Η οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική φέτος λόγω των συνεχιζόμενων επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, του επίμονου υψηλού πληθωρισμού και των αυστηρότερων οικονομικών συνθηκών, αναφέρει η Οικονομική Ενημέρωση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την περιοχή, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η περιφερειακή παραγωγή αναμένεται τώρα να αυξηθεί κατά 1,4% το 2023, σημαντικά καλύτερα από το προηγουμένως αναμενόμενο 0,1%. Η θετική (αν και βαθιά ύφεση) οικονομική δραστηριότητα το 2023 αντανακλά μια πιο ήπια συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας και μια βελτίωση στις προοπτικές της Ουκρανίας. Η περιφερειακή ανάπτυξη αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο στο 2,7% το 2024-25, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί, η εγχώρια ζήτηση ανακάμπτει και το εξωτερικό περιβάλλον βελτιώνεται.

Η απότομη άνοδος των τιμών καταναλωτή, ιδιαίτερα των τροφίμων και της ενέργειας, είχε ως αποτέλεσμα τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό να εκτιναχθεί στο 15,9% μέχρι τα τέλη του 2022 στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες (emerging markets and developing economies, EMDE) της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, ο υψηλότερος σε περισσότερα από 20 χρόνια και η υψηλότερη μεταξύ όλων των αναπτυσσόμενων περιοχών του κόσμου.

Ο πληθωρισμός ήταν κατά μέσο όρο λιγότερο από 4% στις EMDE της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας πριν αρχίσει να αυξάνεται το 2021.

Οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες

Η ανάπτυξη το 2023 μπορεί να είναι πιο αδύναμη εάν ο πόλεμος που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κλιμακωθεί περαιτέρω, οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνεχίσουν να αυξάνονται, οι αυξήσεις των επιτοκίων επιταχυνθούν παγκοσμίως ή στην περιοχή ή υπάρξει ξαφνική αντιστροφή των ροών κεφαλαίων προς την περιοχή.

Θα μπορούσαν να υπάρξουν επιδράσεις στην ανάπτυξη από τις τρέχουσες τραπεζικές εξελίξεις σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες.

Η οικονομία της Ουκρανίας προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 0,5% φέτος, μετά από μια εκπληκτική συρρίκνωση 29,2% το 2022, έτος της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα. Σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας, το κόστος της ανοικοδόμησης και της ανάκαμψης στην Ουκρανία έχει πλέον αυξηθεί στα 411 δισεκατομμύρια δολάρια, που είναι περισσότερο από 2 φορές το μέγεθος της προπολεμικής οικονομίας της Ουκρανίας το 2021.

Οι κυβερνήσεις σε όλη την περιοχή ανταποκρίθηκαν στην κρίση κόστους ζωής με κοινωνική βοήθεια και επιδοτήσεις, με τις τελευταίες να περιλαμβάνουν μορατόριουμ στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, μειωμένα τέλη στα μέσα μαζικής μεταφοράς και ανώτατα όρια στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Άνιση επιβάρυνση της κρίσης του κόστους ζωής

Η ανάλυση της έκθεσης, ωστόσο, αποκαλύπτει την άνιση επιβάρυνση της κρίσης του κόστους ζωής.

Διαπιστώνει ότι ο πληθωρισμός ήταν 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος για το φτωχότερο 10% του πληθυσμού σε σύγκριση με το πλουσιότερο 10%. Αυτή η διαφορά ξεπέρασε τις 5 ποσοστιαίες μονάδες σε ορισμένες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας, του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας.

Διαβάστε περισσότερα