Η ζήτηση για τη διοργάνωση μεγάλων συνεδρίων στην Αθήνα είναι αυξανόμενη ωστόσο δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί λόγω της απουσίας των απαραίτητων υποδομών.
Η διαπίστωση έρχεται από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO & DES) οι επιτελείς του οποίου, με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, χαρακτήρισαν πλέον μονόδρομο τη δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου μεγάλης χωρητικότητας στην Αθήνα, ένα αίτημα… δεκαετιών που πλέον είναι πιο επίκαιρο από ποτέ με δεδομένη και την άνοδο της ελληνικής πρωτεύουσας στον ευρωπαϊκό τουριστικό χάρτη. Σημειωτέον ότι με βάση τους υπολογισμούς του HAPCO & DES λόγω της έλλειψης των υποδομών αλλά και διαθεσιμότητας, η χώρα μας χάνει έσοδα από συνέδρια και εκδηλώσεις που αγγίζουν ετησίως τουλάχιστον το 1 δισ. ευρώ αφού η Ελλάδα ετησίως χάνει περισσότερα από 20 διεθνή επιστημονικά συνέδρια και περισσότερα από 100 εταιρικές εκδηλώσεις, με απώλειες, ουσιαστικά περισσότερων από 100.000 συνεδριακών επισκεπτών το χρόνο και πλέον των 50.000 επισκεπτών εταιρικών εκδηλώσεων.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του HAPCO & DES, κυρία Σίσσυ Λυγνού που σύντομα αναλαμβάνει την προεδρία της Διεθνούς Ένωσης Επαγγελματιών Διοργανωτών Συνεδρίων (IAPCO), με δεδομένη τη δυναμική του, «ο επαγγελματικός και συνεδριακός τουρισμός μπορεί να αφήσει το ουσιαστικό και μακροχρόνιο αποτύπωμα στον ελληνικό τουρισμό και να τοποθετήσει την Ελλάδα στην κορυφή, εάν το επιτρέψουμε να συμβεί και εργαστούμε συλλογικά για αυτό. Ο επαγγελματικός και συνεδριακός τουρισμός μπορεί να εδραιώσει τον ποιοτικό και βιώσιμο τουρισμό, που τόσο συχνά αναφέρεται. Η Ελλάδα μπορεί να είναι στην κορυφή των συνεδριακών προορισμών και να ξεπεράσει τον ανταγωνισμό, να μεταμορφώσει θετικά την τουριστική εικόνα της χώρας, και πάλι αν το θέλουμε».
Από πλευράς του Συνδέσμου, τονίστηκε η ανάγκη προβολής από την Πολιτεία του συνεδριακού τουρισμού, καθώς και της ένταξής του στο στρατηγικό πλάνο του υπουργείου Τουρισμού, ενώ αναφέρθηκαν και οι ιδιαίτερα υψηλές τιμολογήσεις στους χώρους διεξαγωγής συνεδρίων αλλά και της φιλοξενίας, γεγονός που απομειώνει την ανταγωνιστικότητα της χώρας στην κατεύθυνση προσέλκυσης περισσότερων συνεδρίων.
Από την ΕΤΑΔ στην Περιφέρεια
Πάντως, το αίτημα για συνεδριακές υποδομές συμπίπτει με τις εξελίξεις στο Φαληρικό Ορμο και το πλάνο της Περιφέρειας για την ανάπλαση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, ανοίγοντας τώρα (ξανά) ένα παράθυρο… προσδοκιών στον κλάδο για την προσέλκυση μεγάλων συνεδρίων στη χώρα: Την περασμένη Πέμπτη 23/1 στη διάρκεια της μονοθεματικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με αντικείμενο την εκτενή παρουσίαση του σχεδίου για τη δημιουργία του νέου Μητροπολιτικού Πάρκου στον Φαληρικό Όρμο, με τίτλο «Αέναον – Το Ανοικτό Πάρκο της Μεσογείου» ο Περιφερειάρχης κ. Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στο σχεδιασμό να παραχωρηθούν στην Περιφέρεια Αττικής από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) τόσο το παρακείμενο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, το οποίο, ως γνωστόν, έχει προταθεί επανειλημμένα για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου, όσο και η Πλατεία Νερού.
Οσον αφορά αυτό καθ’ αυτό το έργο για το πάρκο, συνολικής έκτασης 541 στρεμμάτων και προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ, αποτελεί τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Περιφέρειας Αττικής και όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς «θα κινηθούμε στο πλαίσιο ενός ανοικτού ευρωπαϊκού διαγωνισμού με το σύστημα μελέτη – κατασκευή, εντός των απαιτούμενων χρονοδιαγραμμάτων, προκειμένου να παραδοθεί το πάρκο στους πολίτες, εντός του 2028». Το χρονοδιάγραμμα του έργου περιλαμβάνει τη δημοπράτηση εντός του α’ τριμήνου του 2025, την υπογραφή σύμβασης το δ’ τρίμηνο 2025, την έναρξη κατασκευής το α’ τρίμηνο του 2026 και την ολοκλήρωση κατασκευής και έναρξη λειτουργίας το δ’ τρίμηνο του 2028.
Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, επιδιώκεται η επανασύνδεση της πόλης με τη θάλασσα που υλοποιείται συμβολικά και λειτουργικά ως εξής:
– Με γραμμικά, θαλάσσια κανάλια που δημιουργούν ισχυρούς πόλους αναψυχής επαναφέροντας την κολύμβηση (Χώρος κολύμβησης δίπλα στον Ιλισσό – επαναφορά της κολύμβησης στον Φαληρικό Όρμο)
– Με υπόσκαφα κτίρια που υποστηρίζουν λειτουργίες αναψυχής, ευεξίας και εστίασης
– Με το γήπεδο beach volley που μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό αμφιθέατρο εκδηλώσεων
– Ταυτόχρονα, ένας «ζωντανός» πράσινος περίπατος στο δώμα των γραμμικών κτιρίων, θα συνδέει το Πάρκο με την Εσπλανάδα και το κλειστό του Tae Kwon Do
– Στη Ζώνη των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, δημιουργείται πυρήνας κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων και Ακαδημία Αθλοπαιδιών.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το συνολικό κόστος για την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου είναι 480 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 110 εκατ. ευρώ αποτελούν τη δαπάνη της Α΄ Φάσης του έργου που αφορά στα έργα υποδομής (νέα παραλιακή λεωφόρος και αντιπλημμυρική θωράκιση) τα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί και τα 370 εκ. ευρώ θα δαπανηθούν για την κατασκευή του πάρκου και των συνοδών υποστηρικτικών έργων.