Η εύρυθμη λειτουργία και η πληρέστερη στελέχωση των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας σε ολόκληρη τη χώρα, είναι απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, τόνισε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

Η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε στην έγκαιρη νομοθετική παρέμβαση και ψήφιση σχετική διάταξης, που προβλέπει την παράταση συμβάσεων προσωπικού, σε κρίσιμες κοινωνικές δομές που εποπτεύονται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Ειδικότερα για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας σημείωσε ότι οι συμβάσεις των 65 εργαζομένων COVID έχουν παραταθεί έως τις 30 Ιουνίου του 2024 με την παρ. 1 του άρθρου 71 του ν.5079/2023, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι γίνονται ήδη ενέργειες, ώστε να υπάρξει περαιτέρω επέκταση τους έως το τέλος του έτους.

«Είναι εργαζόμενοι και εργαζόμενες που έβαλαν πλάτη στην περίοδο της πανδημίας. Αλλά ξέρετε ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μονιμοποιήσεις. Μόνιμες προσλήψεις γίνονται μόνο μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ» υπογράμμισε η Υπουργός. Εκτός όμως από την χρονική επέκταση των συγκεκριμένων 65 συμβάσεων γνωστοποίησε ότι έχουν προκηρυχθεί και εντός του Απριλίου θα προσληφθούν 29 άτομα με σύμβαση ενός έτους ενώ έχει κατοχυρωθεί η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Η κ. Ζαχαράκη έκανε επίσης γνωστό ότι ο προϋπολογισμός του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας έχει διπλασιαστεί από τα 2.381.000 το 2023, στα 4.395.000€. «Είμαι περήφανη που έφερα και εγκρίθηκε αυτός ο τακτικός προϋπολογισμός, επισημαίνω τακτικός, ώστε από την αρχή της χρονιάς η διοίκηση να μπορεί να κάνει καλύτερα τον προγραμματισμό της, και να παρέχει την ποιότητα της περίθαλψης και τη φροντίδα την οποία οφείλουμε σε αυτούς τους ανθρώπους που μας έχει εμπιστευθεί η οικογένειά τους…» σημείωσε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και παρέθεσε αναλυτικά τα στοιχεία της αύξησης του προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα για το 2024, η επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου ανέρχεται σε 4.075.000€ επιπλέον, η επιχορήγηση από το Κρατικό Λαχείο πρόκειται να ανέλθει στα 80.000€ και η επιχορήγηση για δαπάνες κατασκήνωσης στα 240.000€. Ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει στα 4.395.000€. Το 2023 ο προϋπολογισμός συν της έκτακτης επιχορήγησης 1.500.000 ανήλθε στα 2.381.000€.

Ο προϋπολογισμός για δαπάνες λειτουργίας για 3 έτη από το 2018-2020 ήταν μόλις 800.000€! Σχετικά με τις προσλήψεις του μόνιμου προσωπικού η Υπουργός σημείωσε: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε να πάνε αυτοί οι άνθρωποι όσο πιο άμεσα γίνεται στις θέσεις τους. Πρέπει να σεβόμαστε όμως και τις διαδικασίες. Σημασία έχει ότι οι νέες αυτές θέσεις για ανθρώπους που θα έχουν μόνιμη εργασία στο συγκεκριμένο Κέντρο έχουν κατοχυρωθεί.

Διαβάστε ακόμη: