Πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανάφεραν σήμερα ότι «ουδέν ζήτημα μεταφοράς ελληνικών F-16 στην Ουκρανία υπάρχει. Όλα τα άλλα αποτελούν ακατάσχετη σεναριολογία». Η απάντηση αυτή δόθηκε μετά από σειρά αντιδράσεων που προκάλεσε δημοσίευμα του Νewsweek με τίτλο «Η Ουκρανία βλέπει απροσδόκητη ενίσχυση με F-16 από ευρωπαίο σύμμαχο».

Το Newsweek στο κείμενο του αναφέρει ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταφέρει έως και 32 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, σύμφωνα με ελληνικά μέσα ενημέρωσης, καθώς το Κίεβο περιμένει απογοητευμένο να φτάσει το πρώτο από τα δυτικής κατασκευής αεροσκάφη τις επόμενες εβδομάδες».

Το ξένο δίκτυο στο ρεπορτάζ του επικαλείται ελληνικά δημοσιεύματα (newsbreak) και συγκεκριμένα εκτίμηση ότι «είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι η Αθήνα θα μεταφέρει τα αεροσκάφη στο Κίεβο», προσθέτοντας ότι η Ουκρανία «θα μπορούσε επίσης να λάβει 24 γαλλικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5».

Στο ίδιο κείμενο παρατίθενται και οι δηλώσεις Δένδια τις προηγούμενες μέρες στις οποίες αναφέρθηκε στους πολλούς τύπους μαχητικών που διαθέτει η Ελλάδα, την ανάγκη για ομοιοτυπία και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα F-16 Block 30 και τα Mirage 2000-5 θα μπορούσαν να πουληθούν.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση με βάση το δημοσίευμα του Newsweek εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι η επίμαχη αναφορά ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται «να προβεί στην αποστολή 32 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία συνιστά μια ακόμη ανησυχητική ένδειξη για την αδιαφανή και ανεύθυνη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση υπό το δόγμα του ‘’δεδομένου συμμάχου’’, ζημιώνοντας έτσι πολλαπλώς τα εθνικά συμφέροντα της χώρας».

Στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση «να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει άμεσα το εν λόγω δημοσίευμα, καθώς και να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό εάν έχει προχωρήσει σε σχετικές συμφωνίες με την ουκρανική πλευρά, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας, καθώς και τις συνέπειες που θα έχουν αυτές σε βάρος της άμυνας της χώρας, ιδίως στα νησιά».

Διαβάστε ακόμη: