Ένα γκρουπ φοιτητών από το TU Eindhoven στην Ολλανδία δημιούργησε ένα πραγματικά επαναστατικό ηλεκτρικό όχημα που αφαιρεί το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα όσο βρίσκεται εν κινήσει.

Το πρωτότυπο μοντέλο για κινητικότητα μηδενικών εκπομπών ονομάζεται Zem, είναι διθέσιο, μοιάζει με BMW και διαθέτει δύο ειδικά ενσωματωμένα φίλτρα που εγκλωβίζουν έως και δύο κιλά CO2 σε περίπου 32.000 χιλιόμετρα διαδρομής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας. Στη συνέχεια, το CO2 αποθηκεύεται στο αυτοκίνητο. Τα μέλη της ομάδας φαντάζονται ένα μέλλον όπου τα φίλτρα μπορούν να αδειάσουν στους σταθμούς φόρτισης.

«Ο τελικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον», δήλωσε ο Jens Lahaije, οικονομικός διευθυντής για την TU/ecomotive, της φοιτητική ομάδα του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Eindhoven που δημιούργησε το αυτοκίνητο.

Το Zem τροφοδοτείται από ένα πακέτο μπαταριών ιόντων λιθίου Cleantron και τα περισσότερα από τα μέρη του είναι εκτυπωμένα σε 3D από ανακυκλωμένο πλαστικό, επισήμανε ο Lahaije.

Πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι να ελαχιστοποιηθεί το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται κατά τη διάρκεια της πλήρους διάρκειας ζωής του αυτοκινήτου, από την κατασκευή έως την ανακύκλωση.

Τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία δεν εκπέμπουν ουσιαστικά CO2 κατά τη λειτουργία σε σύγκριση με τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ωστόσο, η παραγωγή κυψελών μπαταρίας μπορεί να δημιουργήσει τόσο μεγάλη ρύπανση με αποτέλεσμα τα ηλεκτρικά οχήματα να μπορεί να χρειαστούν να διανύσουν δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα για να επιτύχουν «ισότητα άνθρακα» με συγκρίσιμα μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Οι μαθητές επιδεικνύουν το όχημά τους σε πανεπιστήμια και εταιρείες των ΗΠΑ από την Ανατολική Ακτή μέχρι τη Σίλικον Βάλεϊ.

Διαβάστε ακόμη: