Παράταση και άρση μέτρων ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς – Η κατάσταση παραμένει επιβαρυμένη σε Κοζάνη και Δυτική Αττική
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την παράταση των μέτρων στους δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας μέχρι 06.01.2020 στις 06.00 το πρωί.
Στον δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας αποφασίστηκε η άρση των πρόσφατων μέτρων καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν υποχωρήσει από τα 30 στα 14 σήμερα.
Για την Κοζάνη, αποφασίστηκε να παραταθούν τα μέτρα στους Κοζάνη, Εορδαίας και Βοΐου έως τις 6 Ιανουαρίου στις 06:00 το πρωί.
Άρση των μέτρων αποφασίστηκε επίσης για τους δήμους Σερβίων και Βελβεντού.
Παράλληλα, ο ίδιος έκανε γνωστό ότι η κατάσταση στην Τοπική Κοινότητα Θεσπιέων φαίνεται βελτιωμένη και αύριο θα ληφθεί απόφαση για την πορεία των μέτρων.
Μειώνεται o δείκτης μεταδοτικότητας σε Αττική-Θεσσαλονίκη
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΑΝΑΣ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
Σήμερα είναι η τελευταία ενημέρωση για τον κορωνοϊό για το 2020, δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κάνοντας μια μικρή αναδρομή στην πανδημία.
«Στη χώρα μας το πρώτο κρούσματα σημειώθηκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου» είπε και πρόσθεσε πως τα περισσότερα κρούσματα αφορούν στην ηλικιακή ομάδα 40 ως 65 ετών. «Οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 αφορούν στο 85% των θανάτων από τον κορωνοϊό» σημείωσε η κα. Παπαευαγγέλου.
Στα τέλη του Οκτωβρίου ήρθε το δεύτερο κύμα και ο κορωνοϊός μας έδειξε για τα καλά τα δόντια του, ανέφερε η λοιμωξιολόγος.
Όπως είπε, το δεύτερο κύμα μας έδειξε πόσο εύκολα γεμίζουν τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ, όταν αντίθετα η μείωση έρχεται με εξαιρετικά επώδυνους βραδείς ρυθμούς.
Μάθαμε πολλά, όχι μόνο εμείς οι γιατροί, μέσα από αυτή την κατάσταση είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου που έκανε λόγο για μια εμπειρία που μας έκανε να σταματήσουμε και να σκεφτούμε τι έχει μεγαλύτερη σημασία. «Τα παιδιά έχασαν το σχολείο τους και κλείστηκαν στο σπίτι. Οι φοιτητές μας δεν έζησαν τη φοιτητική ζωή όπως την είχαν ονειρευτεί. Πολλοί εργαζόμενοι έζησαν την αγωνία της οικονομικής επιβίωσης και άτομα μεγάλης ηλικίας έζησαν στην απομόνωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Να μην εφησυχάσουμε
Η λοιμωξιολόγος ανέφερε πως δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. «Επαναλαμβάνουμε συνεχώς πως ο εμβολιασμός μας δίνει χαρά και ελπίδα αλλά δεν θα υπάρξει εφησυχασμός. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι έχουμε περίπου 8.500 ενεργά κρούσματα» σε όλη τη χώρα, συνέχισε η καθηγήτρια. Επιπλέον, η Βάνα Παπαευγγέλου τόνισε πως ο μέσος αριθμός κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών, είναι αυξημένος σε Δ. Αττική, Έβρο, Κοζάνη, Πιερία.
2.500 συνάνθρωποι πέρασαν τα Χριστούγεννα απομονωμένοι σε κλινικές Covid και περίπου 500 ασθενείς έδωσαν μάχη να κρατηθούν στη ζωή στις ΜΕΘ. Στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε η λοιμωξιολόγος, η πληρότητα στις ΜΕΘ παραμένει στο 91%.
1 στα 4 νέα κρούσματα άνω των 65 ετών
Αναφερόμενη στα νέα κρούσματα κορωνοϊού, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως η διάμεση ηλικία τους είναι τα 48 έτη, ενώ 1 στους 4 είναι άνω των 65 ετών. Αυτό καταδεικνύει πως το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται. Επίσης, ευαίσθητες είναι οι ισορροπίες στη Βόρεια Ελλάδα.
«Αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις της επιτροπής θα γεμίσουν και πάλι ξαφνικά και άδικα τα νοσοκομεία. Ας μην αφήσουμε την ανάγκη μας για λίγες ώρες διασκέδασης να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τη δική μας και των συνανθρώπων μας» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Το μέγεθος της παρέας αλλά και η διάρκεια της συνάντησης είναι κριτικής σημασίας. Το μήνυμα είναι το ίδιο, δεν αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας μέχρι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού» πρόσθεσε.
Τέλος η λοιμωξιολόγος είπε: «Να ευχηθώ σε όλους για το νέο έτος υγεία, μια ευχή τετριμμένη που όμως φέτος την εννοούμε πιο πολύ από ποτέ».
Μαγιορκίνης: «Το σύστημα Υγεία αποσυμφορείται πολύ πιο αργά από ότι πιέζεται»
Κατά την δική του ενημέρωση, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε για τα ελληνικά δεδομένα: «Βλέπουμε μείωση των ενεργών κρουσμάτων. Η πίεση στο ΕΣΥ δείχνει υποχώρηση. Ενώ, υπάρχει μείωση 22% στις ΜΕΘ σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη.
Στην Αττική υπάρχει μείωση 10% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και 30% στην Θεσσαλονίκη, ενώ το RT στην Αττική είναι στο 0,8 και στην Θεσσαλονίκη στο 0,6. Η κατάσταση παραμένει επιβαρυμένη σε Κοζάνη και Δυτική Αττική. Το Σύστημα Υγείας αποσυμφορείται πολύ πιο αργά από ότι πιέστηκε. Οσα κερδίζουμε με κόπο πρέπει να το διατηρήσουμε. Υπάρχει κόπωση, είναι κατανοητό, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να χαλαρώσουμε».
Γκίκας Μαργιοκίνης: «Το σύστημα Υγεία αποσυμφορείται πολύ πιο αργά από ότι πιέζεται»
Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε για τα ελληνικά δεδομένα: «Βλέπουμε μείωση των ενεργών κρουσμάτων. Η πίεση στο ΕΣΥ δείχνει υποχώρηση. Ενώ, υπάρχει μείωση 22% στις ΜΕΘ σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη.
Στην Αττική υπάρχει μείωση 10% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και 30% στην Θεσσαλονίκη, ενώ το RT στην Αττική είναι στο 0,8 και στην Θεσσαλονίκη στο 0,6. Η κατάσταση παραμένει επιβαρυμένη σε Κοζάνη και Δυτική Αττική. Το Σύστημα Υγείας αποσυμφορείται πολύ πιο αργά από ότι πιέστηκε. Οσα κερδίζουμε με κόπο πρέπει να το διατηρήσουμε. Υπάρχει κόπωση, είναι κατανοητό, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να χαλαρώσουμε».