Η υπόθεση «Ελλάκτωρ» και ειδικότερα το ζήτημα της προσυμφωνίας Reggenborgh – Λ. Μπόμπολα, πέραν πάσης αμφιβολίας προκάλεσε «ρήγμα» και ένταση στη διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπου κατά πληροφορίες ασκήθηκαν «πιέσεις» και επιχειρήθηκαν «παρεμβάσεις» από τρίτους…

Με αποτέλεσμα μέσα στο ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς να δημιουργηθούν δύο αντιμαχόμενα «μπλοκ» δυνάμεων…

Για την ιστορία, η άποψη που κυριάρχησε -και κατά κοινή ομολογία ορθώς- είναι ότι η συμφωνία Ολλανδών – Λ. Μπόμπολα για την αγορά μετοχών του Ελλάκτωρα υπήρξε σύννομη, δεν καταστρατηγήθηκε ο νόμος, ούτε οι διατάξεις, ούτε υπήρξαν φαινόμενα εσωτερικής πληροφόρησης και κατάχρησης της αγοράς!

Σε απλά λόγια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατέληξε στο αυτονόητο, λαμβάνοντας μια απόφαση απέναντι σε έωλες και αυθαίρετες αιτιάσεις και καταγγελίες!

Ωστόσο εκείνο που δεν έχει γραφτεί και δεν γνωρίζει η αγορά, πέραν των ολίγων «μυημένων» είναι πως η εν λόγω απόφαση, ότι η προσυμφωνία Reggenborgh- Λ. Μπόμπολα είναι σύννομη, είναι αποτέλεσμα σφοδρής αντιπαράθεσης στο ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς, το οποίο κατέληξε σε ψηφοφορία με τελικό αποτέλεσμα 4-3!!!

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δεν έχει μεταθέσει την υπόθεση στο μέλλον, όπως γράφεται, αλλά έλαβε οριστική απόφαση δικαίωσης των Ολλανδών μέσα από μια συνεδρίαση ΔΣ θυελλώδη, όπου ήταν εμφανής η δημιουργία ενός μπλοκ τριών μελών, που ήταν «μπετόν» στη θέση που εξέφρασαν, δίνοντας μάχη για να γύρει υπέρ τους η πλάστιγγα!

Ουσιαστικά πρόκειται για το δεύτερο ΔΣ όπου συζητήθηκε το θέμα εκτενώς.

Στο πρώτο, τον Ιούλιο, δεν υπήρξε ούτε ψηφοφορία, ούτε απόφαση, αλλά μετάθεση στο χρόνο!

Έτσι φτάσαμε στο τελευταίο ΔΣ, προ 20 ημερών, το οποίο και τελικώς απεφάνθη, βάσει της εισήγησης της υπηρεσίας, ότι δεν υφίσταται νομικό ζήτημα, δεν έχει καταστρατηγηθεί ο νόμος και πως οι καταγγελίες των Μπακοκαυμενάκηδων στερούνται ουσίας και βάσης!

Η νίκη των Ολλανδών ωστόσο ήταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς η ψηφοφορία ενός ΔΣ που κρατήθηκε μυστικό και δεν δόθηκε στην δημοσιότητα, έληξε με το οριακό 4-3!

Η εισήγηση της υπηρεσίας, που διενήργησε τον νομικό έλεγχο και εξέτασε ενδελεχώς την υπόθεση, ήταν πλήρως απαλλακτική για τους Ολλανδούς, ως προς τις καταγγελίες των Αρκάδων «εφοπλιστών» και των «συμμάχων» τους…

Υπό αυτή την έννοια η πρόεδρος της Επιτροπής κυρία Λαζαράκου στήριξε την εισήγηση των υπηρεσιακών ενώ αντιθέτως η αντιπρόεδρος κυρία Στάμου εξέφρασε αντίθετη άποψη!

Η υπόθεση έφτασε σε ψηφοφορία όπου την εισήγηση της υπηρεσίας υπερψήφισαν 4 μέλη, ενώ η κυρία Στάμου εξασφάλισε την στήριξη άλλων δύο μελών του ΔΣ, συμπτωματικά των δύο εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών στο ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς, που έχει τοποθετήσει ο αρμόδιος υπουργός κ. Χρ. Σταϊκούρας!

Κατά διαβολική σύμπτωση επίσης, η τοποθέτηση της κυρίας Στάμου στο ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς μόλις η ΝΔ ανέλαβε την εξουσία, που στο παρελθόν υπηρετούσε σε οργανική θέση στο Χρηματιστήριο και υπήρξε η νομική σύμβουλος της ΕΧΑΕ, ήταν επίσης επιλογή του Υπ. Οικονομικών κ. Σταϊκούρα!

Σε απλά λόγια τα 3 μέλη του ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς που μειοψήφησαν, στηρίζοντας την καταγγελία των Μπακοκαυμενάκηδων και καταψηφίζοντας την εισήγηση των υπηρεσιών που ήταν υπέρ των Ολλανδών, αποτελούν πρόσωπα επιρροής του Υπ. Οικονομικών!


Το ραντεβού Κυρ. Μητσοτάκη – Β. Καρατζά με φόντο τη διοίκηση του ΧΑ!

Πέραν πάσης αμφιβολίας ο πρωθυπουργός έχει επενδύσει μεγάλο μέρος των προσδοκιών της κυβέρνησης αυτής στην ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου!

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θεωρείται – και είναι- άνθρωπος της αγοράς, βαθύς γνώστης της οικονομίας και του επιχειρηματικού γίγνεσθαι! Υπό το πρίσμα αυτό ο πρωθυπουργός αναζητεί το πρόσωπο εκείνο που θα τοποθετηθεί στην ηγεσία του Χρηματιστηρίου, μετά την αποπομπή Λαζαρίδη, και θα εμπνεύσει… Αναζητείται δηλαδή τεχνοκράτης, με διεθνείς αναφορές!

Προς την κατεύθυνση αυτή, πριν λίγο καιρό, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Βασίλη Καρατζά (γιο του αείμνηστου Θόδωρου Καρατζά), με τον οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης συνδέεται με παλιά φιλιά! Και κατά τη συνάντηση αυτή ο Β. Καρατζάς βολιδοσκοπήθηκε αν ενδιαφέρεται για τη θέση του προέδρου της ΕΧΑΕ!

Ωστόσο, μολονότι ο Β. Καρατζάς θεώρησε την πρόταση πολύ τιμητική, εντούτοις επιφυλάχθηκε να απαντήσει, επικαλούμενος τον επιχειρηματικό του φόρτο εργασιών που στην παρούσα φάση δεν του επιτρέπει, παρά την μεγάλη πρόκληση, να τα αφήσει όλα και να επικεντρωθεί στο ρόλο του προέδρου του ΧΑ!

Συμφώνησε όμως με τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι η επιλογή προσώπου για το ΧΑ, είναι ζήτημα μείζονος σημασίας για τις προοπτικές της αγοράς και συμφώνησε ότι θα πρέπει να αναζητηθεί Έλληνας τεχνοκράτης με διεθνείς αναφορές και γνώση του κόσμου των funds, των επενδυτικών τραπεζών και των κορυφαίων στον κόσμο θεσμικών επενδυτών!

Υπό αυτή την έννοια, αναζητώντας πρόσωπο με διεθνείς αναφορές, ο Αλ. Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, έπιασε δουλειά και διαβουλεύεται με τον Ανδρέα Γαβριηλίδη της Egon Zender!


Ο Γ. Στεργίου στη θέση Σαχίνη στην ΕΥΔΑΠ;

Η απόφαση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει στην τοποθέτηση του πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ Παύλου Μαρινάκη στη θέση του Γραμματέα του κόμματος της ΝΔ, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει και την αφορμή για αντικαταστάσεις και νέες τοποθετήσεις σε Γενικές Γραμματείες υπουργείων και δημόσιους οργανισμούς, με φόντο τις εθνικές εκλογές, όποτε και αν προκηρυχθούν, το αργότερο τον Ιούνιο 2023!

Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Παύλος Μαρινάκης καλείται να πάρει τη θέση του κυρίου Γ. Στεργίου, νυν Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ο οποίος θεωρείται κομματικό στέλεχος με κύρος και επιρροή και επιτυχημένος στο έργο του.

Οι πληροφορίες λένε πως στον κ. Στεργίου έχει προταθεί η τοποθέτηση του σε μεγάλο οργανισμό του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, όπου η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου ευχαριστημένη από την διαχείριση!

Οι πληροφορίες λένε πως ο κ. Στεργίου προαλείφεται για νέος Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, στη θέση του Χάρη Σαχίνη! Και ότι για το ζήτημα αυτό έχει γίνει σχετική συζήτηση στο Μαξίμου!

Το γεγονός είναι πως η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη με τα έργα και τις ημέρες του Χ. Σαχίνη, «πρωτοπαλλίκαρου» του κ. Μπενίση , ο οποίος από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του αναλώνεται σε διπλασιασμό των αμοιβών του ΔΣ, διανομή μερισμάτων και επιστροφές κεφαλαίου (χωρίς να υπάρχουν κέρδη) στον Πόλσον και τους λοιπούς μετόχους, bonus και παροχές στον ίδιο και το στενό διοικητικό περιβάλλον για επίτευξη συμφωνιών, με τις οποίες ήταν αντίθετος και πολέμησε!

Επιπροσθέτως το Μαξίμου φέρεται να είναι πολύ δυσαρεστημένο με τον τρόπο που ο κ. Σαχίνης διαχειρίστηκε τον διαγωνισμό μαμούθ της Ψυττάλειας!

Σημειώνεται τέλος, ότι συντόμως η ΕΥΔΑΠ θα περιέλθει υπό την εποπτεία του Δημοσίου και ειδικότερα των Υπ. Υποδομών και Περιβάλλοντος, μετά τη σχετική απόφαση του ΣτΕ που την ώρα τούτη καθαρογράφεται και προβλέπει την μετακίνηση της από τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ!


Το μείζον ζήτημα με την απορρόφηση πόρων για έργα σιδηροδρόμων και περιβάλλοντος και οι 3 αναθέσεις!

Τεράστιο πρόβλημα μαθαίνω ότι υπάρχει όσον αφορά την απορρόφηση κοινοτικών πόρων σχετικά με έργα περιβαλλοντικά και σιδηροδρόμων!

Καλά ενημερωμένες πηγές από την Κομισιόν κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η απορρόφηση είναι πολύ μικρή, της τάξης του 10% και ότι ο χρόνος…κλείνει!!!

Με σαφή κίνδυνο πλέον να χαθούν οριστικά τεράστιας σημασίας κοινοτικά κονδύλια!

Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα υπήρξε μια εγρήγορση, επισπεύσθηκαν διαδικασίες και κατά συνέπεια ανατέθηκαν μετά από σχετική διαγωνιστική διαδικασία, τρία σιδηροδρομικά έργα, σε τρία διαφορετικά κοινοπρακτικά σχήματα το καθένα, με χαμηλές για την εποχή (μονοψήφιες) εκπτώσεις!