% φτάνοντας στα τέλη Ιουνίου στις 140,3 μονάδες. Αυτό που έχει, όμως, τη μεγαλύτερη σημασία είναι το γεγονός ότι η αγορά εξέλαβε εξόχως θετικά την κυβερνητική πρόθεση για επικείμενη κατάργηση του φόρου 15% στα εισοδήματα από εταιρικά ομόλογα.

Αν μάλιστα αυτή η θέση αποτελέσει και επίσημη απόφαση και συνάμα συνδυαστεί με την επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τότε οι μελλοντικές κυρίως εταιρικές εκδόσεις εκτιμάται ότι θα έχουν ισχυρή ζήτηση.

Την αρχή, από την πλευρά της προσφοράς, έκανε η Μυτιληναίος με 7ετές ομόλογο και κουπόνι 4%, συγκεντρώνοντας 500 εκατ., με τη ζήτηση να υπερβαίνει το διπλάσιο ποσό.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, άλλες τρεις τουλάχιστον εισηγμένες ετοιμάζονται να προσφύγουν στις αγορές με εταιρικά ομόλογα, θεωρώντας ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή αυτό το διάστημα, καθώς “παίζεται” διεθνώς το χαρτί της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, συνεπικουρούμενο βεβαίως από την ισχυρή κερδοφορία που καταγράφουν και εφέτος οι μεγάλες εισηγμένες εταιρείες.

Οι προσδοκίες για αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του κρατικού χρέους καταγράφηκε ήδη και στην αγορά εταιρικών ομολόγων, με την S&P να προχωρά σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕ σε BBB+. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι ο χορός των εταιρικών ομολόγων, μόλις άρχισε…

Διαβάστε περισσότερα