Η Μαρία Ζαχάροβα συνδέει την απέλαση των διπλωματών με την επίσκεψη της Υφυπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Βικτόρια Νούλαντ, στην Ελλάδα την ίδια περίοδο.

Στις 06 Απριλίου, το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι 12 μέλη διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ρωσίας στην Ελλάδα απελαύνονται και χαρακτηρίζονται ως «ανεπιθύμητα πρόσωπα».

Στην ίδια ανάρτηση, συνδέει την 6η Απριλίου με την επίθεση των Ναζί το 1941 και διερωτάται αν η επιλογή είναι συμπτωματική ή πρόκειται για έναν «διαβολικά ακριβή υπολογισμό».

Η εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στάθηκε και στις σχέσεις των δύο χωρών, επισημαίνοντας πως «το ελληνικό κράτος, που δημιουργήθηκε χάρη στη βοήθεια της Ρωσίας με πρώτο ηγέτη τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, έμεινε ουσιαστικά χωρίς διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα μας».

«Μάλιστα αυτό συνέβη, παρά το γεγονός ότι μοιραζόμαστε την πίστη με τους Έλληνες, κληρονομούμε την ίδια παράδοση και γενικώς δεν αρνηθήκαμε ποτέ να βοηθήσουμε τους Έλληνες φίλους μας», τονίζει, υπενθυμίζοντας την στήριξη στην κατάσβεση των πυρκαγιών, πέρυσι.

Μάλιστα, η Ζαχάροβα σημείωσε ότι ενέργειες όπως η απέλαση των Ρώσων διπλωματών για λόγους ευρωατλαντικής αλληλεγγύης, διαγράφουν το κοινό παρελθόν των δύο λαών.

Η δημοσίευση του Υπουργείου Εξωτερικού της Ρωσίας, με την άποψη της Μαρίας Ζαχάροβα: