Η εθελούσια αποχώρησητου Γιώργου Κατρούγκαλου από την εκλογική «μάχη», τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές (και με όλα τα ψηφοδέλτια τυπωμένα), καθιστά αδύνατη την τυπική του απόσυρση από την λίστα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως τόνισαν πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στον απόηχο της δημοσίευσης Κατρούγκαλου, με την οποία υποστήριξε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τις δηλώσεις του και αποχωρεί από την εκλογική αναμέτρηση, πηγές της Διεύθυνσης Εκλογών ανέφεραν πως δεδομένου ότι η υποψηφιότητά του έχει ανακηρυχθεί από τον Άρειο Πάγο, παραμένει σε ισχύ. Αν ο Γιώργος Κατρούγκαλος εκλεγεί, έχει δικαίωμα να παραδώσει την έδρα του, επεσήμαναν.

Μετά τα σχόλια για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών που προκάλεσαν πολιτική «θύελλα», ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανακοίνωσε νωρίτερα (18/05) πως αναλαμβάνει την «πολιτική ευθύνη» και αποσύρεται από την εκλογική μάχη.

Άκης Σκέρτσος: «Έφυγε κακήν κακώς»

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «αυτό που καταλάβαμε όλοι, είναι πως απλώς πιάστηκαν στα πράσα» και ότι ο κ. Κατρούγκαλος «έφυγε κακήν κακώς γιατί είναι “μαρτυριάρης”». «Το πρωί, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ διαρρήγνυε τα ιμάτιά της, ότι το κόμμα της έπεσε θύμα διαστρέβλωσης της Νέας Δημοκρατίας.

Μέχρι το μεσημέρι, ο κ. Κατρούγκαλος εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση. Όμως, αυτό που καταλάβαμε όλοι, είναι ότι απλώς πιάστηκαν στα πράσα και έφυγε κακήν κακώς γιατί είναι “μαρτυριάρης”. Κάθε μέρα που περνά η προοδευτική Βαβέλ, αποκαλύπτεται και καταρρέει. Τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών», κατέληξε ο Άκης Σκέρτσος.

ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ: «Όποιος παρεκκλίνει, θέτει εαυτόν εκτός»

Μέσω επίσημης τοποθέτησης, η Κουμουνδούρου υπογράμμισε ότι «η μεσαία τάξη, με μεγάλες θυσίες, πλήρωσε πανάκριβα την κρίση και τις αλαζονικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη που δεν νοιάστηκε. Η μεσαία τάξη, λοιπόν, μόνο ελαφρύνσεις δικαιούται.

Το Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι απόλυτα σαφές ως προς αυτό. Αποτελεί το συλλογικό μας όραμα, την ηθική μας υποχρέωση, που μας δεσμεύει να το κάνουμε πράξη. Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή. Την Κυριακή, ο ελληνικός λαός θα κληθεί να προσυπογράψει με την ψήφο του, το Συμβόλαιο Αλλαγής και Εμπιστοσύνης και μόνο αυτό. Να μας κρίνει από την υλοποίησή του».

Η τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές και οι αντιδράσεις

Προηγήθηκαν έντονες αντιδράσεις από την τοποθέτηση του πρώην Υπουργού και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, σε τηλεοπτική συνέντευξη. Ο κ. Κατρούγκαλος –μεταξύ άλλων– ισχυρίσθηκε ότι «θα πρέπει να υπάρχει ασφαλιστική σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα».

Το πρωί, πριν ανακοινώσει την απόσυρσή του από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε για την τηλεοπτική του εμφάνιση, λέγοντας ότι «σε σχέση με τις εισφορές, εξέφρασα τη προσωπική μου άποψη, ότι είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας».

Διαβάστε ακόμη: