Απώλειες ρεκόρ για το Vision Fund της ανακοίνωσε η SoftBank, καθώς το πρόσφατο ράλι των μετοχών τεχνολογίας δεν βοήθησε σε άλλη μια δύσκολη χρονιά για την κορυφαία επενδυτική της μονάδα.

Το τμήμα Vision Fund του ιαπωνικού γίγαντα σημείωσε ζημία 4,3 τρισεκατομμυρίων γιεν Ιαπωνίας (32 δισεκατομμύρια δολάρια) για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου έναντι ζημίας 2,55 τρισεκατομμυρίων γιεν την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η SoftBank σημείωσε συνολική ζημία από τις επενδύσεις στα Vision Funds της 5,28 τρισεκατομμυρίων γιεν Ιαπωνίας έναντι 3,43 τρισεκατομμυρίων γιεν ένα χρόνο πριν.

Παρά το φετινό ράλι των τεχνολογικών μετοχών, αυτές εξακολουθούν να είναι σε γενικές γραμμές χαμηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι για το οικονομικό έτος που κλείνει η SoftBank, ο βαρύς τεχνολογικά δείκτης Nasdaq 100 υποχώρησε περίπου 11%.

Συνολικά, η SoftBank σημείωσε καθαρή ζημία 970,14 δισεκατομμυρίων γιεν για το οικονομικό έτος, μικρότερη από την απώλεια 1,7 τρισεκατομμυρίων την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Παρά τα κέρδη από την έξοδο από επενδύσεις σε εταιρείες υψηλού προφίλ, όπως η Uber, η SoftBank είπε ότι κατέγραψε ζημιές σε τομείς συμπεριλαμβανομένων των τιμών των μετοχών της κινεζικής εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης SenseTime και της ινδονησιακής εταιρείας ιππασίας και ηλεκτρονικού εμπορίου GoTo.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η SoftBank εγκατέλειψε ορισμένες από τις πιο υψηλού προφίλ επενδύσεις της προκειμένου να συγκεντρώσει μετρητά. Μείωσε τις συνολικές ζημίες της μέσω πωλήσεων μετοχών της T-Mobile και της Alibaba. Επιπλέον συνεχίζει να ρευστοποιεί ορισμένες από τις θέσεις της σε μετοχές στην Alibaba μέσω ενός συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης που της δίνει το δικαίωμα πώλησης.

Οι εταιρείες στις οποίες έχει επενδύσει η SoftBank είναι καλά κεφαλαιοποιημένες, σύμφωνα με τον Οικονομικό Διευθυντή του ιαπωνικού κολοσσού Yoshimitsu Goto. Είπε ότι η SoftBank έχει πολλές εταιρείες έτοιμες να εισαχθούν στο χρηματιστήριο, οι οποίες αποτιμώνται συνολικά σε 37 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν κατονόμασε ωστόσο αυτές τις εταιρείες.

Διαβάστε περισσότερα