Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στάθηκε στο ενδεχόμενο αποφυγής του πολέμου ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις, αν η Ουκρανία είχε δράσει ώστε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μιλώντας στη σχολή πολιτικών επιστημών του Παρισιού.
«Αν είχε συμβεί αυτό, τότε δε θα υπήρχε πόλεμος», τόνισε ο κ. Ζελένσκι στους φοιτητές μέσω βιντεοκλήσης.
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του στην προοπτική της Ουκρανίας να προστεθεί στον κατάλογο των κρατών – μελών της αμυντικής συμμαχίας, δικαιολογώντας βάσει αυτού μάλιστα, την εισβολή του ρωσικού στρατού την 24η Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, ο Ουκρανός ηγέτης υπογράμμισε την επιθυμία ανάκτησης όλων των εδαφών από τους υπερασπιστές πριν από το τέλος του πολέμου, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να είναι πρόθυμος για διάλογο με τη Μόσχα.
«Μόλις ανακτήσουμε ό,τι μάς ανήκει, θα λήξουμε τον πόλεμο», κατέληξε ο κ. Ζελένσκι.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν – Σι Τζινπίνγκ, δέσμευση εκ νέου να σεβαστούν την κυριαρχία της Ουκρανίας
Αμφότεροι απηύθυναν έκκληση για κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ύστερα από τη χθεσινή (10/05) τηλεφωνική τους συνομιλία.
Υπό το πρίσμα των επιβεβλημένων αυστηρών περιορισμών λόγω του κορωνοϊού όσον αφορά τις μετακινήσεις στην Κίνα, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Πεκίνο να λάβει υπόψη τις ανησυχίες της γαλλικής κοινότητας, ιδίως με τη διατήρηση των αεροπορικών συνδέσεων με την ευρωπαϊκή χώρα, επιτρέποντας τα ταξίδια σε αεροδρόμια και διασφαλίζοντας ότι τα παιδιά δε θα χωρίζονται από τους γονείς τους.
Ο κ. Σι προειδοποίησε για αντιπαραθέσεις, οι οποίες θα προκύψουν από την κρίση στην Ουκρανία.
«Η σύγκρουση μεταξύ συνασπισμών ίσως μετατραπεί σε μεγαλύτερη και παρατεταμένη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη από ό,τι η κρίση στην κορύφωσή της», επεσήμανε στον Γάλλο ομόλογό του, σύμφωνα με τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης.
Η Κίνα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τα ευρωπαϊκά κράτη να ασκούν αυτόνομη διπλωματία, αντί να συμμαχούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σε μία υποτυπώδη «νοοτροπία ψυχρού πολέμου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Σι Τζινπίνγκ υποστήριξε κατά την διάρκεια της συζήτησης με τον κ Μακρόν πως «η Κίνα θεωρεί ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει τον πλήρη έλεγχο της ευρωπαϊκής ασφάλειας», όπως μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση, ενώ εξέφρασε και την ελπίδα πως «η Γαλλία πρόκειται να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στην προώθηση των δεσμών», μίας που θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.