Στο αρχείο μπήκε η υπόθεση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη. Με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για δολοφονία, η υπόθεση κλείνει και το μόνο που απομένει είναι να επικυρωθεί η απόφαση από τον εισαγγελέα Εφετών.

Αυτό συνέβη αφού ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών απέρριψε τη μήνυση που κατέθεσε στις 2 Φεβρουαρίου η χήρα του Σήφη Βαλυράκη και τα παιδιά της. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ξεκίνησαν μετά την πολύωρη κατάθεση που έδωσε στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών ένας 72χρονος από τη Χαλκίδα, κατονομάζοντας δύο ψαράδες από την Ερέτρια ως ως υπεύθυνους για το θάνατο του 78χρονου πολιτικού οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες αλιείς έδωσαν στις Αρχές εξηγήσεις για όσα τους προσάπτει ο ηλικιωμένος μάρτυρας και την απάντηση που έδωσαν οι ψαράδες πριν λίγες ημέρες.

Μάλιστα, στην ανωμοτί κατάθεσή τους τα δύο αδέλφια αναφέρονται αναλυτικά στο τι συνέβη εκείνη την παγωμένη Κυριακή του περασμένου Ιανουαρίου στη θάλασσα της Ερέτριας, αρνούμενα οποιοδήποτε επεισόδιο με το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των αλιέων Δημήτρης ΚαρβέληςΙάσονας Καρβέλης και Δέσποινα Λυσιγάκη τονίζουν στο protothema.gr πως «η Δικαιοσύνη μελέτησε όλη την δικογραφία και είπε την άποψη της, ότι δηλαδή δεν υπάρχει δολοφονία! Η συνέχεια θα δοθεί στις αίθουσες των αστικών και ποινικών δικαστηρίων όπου θα λογοδοτήσουν και θα κληθούν να πληρώσουν αποζημιώσεις όσοι παραβιάζοντας την κοινή λογική και τα στοιχεία της δικογραφίας, αναφέρθηκαν απαξιωτικά εις βάρος αθώων ψαράδων και τους ενέπλεξαν σε σκληρή δικαστική περιπέτεια χωρίς κανέναν λόγο και χωρίς κανένα στοιχείο! Επιμέναμε ότι έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη και δικαιωθήκαμε!».

Η τελική φάση 

Από τις αρχές Αυγούστου ο φάκελος του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη μπήκε στην τελική φάση. Κομβική ημερομηνία ήταν η Δευτέρα 2 του μήνα, όταν μετά από τρεις μήνες στασιμότητας δύο επαγγελματίες ψαράδες από την Ερέτρια περνούν το κατώφλι του Λιμενικού και δίνουν εξηγήσεις για όλα όσα έχει πει σε βάρος τους ένας 72χρονος αυτόπτης μάρτυρας στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας. «Οι δύο καταθέσεις με ημερομηνίες 19 και 20 Απριλίου που έδωσε ο… (σ.σ.: αναφέρεται στο όνομα του μάρτυρα) ενώπιον των αστυνομικών της ΓΑΔΑ και που δήθεν αναγνωρίζει το δικό μας σκάφος πλησίον του αποθανόντος και τον έναν εξ ημών να τον χτυπά με ένα κοντάρι 3,5 μέτρων βρίθουν ψευδών και ανυπόστατων γεγονότων», αναφέρουν τα δύο αδέλφια και στις επόμενες γραμμές δίνουν το προφίλ τους.

Το προφίλ των 2 ψαράδων 

Θέλουν με τον τρόπο αυτό να ξεδιπλώσουν τον εαυτό τους και να δείξουν ότι δεν πρόκειται για άτομα με αντικοινωνική και παραβατική συμπεριφορά, αλλά για απλούς ανθρώπους της διπλανής πόρτας. «Τυγχάνουμε δεύτερης γενιάς ψαράδες, ιδιοκτήτες του σκάφους… (σ.σ.: αναφέρεται το όνομά του) το οποίο βρίσκεται ελλιμενισμένο στο λιμάνι της Ερέτριας.

Ψαρεύουμε από 9-10 χρόνων μέχρι και σήμερα χωρίς να έχουμε έρθει σε παραμικρή αντιπαράθεση με κανέναν από τους ψαράδες της Ερέτριας -τόσο τους συναδέλφους επαγγελματίες όσο και τους ερασιτέχνες- με τους οποίους διατηρούμε άριστες σχέσεις. Όλα αυτά τα χρόνια που βρισκόμαστε στη θάλασσα, έχουμε βοηθήσει και κυριολεκτικά σώσει πολλούς ανθρώπους που χρειάστηκαν τη βοήθειά μας, έχουμε ρυμουλκήσει με το σκάφος μας κινδυνεύοντα και ακυβέρνητα σκάφη τόσο ερασιτεχνών αλιέων όσο και επαγγελματιών, ενώ χαίρουμε ιδιαίτερης εκτίμησης από όλους τους κατοίκους της περιοχής. Ζούμε ως φιλήσυχοι οικογενειάρχες σε ιδιόκτητη πολυώροφη οικογενειακή οικοδομή στην Ερέτρια».

Στην πολύωρη κατάθεση που έδωσε ο 72χρονος στους αξιωματικούς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών τον περασμένο Απρίλιο υποστηρίζει ότι εκείνο το πρωινό της 24ης Ιανουαρίου έφυγε από το σπίτι του στη Χαλκίδα με ένα μικρό μηχανάκι και πήγε στην Ερέτρια προκειμένου να ψαρέψει. Πήγε με την προτροπή του προέδρου των ψαράδων και ενώ απαγορευόταν το ψάρεμα για τους ερασιτέχνες αλιείς στο λεγόμενο «νησί των ονείρων» και από εκεί σε απόσταση 300 μέτρων είδε, όπως φυσικά υποστηρίζει, όλο το συμβάν.

Από την άλλη, οι δύο αλιείς αδελφοί που κατονομάζει ως τους δράστες ισχυρίζονται στην κατάθεσή τους: «Αναφορικά με τις καταθέσεις του δήθεν αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος ρητώς και κατηγορηματικώς καταθέτει ότι δήθεν είδε το δικό μας σκάφος να βρίσκεται την 24η Ιανουαρίου της Αγίας Τριάδας και μάλιστα πλησίον του σκάφους του αποθανόντος ενώ είδε έναν εξ ημών, τον πιο ψηλό, να χτυπά με ένα κοντάρι τον Σήφη Βαλυράκη και να πέφτει στη θάλασσα, οι οποίες δεν εμπεριέχουν ούτε ψήγμα αλήθειας και έχουμε ήδη καταθέσει έγκληση σε βάρος του.

Κατ’ αρχάς, εμείς οι δύο αδελφοί είμαστε με ίδιο ύψος 1,70 μ. και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι ο ένας από τους δύο είναι ο ψηλός και ο άλλος ο κοντός. Σας προσκομίζουμε και φωτογραφία μας μπροστά στο σκάφος μας κρατώντας τον επονομαζόμενο γάντζο του σκάφους, ο οποίος δεν είναι φυσικά 3-3,5 μ. όπως ισχυρίζεται ο μάρτυρας, αλλά 1,70 μ. Οι καταθέσεις τού εν λόγω μάρτυρα είναι ψευδείς και κατασκευασμένες έχοντας ως μοναδικό στόχο να παρουσιάσουν την υπόθεση ως δολοφονία στοχοποιώντας αθώους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν καμία εμπλοκή στην υπόθεση».