Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με επικεφαλής τη Σοφία Ζαχαράκη, εφαρμόζει ένα στρατηγικό σχέδιο για την αποϊδρυματοποίηση παιδιών και ατόμων με αναπηρία, όπως ανέφερε η υπουργός σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η προσέγγιση αυτή περιλαμβάνει τη μείωση της εξάρτησης από ιδρύματα και την προώθηση της ένταξης σε οικογενειακά περιβάλλοντα ή δομές υποστηριζόμενης διαβίωσης.

Ανάδοχες Οικογένειες και Υιοθεσίες: Κίνητρα και Στόχοι

Στην Ελλάδα, 1.206 παιδιά ζουν σήμερα σε ιδρύματα, με τις ηλικιακές ομάδες να κυμαίνονται από βρέφη έως εφήβους 18 ετών. Στόχος του Υπουργείου είναι η σύνδεση αυτών των παιδιών με θετές ή ανάδοχες οικογένειες, παρέχοντας οικονομική στήριξη. Από τον Οκτώβριο του 2024, το επίδομα αναδοχής αυξήθηκε από 325 σε 525 ευρώ για παιδιά τυπικής ανάπτυξης, ενώ για παιδιά με αναπηρία διπλασιάστηκε από 375 σε 750 ευρώ.

Σοφία Ζαχαράκη: Επαγγελματική Αναδοχή για Παιδιά με Αναπηρία

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εφαρμόζεται ο θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής, ο οποίος απευθύνεται σε παιδιά με υψηλά ποσοστά αναπηρίας. Μέσω εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και υποστήριξης, οι επαγγελματίες ανάδοχοι γονείς λαμβάνουν αποζημίωση 1.850 ευρώ μηνιαίως. Έως τα τέλη του 2025, το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Πρόγραμμα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης για Εφήβους

Για τα παιδιά που παραμένουν στα ιδρύματα μετά την ηλικία των 14 ετών, το πρόγραμμα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης προσφέρει διαμερίσματα όπου μπορούν να ζήσουν έως τα 26 τους χρόνια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παροχές όπως φροντίδα, επαγγελματική καθοδήγηση και μηνιαίο βοήθημα 375 ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2025, 200 παιδιά και νέοι αναμένεται να επωφεληθούν, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 12,6 εκατ. ευρώ.

Σοφία Ζαχαράκη: Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για Άτομα με Αναπηρία

Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) προσφέρουν ένα ασφαλές περιβάλλον για άτομα με αναπηρία ηλικίας άνω των 18 ετών που δεν μπορούν να ζήσουν αυτόνομα. Σήμερα, λειτουργούν 117 Στέγες με 522 κατοίκους, ενώ το Υπουργείο σχεδιάζει την αύξηση της χρηματοδότησης και τη βελτίωση των υπηρεσιών, ενισχύοντας τη διαβίωση με αξιοπρέπεια και κοινωνική ένταξη.

Νέα Εργαλεία για την Προστασία των Παιδιών

Η Σοφία Ζαχαράκη παρουσίασε επίσης το θεσμό της επαγγελματικής αναδοχής για εγκαταλελειμμένα βρέφη, ώστε κανένα βρέφος να μη μένει σε νοσοκομείο ή ίδρυμα. Ειδικά εκπαιδευμένοι ανάδοχοι γονείς θα προσφέρουν προσωρινή φροντίδα έως ότου βρεθεί μια μόνιμη οικογένεια.

Αντιμετώπιση Κακοποίησης και Ενίσχυση του Συστήματος

Αναφερόμενη σε υποθέσεις κακοποίησης παιδιών, η υπουργός τόνισε τη σημασία των διαδικασιών προστασίας και συνεργασίας με την εισαγγελία ανηλίκων. «Η ασφάλεια και η φροντίδα των παιδιών είναι η απόλυτη προτεραιότητα», υπογράμμισε, αναδεικνύοντας τη σημασία των πρωτοκόλλων προστασίας.

Σοφία Ζαχαράκη: Στόχοι και Προοπτικές για το Μέλλον

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας επικεντρώνεται στη βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών, την ενδυνάμωση των κοινωνικών λειτουργών και τη διαμόρφωση μιας συνεκτικής πολιτικής παιδικής προστασίας. Όπως τόνισε η Σοφία Ζαχαράκη, «το έργο μας είναι ένας συνεχής αγώνας, με προτεραιότητα τη φροντίδα των πιο ευάλωτων ομάδων». Με τα τρέχοντα προγράμματα και τη στρατηγική για το μέλλον, επιδιώκεται η σταδιακή εξάλειψη των ιδρυμάτων και η προώθηση μιας κοινωνίας με ίσες ευκαιρίες για όλους.

Διαβάστε ακόμη