Την προθυμία του Κιέβου να συζητήσει το μέλλον της Κριμαίας με τη Μόσχα, εάν οι δυνάμεις του φτάσουν στα σύνορα της κατεχόμενης χερσονήσου, εξέφρασε στους Financial Times κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι δηλώσεις του Andriy Sybiha, αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, είναι η πιο σαφής δήλωση ενδιαφέροντος της Ουκρανίας για διαπραγματεύσεις, από τότε που διέκοψε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κρεμλίνο τον περασμένο Απρίλιο.

«Εάν καταφέρουμε να επιτύχουμε τους στρατηγικούς μας στόχους στο πεδίο της μάχης και όταν θα βρεθούμε στα διοικητικά σύνορα με την Κριμαία, είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μια διπλωματική σελίδα για να συζητήσουμε αυτό το θέμα», ανέφερε ο Sybiha, σχετικά με το μακροπρόθεσμο σχέδιο αντεπίθεσης του Κιέβου.

«Δεν σημαίνει ότι αποκλείουμε την απελευθέρωση της Κριμαίας από τον στρατό μας», διευκρίνισε.

Οι δηλώσεις του Sybiha μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση στους δυτικούς αξιωματούχους που είναι σκεπτικοί όσον αφορά την ικανότητα της Ουκρανίας να ανακτήσει τη χερσόνησο και ανησυχούν ότι οποιαδήποτε απόπειρα να το κάνει στρατιωτικά, θα μπορούσε να οδηγήσει τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να κλιμακώσει τον πόλεμό του, πιθανώς με πυρηνικά όπλα.

Μέχρι σήμερα ο Ζελένσκι έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών έως ότου οι ρωσικές δυνάμεις εγκαταλείψουν ολόκληρη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Ο Sybiha είναι ένας βετεράνος διπλωμάτης που επικεντρώνεται στην εξωτερική πολιτική στο γραφείο του προέδρου και ήταν στο πλευρό του Ζελένσκι σε σημαντικές στιγμές του πολέμου.

Σημείωσε ότι ο πρόεδρος και οι βοηθοί του μιλούν τώρα συγκεκριμένα για την Κριμαία, καθώς ο στρατός της Ουκρανίας πλησιάζει στην έναρξη της αντεπίθεσής του για να ανακτήσει εδάφη.

Διαβάστε περισσότερα