Με αφετηρία 80 υποθέσεις εταιρειών που έλαβαν ενισχύσεις από παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους χωρίς ποτέ να ολοκληρώσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, ξεκινά το ξεκαθάρισμα λογαριασμών από το υπουργείο Ανάπτυξης. Η πρωτοβουλία του Τάκη Θεοδωρικάκου στοχεύει στην ανάκτηση κεφαλαίων, τον τερματισμό των “αιώνιων” έργων και την επαναχρησιμοποίηση δημόσιων πόρων που λιμνάζουν εδώ και χρόνια.
Πρόκειται για υποθέσεις παγωμένες από το 2018 και παλαιότερα, που αφορούν ενισχύσεις οι οποίες δόθηκαν, χωρίς όμως ποτέ να υλοποιηθούν τα αντίστοιχα έργα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φορολογική διοίκηση (ΔΟΥ και ΑΑΔΕ) αναλαμβάνει την εκτέλεση των σχετικών διαδικασιών, ενώ για εταιρείες που έχουν πλέον εξαφανιστεί, η διεκδίκηση των χρημάτων θα στραφεί κατά των φυσικών προσώπων που τις διοικούσαν ή μετείχαν ως μέτοχοι.
Ξήλωμα ανενεργών φακέλων – Τι προβλέπει η νέα στρατηγική
Η νέα στρατηγική του υπουργείου περιλαμβάνει:
- Μαζικές απεντάξεις επενδυτικών σχεδίων που δεν έχουν προχωρήσει
- Ανάκτηση επιχορηγήσεων από εταιρείες που έλαβαν χρήματα αλλά δεν ολοκλήρωσαν τα έργα
- Αναμόρφωση του ρόλου των συμβούλων, με αυστηρότερους ελέγχους στις πρακτικές τους
- Απλοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών, με ψηφιοποίηση και αυτοματισμούς
Από τις κινήσεις αυτές, το υπουργείο εκτιμά ότι μπορούν να εξοικονομηθούν έως και 5,7 δισ. ευρώ σε υποχρεώσεις που αφορούν ανενεργά σχέδια.
Τα νούμερα της “σπατάλης” – Χιλιάδες έργα, δισεκατομμύρια ενισχύσεων
- 4.034 έργα από τον νόμο του 2004 χαρακτηρίζονται ανενεργά ή ημιτελή, με συνολικές ενισχύσεις 3,85 δισ. ευρώ
- 2.991 εξ αυτών αναμένεται να διαγραφούν οριστικά
- 1.310 έργα έχουν μερικές εκταμιεύσεις, με διεκδικούμενα ποσά περίπου 450 εκατ. ευρώ
- Από τον νόμο του 2011 εντοπίστηκαν 978 έργα με ενισχύσεις 1,39 δισ. ευρώ
- Από τον νόμο του 2016 4.461 έργα αντιστοιχούν σε 3,82 δισ. ευρώ
Η επόμενη φάση θα αγγίξει και τα νέα σχέδια που εντάχθηκαν τα τελευταία χρόνια, καθώς παρατηρούνται καθυστερήσεις και χαμηλή πρόοδος.
Τέλος οι “αιώνιες” παρατάσεις – Νέα αυστηρά κριτήρια
Στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο προχωρά στην κατάργηση της αυτόματης διετούς παράτασης για έργα με 50% υλοποίηση. Πλέον, παρατάσεις θα δίνονται μόνο με αιτιολόγηση και απόδειξη ανωτέρας βίας.
Ταυτόχρονα, επιβάλλεται έλεγχος στις συμβουλευτικές εταιρείες, οι οποίες στο παρελθόν φούσκωναν τεχνητά τον αριθμό των αιτήσεων, υποβάλλοντας φακέλους χωρίς αντίκρισμα, αξιοποιώντας τις αδυναμίες του συστήματος.
Ανακατανομή πόρων – Στοχευμένες ενισχύσεις και λιγότερη γραφειοκρατία
Το υπουργείο σχεδιάζει νέο σύστημα αξιολόγησης, με λιγότερα δικαιολογητικά, ψηφιοποίηση των φακέλων, κατάργηση πιστοποιητικών Οικονομικού Επιμελητηρίου και αυτοματοποιημένο έλεγχο πληρότητας.
Ο τελικός στόχος είναι να απελευθερωθούν κονδύλια και να κατευθυνθούν σε πραγματικά ενεργές επενδύσεις, εξυγιαίνοντας το πεδίο και δημιουργώντας ένα πιο αξιόπιστο, αποδοτικό και διαφανές περιβάλλον στήριξης της επιχειρηματικότητας.