Όλα δείχνουν ότι στην περίπτωση του Σήφη Βαλυράκη έχουμε να κάνουμε με μια δολοφονία που έχει προεκτάσεις στη λαθραλιεία, στην καταστροφή του οικοσυστήματος και στα παράνομα κυκλώματα αλιείας που δρουν εδώ και χρόνια ανενόχλητα στην Εύβοια.

Σε αυτό συνηγορούν όλα τα ευρήματα, καθώς έχουμε 15 χτυπήματα και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κακώσεις δηλαδή που δεν προέρχονται από την προπέλα, όπως επίσης και σχετικές μαρτυρίες.

Γιατί, λοιπόν, κωλυσιεργεί η δικαιοσύνη και δεν προχωράει τάχιστα στην διαλεύκανση της δολοφονίας ενός ιστορικού πολιτικού στελέχους της χώρας;

Ας εξετάσουμε όμως την υπόθεση βήμα βήμα. Καταγγελία για συγκάλυψη κάνει η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη που βρέθηκε νεκρός τον Ιανουάριο σε θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας, την ώρα που ο εισαγγελέας Χαλκίδας κάλεσε σε ανωμοτί κατάθεση δύο ψαράδες, οι οποίοι κατονομάστηκαν από αυτόπτη μάρτυρα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν σε ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1, κατονομάστηκαν από αυτόπτη μάρτυρα της υπόθεσης, πως προσέγγισαν το σκάφος του Σήφη Βαλυράκη και πάνω σε καβγά τον χτύπησαν με κάποιο κοντάρι και εκείνος έπεσε στη θάλασσα, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Όπως λέει ο Μανώλης Φωτάκης, δικηγόρος της οικογένειας Βαλυράκη, «ο ένας εκ των δύο του κατάφερε με δύναμη δυο δυνατά τουλάχιστον χτυπήματα στο κεφάλι, τα οποία είναι συμβατά με τις ιατροδικαστικές εκθέσεις, πράξη η οποία οδηγεί σε εγκληματική ενέργεια. Μετά από τα χτυπήματα αυτά (ο Σήφης Βαλυράκης) έπεσε στη θάλασσα και το επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος, με ταχύτητα απομακρύνθηκε από το σημείο».

Τα πορίσματα των ιατροδικαστών έκαναν λόγο για χτυπήματα στο θύμα, τα οποία δεν δικαιολογούν θαλάσσιο δυστύχημα. Ο Αναστάσιος Δέδες, δικαστικός πραγματογνώμονας και τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας Βαλυράκη, ανέφερε πως «εφόσον ο χειριστής του σκάφος κάθεται στο μπαλόνι, δίπλα στο χειριστήριο και κινείται με μικρή ταχύτητα, είναι αδύνατον η δική του προπέλα σε αυτή τη φάση να χτυπήσει τον χειριστή. Αυτό είχα πει από την αρχή».

Όπως συμπληρώνει ο κ. Φωτάκης, «έχουμε ιατροδικαστικές εκθέσεις, οι οποίες συμφωνούν και οι δυο ότι έχουμε 15 χτυπήματα, έχουμε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κακώσεις δηλαδή που δεν προέρχονται από την προπέλα. Και δένουν αυτά τα έγγραφα με την κατάθεση του αυτόπτη μάρτυρα».

Υπόθεση Βαλυράκη: Ανατροπή από το πόρισμα του ιατροδικαστήΓιατί καθυστερεί η έρευνα

Υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια του άτυχου πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ θέτει το ερώτημα γιατί ενώ η μαρτυρία «φωτιά» έχει γίνει από τις 19 Απριλίου, δηλαδή πριν από τρεις μήνες, ακόμα δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των δύο ατόμων.

Αναφέρουν, επίσης, πως η εν λόγω μαρτυρία «κουμπώνει» με την ιατροδικαστική εξέταση για χτυπήματα από ξένο όργανο. Για τον λόγο αυτό, η οικογένεια μιλάει για «ολιγωρία των Αρχών».

Σημειώνεται επίσης, ότι η χήρα του Σήφη Βαλυράκη, Μίνα Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη, έχει προχωρήσει σε μηνύσεις σε βάρος του εισαγγελέα Χαλκίδας για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος, καθώς και σε βάρος των Λιμεναρχών Χαλκίδας και Ερέτριας.

Ακόμα, με δύο αιτήματά της στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έχει ζητήσει να μεταφερθεί η υπόθεση από τη Χαλκίδα στην Αθήνα.

Όπως έγραψε ο δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος, το «Δημοκρατικό τόξο» που σχηματίστηκε για την ενεργοποίηση των θεσμών και των μηχανισμών του Κράτους ώστε να πέσει φως στην εγκληματική ενέργεια κατά του Σήφη Βαλυράκη προκαλεί ζόρια στο σύστημα που από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να κουκουλώσει το έγκλημα και να το εμφανίσει ως «σύνηθες ατύχημα» της θάλασσας.

Οι ένοχοι αναπόφευκτα θα υποστούν την βάσανο του Ακροατηρίου, ωστόσο μέσα από αυτήν την διαδικασία θα αναδειχτεί το τεράστιο οικολογικό έγκλημα που συντελείται στην αυλή της Αττικής στον βυθό του Ευβοϊκού!

Θα ξεσκεπαστεί όλο το κύκλωμα με τις 17 πειρατικές μηχανότρατες και τα συγκοινωνούντα υποθαλάσσια δοχεία κράτους και παρακράτους που δρουν με επίκεντρο την Χαλκίδα και καταστρέφουν το θαλάσσιο οικοσύστημα του Ευβοϊκού.

Θα πρόκειται για μια δίκη με πολιτικές και οικολογικές προεκτάσεις όπου μέσα από την ακροαματική διαδικασία αναπόφευκτα να αναδειχτεί η πολιτική προσωπικότητα του Σήφη Βαλυράκη και η αντιστασιακή του δράση και ο ασυμβίβαστος χαρακτήρας του που τελικά τον πλήρωσε με την ίδια του την Ζωή.

Μπορεί να μην μπόρεσαν να του την αφαιρέσουν οι συνταγματάρχες της χούντας, μπορεί να ξέφυγε από την προπέλα του εμπορικού πλοίου μεσοπέλαγα του Ιονίου το βράδυ της Μεγάλης Απόδρασης κολυμπώντας από την Κέρκυρα στην Αλβανία, ΔΕΝ μπόρεσε όμως να ξεφύγει τώρα στα στερνά του από το καμάκι των λαθροαλιέων!

Ο Σήφης βρέθηκε σε λάθος σημείο, την λάθος στιγμή. Την στιγμή που τα «καμάκια» της Ερέτριας είχαν βγει στο παράνομο κυνήγι της σουπιάς και ως πειρατές ήθελαν την θάλασσα δική τους. Τους ενοχλούσε το «κόκκινο» φουσκωτό βαρκάκι του Σήφη, έμοιαζε ως μύγα στα ρουθούνια τους…

Έγκλημα σε ακροδεξιό φόντο

Η δολοφονία Βαλυράκη αναδεικνύει δύο μεγάλα θέματα που άπτονται του Δημοκρατικού πολιτεύματος. Το ένα έχει να κάνει με την λειτουργία των θεσμών και το άλλο με την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα του θαλάσσιου βυθού.

Ο Σήφης Βαλυράκης είναι το πρώτο πολιτικό θύμα στη Μάχη για την Κλιματική Αλλαγή και την προστασία του πλανήτη που τόσο υποτιμάται, λοιδορείται και καταπολεμείται από την Ακροδεξιά και τους ηγέτες της με πιο κραυγαλέες περιπτώσεις τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Τζάιρ Μπολσονάρο, αλλά και τον ακροδεξιό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν που επιχείρησε να δημιουργήσει κίνημα στην κεντρική Ευρώπη κατά των μέτρων της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής .

Η Ακροδεξιά παγκοσμίως, κατά συνέπεια και στην Ελλάδα αδιαφορεί για την προστασία του περιβάλλοντος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής καθότι ιδεολογικά δεν πιστεύει στην επικείμενη καταστροφή του πλανήτη – όπως δεν πίστευε αρχικά στις φονικές συνέπειες του κορωνοϊού και εν συνέχεια στον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Ακροδεξιοί είναι στην πλειοψηφία τους εκείνοι που πρωτοστατούν σε έκνομες ενέργειες καταστροφής του περιβάλλοντος που τους αποφέρουν κέρδος όπως είναι η παράνομη υλοτομία και αλιεία.

Βάρβαρα ακροδεξιά αισθήματα είχαν και εκείνοι από το πειρατικό καΐκι που χτύπησαν με τους γάντζους τον Σήφη…

Η οικογένεια Βαλυράκη από την πρώτη στιγμή μιλάει για δολοφονία και όχι για «ατύχημα», όπως τεχνηέντως από την πρώτη στιγμή διέρρεαν οι τοπικές Λιμενικές Αρχές.

-Προφανώς οι «Αρχές» είχαν τους λόγους τους να κάνουν μια τέτοια εσπευσμένη εκτίμηση ξεκινώντας την «έρευνα» αποκλείοντας την περίπτωση της εγκληματικής ενέργειας ….

Προφανώς είχαν τους λόγους τους οι εμπλεκόμενοι τοπικοί Θεσμικοί Φορείς να θέσουν σε ύπνωση τις διαδικασίες άμεσης διαλεύκανσης της υπόθεσης , υποτιμώντας και μη αξιοποιώντας βασικές μαρτυρίες με στόχο την μη απόδοση κατηγοριών…

Οργιάζει η λαθροαλιεία

Το θαλάσσιο έγκλημα έγινε στην Ερέτρια, στην Εύβοια, στο παραλιακό προάστιο της Αθήνας εκεί που οργιάζει το λαθροαλιεία.

Εκεί που συντελείται μια απίστευτη οικολογική καταστροφή. Εκεί που κάθε μέρα και κάθε βράδυ επί σειρά ετών οι βιντζότρατες σκάβουν τον βυθό της θάλασσας και τροφοδοτούν τις Gold ψαροταβέρνες με παράνομα εδέσματα, γόνους και όστρακα!

Και το διαλαλούν οι αθεόφοβοι: «γόνος από την Εύβοια», «πετροσωλήνες από την Εύβοια», «κυδώνια, γυαλιστερές από την Εύβοια», όπου παράνομο αλίευμα και μια Εύβοια…

Το λένε και δεν φοβούνται… Δεν φοβούνται διότι οι παράνομοι αλιείς στην Εύβοια είναι κράτος εν κράτει.

Βγάζουν «μαύρο χρήμα» και ένα μέρος αυτού το διοχετεύουν στην τοπική κοινωνία. Λειτουργούν ως «Καμόρα» και επιβάλουν τον νόμο της σιωπής…

Με αυτή την «Καμόρα», με το βαθύ παρακράτος της Εύβοιας, συγκρούστηκε ο Σήφης μέσα στην θάλασσα και με αυτή την καμόρα θα έρθει τώρα αντιμέτωπη η οικογένειά του στην αίθουσα του Δικαστηρίου.

Στην νησίδα Παπανικολάου πριν 7-8 χρόνια ήταν μια λουρίδα άμμου και βότσαλων. Εκεί πήγαινε συχνά ο Σήφης, έσκαβε με το χέρι στην άμμο και έβγαζε κυδώνια και αχιβάδες. Τα τελευταία χρόνια είχαν όλα αφανιστεί!

Η οικολογική καταστροφή τεράστια. Έχασε και τα λίγα στρείδια που έβλεπε στα βράχια της νησίδας και σε μερικά απ’ αυτά έβρισκε μικρά μαργαριταράκια στο μέγεθος του ρυζιού που ούτε μια στιγμή δεν μπήκε στον πειρασμό να τα αγγίξει και να τα πάει στην Μίνα, απλώς τα φωτογράφιζε –όπως και τους κορμούς των δένδρων– και της τα πήγαινε ως πηγή έμπνευσης για τις επόμενες δημιουργίες της στον καμβά!

Αν δείτε κάποια στιγμή στον καμβά της Μίνας «θαλάσσιο βυθό» να ξέρετε ότι θα είναι εμπνευσμένος από τις αφηγήσεις και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα του Σήφη από τον βυθό της Ερέτριας…

Ο Σήφης Βαλυράκης καταλάβαινε αμέσως πότε πέρασε βιντζότρατα και τι ζημιά προκάλεσε. Τον έπιανε σκοτοδίνη κάθε φορά που έβλεπε ότι το Βίντσι της τράτας έξυσε τον βυθό και ξερίζωσε τα θαλάσσια φυτά.

Τον έπιανε τρέλα όποτε έβλεπε σπασμένα τα βράχια με κομπρεσέρ για να βγάλουν τις πετροσωλήνες. Έβγαινε στη στεριά και τραβούσε για καυγά στο λιμανάκι!

Έβλεπαν το διαρκές έγκλημα

Ήταν πολλοί οι σιωπηλοί υποστηριχτές του Σήφη. Ντόπιοι ψαράδες που έβλεπαν το διαρκές έγκλημα να συντελείται μπρος στα μάτια τους. Έβλεπαν και τους «δολωματάδες» από τα Πολιτικά μέχρι το Χαλκούτσι να καταστρέφουν το οικοσύστημα.

Να παίρνουν την μπουκιά μέσα από το στόμα των ψαριών και να την εμπορεύονται ως δολώματα στα καταστήματα με «Είδη αλιευτικών».

Σαρώνουν ότι βρουν στο διάβα τους, καραβιδάκια για παραγάδια και καθετή, καβουράκια πράσινα και πορφύρες για τσιπούρες, σκύλες και μονοδόλια, σκουλίκια της μάνας και το περίφημο φιδάκι του Φαραώ που φτάνει μέχρι και 2 μέτρα και ο ερασιτέχνης ψαράς το αγοράζει προς 12 ευρώ το μέτρο…

Δεκαεπτά πειρατικά καΐκια –χώρια τα ερασιτεχνικά– με κουλούρες , συρματόσχοινα και βίντσια οργώνουν τον βυθό , τον καταστρέφουν και τον λεηλατούν…

Ό,τι γεννάει ο ευλογημένος αυτός τόπος, ό,τι θαλάσσιο προστατευόμενο είδος αναπτύσσεται και ευδοκιμεί στον βυθό του Ευβοϊκού, ό,τι αρχαίο εύρημα έχει διαφυλάξει στο πέρασμα των αιώνων, έρχονται οι σύγχρονοι πειρατές της Εύβοιας, με ακροδεξιά νοοτροπία και με τα φονικά τους όπλα το αρπάζουν προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές στο πέρασμα τους…

Τα βραχώδη μέρη της Εύβοιας, τόσο του παραλιακού μετώπου, όσο και του βυθού μοιάζουν πια ως βομβαρδισμένα ναυάγια. Τα έχουν διαλύσει στην κυριολεξία με θαλάσσια κομπρεσέρ για να απεγκλωβίσουν τις πετροσωλήνες.

Δεν υπάρχει ουζερί στην Εύβοια ή κοσμική ψαροταβέρνα της Αττικής που εκτός από καραβίδες, χτένια και γόνο, να μην καυχιέται ότι διαθέτει πετροσωλήνες, στρείδια, αχιβάδες, κυδώνια και γυαλιστερές, ότι δηλαδή παράνομο έδεσμα βγάζει ο Ευβοϊκός….

Λαστιχάδες και βουτιχτάδες, τσιλιαδόροι (κυρίως εξαρτημένα άτομα) των 50 ευρώ που παρακολουθούν τα σκάφη του Λιμενικού και ειδοποιούν τους λαθροαλιείς κάθε φορά που φεύγουν για έλεγχο…

Υπόθεση Βαλυράκη: Μηνυτήρια αναφορά για κατάχρηση εξουσίας και κωλυσιεργίαΔεν μπορούσε να μείνει απαθής

Ο Σήφης δεν μπορούσε να μένει απαθής στην οικολογική καταστροφή που συντελούνταν μπροστά στα μάτια του.

Συγκρούονταν με όσους είχαν βιντζότρατες, με όσους δούλευαν το κομπρεσέρ και έσπαγαν τα βράχια για να βγάλουν πετροσωλήνες, με όσους αφαιρούσαν την τροφή των ψαριών και γενικότερα διατάρασσαν και κατέστρεφαν το θαλάσσιο οικοσύστημα!

Είχε μπει στα ρουθούνια τους, είχε γίνει ενοχλητικός και επικίνδυνος και γιαυτό προφανώς αποφάσισαν να ξεμπερδεύουν μια και καλή μαζί του!

Ας το έχουμε καθαρό στο μυαλό μας. Ο Σήφης Βαλυράκης ήρθε αντιμέτωπος εν πλω με μια παραφυάδα του παρακράτους που στην Εύβοια ελέγχει την λαθροαλιεία και καταστρέφει το περιβάλλον!

Ας γίνει κατανοητό από κάθε πολίτη που έχει συνειδητοποιήσει ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε κίνδυνο!

Η δολοφονία Βαλυράκη και η δίκη που θα πρέπει να διεξαχθεί μπορεί να σταθεί η ευκαιρία και να αποτελέσει Φάρο για την Δημοκρατία και την Οικολογία.

Η ελληνική διανόηση και η showbiz μπορεί να παραδειγματιστεί από το Κίνημα που αναπτύχθηκε από διασημότητες από όλο τον κόσμο για την διάσωση του Αμαζονίου και κατά του Βραζιλιάνου Προέδρου.

Με παρεμβάσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα, απαιτούσαν άμεσα δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Υπόθεση Δημοκρατίας

Η Δίκη Βαλυράκη αναπόφευκτα, εκτός από την οικολογική διάσταση, άπτεται και ζητημάτων εύρυθμης λειτουργίας βασικών θεσμών της λειτουργίας του Δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η δολοφονία Βαλυράκη και τα όσα επακολούθησαν αποδεικνύει ότι αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία οι μηχανισμοί του κράτους (Δικαιοσύνη – Σώματα Ασφαλείας) οι οποίοι απολαμβάνουν οφέλη και συντηρούνται από την άνθηση της παραβατικότητας στην περιοχή.

Από την πρώτη στιγμή της δολοφονίας έγιναν απίστευτα πράγματα για να συγκαλυφθεί το έγκλημα και να εμφανιστεί ως απλό – τυχαίο ατύχημα που έγινε με υπαιτιότητα του ίδιου.

Μέχρι και στο σκάφος όταν βρέθηκε πριν ακόμα εντοπιστούν τα ίχνη του Σήφη, μπήκε μέσα επαγγελματίας ψαράς μετά από εντολή λιμενικού, και ουδείς γνωρίζει εάν του άλλαξε την θέση της μανέτας και του τιμονιού με αποτέλεσμα να είναι άγνωστες οι παράμετροι τις τελευταίας πορείας που κατέληξε προσθαλασσωμένο…

Επίσης ο ψαράς που εντόπισε το σκάφος το πάσαρε σε άλλον επαγγελματία να το ρυμουλκήσει και εκείνος έγινε και μεσεγγυούχος.

Οι δράστες είχαν χρόνο

Οι εγκληματολογικές αναλύσεις έγιναν αφού οι δράστες και οι παρέα τους είχαν όσο χρόνο ήθελαν να διαγράψουν τα ίχνη τους αλλά και να ισχυρίζονται στα media ότι ήταν ατύχημα.

Πράγμα που διατυμπάνιζαν και δημοσιογράφοι τους οποίους τροφοδοτούσαν με πληροφορίες υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Ναυτιλίας και λιμενικοί από την Χαλκίδα και την Ερέτρια χωρίς καμία παρέμβαση του εισαγγελέα.

Το ότι το σκάφος του Σήφη, το πειστήριο δολοφονίας, το πέταξαν σε αφύλαχτο χωράφι παρανόμως και αλλοιώθηκε ακόμα περισσότερο π.χ. στράβωσε η μηχανή, δεν προκάλεσε την αντίδραση καμίας Αρχής και δεν κουνήθηκε φύλλο στην Εισαγγελία Χαλκίδας σύμφωνα με τις καταγγελίες της οικογένειας.

Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις στην Βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας υποστήριξε ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στελέχη του Λιμενικού.

Ωστόσο η οικογένεια επιμένει ότι οι καθυστερήσεις των Λιμεναρχείων στην Εύβοια και το Λιμενικό Σώμα γενικότερα ήταν σκανδαλώδεις.

Κατά την τελευταία συζήτηση στην Βουλή με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του Παύλου Πολάκη ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου αναγνώρισε το ειδικό βάρος που έχει η υπόθεση Βαλυράκη και το χρέος της πολιτείας απέναντι στην ιστορία του Σήφη και την ίδια την Δημοκρατία για την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.